Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Italská kuchyně - 1.část - polévky a předkrmy

Je třeba také rozlišovat kuchyni jižní a střední Itálie od té severní, v severní Itálii se již totiž mnohdy inspirují kuchyní francouzskou a najdeme zde ingredience, které jižní Ital nepoužívá, tedy máslo, smetanu a podobně. Podstatou italského vaření je chuť, jednoduchost a dbá se také na úpravu, pokrm by měl vizuálně lákavý a voňavý.

Suroviny italské kuchyně

Základem italské kuchyně jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Neodmyslitelně k této kuchyni patří následující suroviny:

  • olivový olej – extra panenský, za studena lisovaný
  • mořská sůl – jemná i hrubá
  • rajčata neboli rajská jablka, ponejvíce čerstvá nebo sušená a nakládaná v olivovém oleji
  • ocet – ochucené octy, vinné octy, balsamico
  • zelené olivy
  • černé olivy
  • veškerá sezónní zelenina
  • cibule
  • česnek
  • sýry – především parmezán, mozarella,
  • maso, ryby a mořské plody
  • italské salámy, šunky a uzeniny – např. Prosciutto crudo, Mortadella
  • bylinky: šalvěj, rozmarýn, kopr, fenykl, kerblík, estragon, pažitka, bazalka, máta, tymián
  • pesto
  • kapary

 

Polévky (Zuppa, Minestra)

Italská polévka Minestrone

Je nejoblíbenější italskou zeleninovou polévkou. Můžeme v ní objevit až 15 druhů zeleniny, podle sezóny. Neexistuje jediný univerzální recept, neboť v každé oblasti vaří tuto polévku tak trochu podle svého a záleží i na sezóně přípravy. My Vám předkládáme její letní verzi.

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 600 g čerstvé sezónní zeleniny  - např. rajčata, cibule, hrášek, fazole, cuketa, celer, mrkev, listový špenát, mangold, kapusta, pórek, česnek, brokolice, květák, petržel, apod.
  • 3 brambory
  • mořská sůl
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • čerstvá bazalka na ozdobu do talíře s hotovou polévkou
  • 1 lžička strouhaného parmazánu na dochucení a ozdobu na talíři
  • 1 lžička pesta na dochucení a ozdobu na talíři

Postup přípravy italské letní verze polévky Minestrone

Naprostým základem pro italskou kuchyni jsou samozřejmě kvalitní a čerstvé suroviny. Polévku minestrone už zná téměř každý Čech.

Na rozehřátém olivovém oleji orestujeme pokrájenou cibulku. Kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno a přidáme do hrnce, na drobno nakrájíme také česnek, brambory a vše krátce osmahneme. Zeleninu nakrájenou na drobnější kousky rovněž přidáme, rajčata spaříme, oloupeme a použijeme jen jejich dužinu.

Zeleninu v hrnci zalijeme vodou, tak aby voda dosahovala cca do ¾ hrnce. Vše osolíme a opepříme, vaříme pod poklicí po dobu přibližně čtvrt hodiny. Můžeme těšně před koncem vaření ještě nabrat naběračku polévky, zeleninu propasírovat a vrátit ji zpět do hrnce.

Polévku servírujeme ještě horkou do talířů, které zdobíme pestem, parmezánem a na okrasu přidáme ještě lístek bazalky.

Toskánská polévka Acquacotta

Je jednoduchá polévka, která pochází z Toskánska, ale v rámci Itálie se také objevuje v několika verzích. Předkládáme vám ten nejpůvodnější jednoduchý recept na tuto selskou polévku, v některých verzích se můžete setkat ještě s přidáváním mrkve, sýru, mangoldu do této polévky.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 0,5 kg čekanky
  • 0,5 kg rajských jablíček
  • několik papriček pepperoni
  • stonek řapíkatého celeru
  • majoránka, tymián, šalvěj, saturejka, petrželka a máta
  • trochu olivového oleje
  • několik plátků suchého bílého chleba opečeného na oleji
  • v toskánské verzi polévky se do ní rozklepne ještě vejce

Postup přípravy selské polévky Acquacotta

Nakrájené brambory, čekanku, celer a i rajská jablíčka osmahneme na trošce olivového oleje. Vše zalijeme cca jedním litrem vody a vaříme po dobu 15-20 minut. Těsně před podáváním přidáme ještě vejce a polévku servírujeme ještě horkou.

 

Předkrmy (Antipasti)

Předkrmy jsou jak studené, tak teplé, v Itálii se podávají velmi často. Jsou to různé zeleninové saláty, vařená a zapékaná zelenina, osmažená chlebíčková veka, která může být i různě obložená.

Pikantní papričky – Peperoncini Stuzzicanti

Ingredience (pro 8 osob)

  • 350 g lilku
  • 100 g slitého lilku v oleji
  • 24 malých kulatých feferonek
  • kapary ve slaném nálevu
  • vinný ocet
  • suché bílé víno
  • cukr
  • olivový olej extra panenský
  • pepř

Příprava předkrmových pikantních papriček

Omyjte feferonky, zbavte je stopek a semínek. K varu přiveďte 500 ml vína, 125 ml octa, 125 ml vína, jednu lžíci cukru a tři lžíce oleje. V takto ochucené vroucí vodě feferonky spařte, asi po dobu jedné minuty, slijte a nechte vychladnout. Lilek nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm.

Poté je potřete olejem, opepřete, orestujte na pánvi s nepřilnavým povrchem a vlažné plátky pak rozmixujte s tuňákem a lžící slitých kaparů. Touto směsí naplňte feferonky a můžete podávat.

Plněné trubičky – Cannoncini Ripieni

Ingredience pro přípravu 18 plněných trubiček

  • cca 300 g měkkého kozího sýra
  • 250 g listového těsto
  • 1 žloutek
  • 0,5 citronu
  • tymián
  • majoránka
  • petrželka
  • bazalka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Příprava plněných trubiček

Listové těsto rozválejte na plát o takové velikosti, aby bylo možné jej pak nakrájet na devět přibližně stejných pruhů, nejlépe o velikosti 30 cm délka a 1,5 cm šířka. Připravené pruhy potřete vodou a vlhkou stranou dovnitř obtočte jako kremroli kolem rukojeti dřevěných vařeček po celé jejich délce.

V polovině obtočení na každé vařečce těsto příčně nařízněte, po upečení tak vzniknou dvě – z devíti pruhů vznikne osmnáct trubiček. Vařečky obtočené těstem položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte po dobu 13ti minut v troubě předehřáté na 200° Celsia.

V polovině pečení pak těsto přetřete žloutkem rozmíchaným s trochou oleje, vody a špetkou soli. Upečené trubičky vyjměte z trouby, sundejte z rukojeti vařeček, dle naříznutí rozdělte na poloviny a nechte chladnout. Kozí sýr smíchejte se šťávou z poloviny citronu, osolte, opepřete a dochuťte nasekanými bylinkami. Trubičky naplňte sáčkem s hladkým okrajem.     

Cuketové lodičky se sýrem a šunkou

Ingredience

  • 80 g sýru provola
  • 60 g dušené šunky
  • 20 g cibule
  • 4 středně velké cukety
  • olivový olej extrapanenský
  • sůl

 

Součástí italské kuchyně jsou i velice zajímavé předkrmy. Vyzkoušejte třeba cuketové lodičky se sýrem a šunkou.

Postup přípravy cuketových lodiček

 Konce cuket odkrojte a každou cuketu rozkrájejte na čtvrtiny – nejprve podélně a pak každou půlku příčně na dvě poloviny. Všechny předpřipravené dílky dejte na 4 minuty předvařit do mikrovlnné trouby, poté z nich vydlabejte dužinu tak, aby vznikly lodičky. Osolte a cibuli, kterou nakrájíte na kostičky nadrobno, nechte zpěnit na dvou lžičkách oleje.

V misce ji smíchejte s dužinou z cuket a na kostičky nakrájeným sýrem a šunkou. Náplň rozdělte do cuketových lodiček, které vyskládejte do ohnivzdorné nádoby, přelijte troškou oleje a dejte na 10 minut zapéct do trouby předehřáté na 180°Celsia. Cuketové lodičky můžete podávat jako předkrm nebo jako přílohu k lehkému hlavnímu chodu. Výborné jsou například s rizotem.

Slané rohlíčky z listového těsta – Mini croissant salati

 Ingredience 

  • 460 g listového těsta
  • 40 g piniových oříšků
  • 6 cherry rajčátek
  • sušená rajčata v oleji
  • 3 keříčková rajčata
  • 2 ančovičky v oleji
  • bazalka
  • mozarella
  • černé olivy
  • 1 vejce
  • loupané mandle
  • sezamová semínka
  • olivový olej extravirgine
  • sůl a pepř

Postup přípravy slaných rohlíčků z listového těsta

Keříčková rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kousky, které vložte do mísy. Na pánvi na slabé vrstvě oleje opražte piniové oříšky, ty přidejte k rajčatům, Směs osolte a opepřete, zalijte trochou studeného oleje a nechte marinovat. Mozzarellu nakrájejte na drobná kolečka, stejně tak cca stejné množství sušených rajčat a osm oliv bez pecek, vše smíchejte dohromady – právě jste si připravili první náplň.

Druhou náplň připravíte tak, že nahrubo nakrájíte cherry rajčátka, ančovičky, několik lístků bazalky a vše smícháte. Listové těsto rozdělte na dvě poloviny. První polovinu vyválejte a z těsta vykrájejte 12 stejných trojúhelníčků. Naplňte je první náplní a stočte je do rohlíčků od širších konců k tenčím. Trojúhelníčky vytvořte také z druhé poloviny těsta a naplňte druhou náplní. Rohlíčky vyrovnejte na plech, který vyložíte pečícím papírem a rohlíčky potřete lehce rozšlehaným vejcem.

Rohlíčky můžete posypat sezamovými semínky nebo najemno nasekanými mandlemi. Po dobu 10 minut pečte v troubě předehřáté na 200°Celsia. Rohlíčky podávejte jako předkrm samotné nebo ještě s marinovanými rajčaty.

Vejce plněná cuketovou nádivkou – Ripiene di zucchine

Ingredience

  • 6 vajec
  • 300 g cuket
  • papriky různých barev
  • máslo
  • máta
  • 1 menší hlávka salátu
  • olivový olej extra virgine
  • sůl a pepř

Postup přípravy vajec s cuketovou nádivkou

Vejce uvařte natvrdo. Cukety nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete, okořeňte mátou a orestujte na másle. Vejce podélně rozkrojte na poloviny, žloutky z nich vyjměte a spolu s cuketami vložte do mixéru. Rozmixujte a vzniklou směsí naplňte přichystané rozpůlené bílky. Vejce podávejte nasevírovaná na listech salátu - vše ještě posypte na kostičky nakrájenou a olejem drobně zastříknutou, osolenou a opepřenou paprikou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 27. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 29. 03. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabízím nebankovní půjčku všem občanům ČR, kteří se v důsledku krize dostanou do fi...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.