Zdravé a výborné recepty z dýně hokaido

Zdravé a výborné recepty z dýně hokaido

Dýně hokaido je navíc vynikající díky svým blahodárným účinkům na zdraví člověka. Obsahuje velké množství vitamínů A, B, C, vápníku, draslíku, hořčíku, betakarotenu a dalších blahodárných látek. Je skvělá při onemocněních slinivky, sleziny, žaludku i ledvin. Vyzkoušejte některý z oblíbených receptů a poznejte sami její obrovský potenciál.

Čtěte také:

Dýně Hokaido – recepty: 12 skvělých receptů z dýně Hokaido, které z vás udělají mistry kuchaře!

Dýňová polévka – recepty na 3 varinaty

Polévka z dýně hokaido

  • 1,5 kg dýně hokaido
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • petrželka
  • muškátový oříšek
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • zakysaná smetana
  • dýňová semínka
  • houska

Polévka z dýně hokaido - recept

Dýni hokaido očistíme, zbavíme jader a nakrájíme na kousky. Brambory očistíme, oškrabeme a rovněž nakrájíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Až začne cibule hnědnout, přidáme dýni a brambory a chvilku restujeme. Poté přilijeme vývar, přidáme koření a vaříme asi 40 minut. Potom odstavíme z plotny, přidáme mléko, smetanu, česnek, muškátový oříšek, petrželku a rozmixujeme.
Polévka z dýně hokaido se servíruje ozdobená zakysanou smetanou, opraženými dýňovými semínky a osmaženými kostičkami housky.

Dýňová polévka se zázvorem

  • 1 kg dýně hokaido
  • 1 cibule
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor (přibližně stejné množství jako česneku)
  • 1/2 celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • kari
  • sůl
  • pepř
  • bylinky dle chuti
  • olivový olej
  • máslo
  • 250 ml smetany
  • zakysaná smetana
  • dýňová semínka
  • houska

Dýňová polévka se zázvorem - recept

Mrkev, celer, petržel, cibuli i dýni hokaido očistíme a nakrájíme nadrobno (z dýně vybereme všechna semínka). Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme. Ve větším hrnci na rozpáleném másle osmažíme cibulku, mrkev, celer a petržel. Po orestování přidáme nakrájenou dýni, přelijeme zeleninovým vývarem (můžeme použít bujón nebo domácí zeleninový vývar) a vaříme doměkka. Poté necháme lehce vychladnout, přidáme smetanu, česnek, zázvor a koření a rozmixujeme do hladka. Vrátíme na plotnu a lehce ohřejeme.

Dýňová polévka se zázvorem se servíruje ozdobená zakysanou smetanou, opraženými dýňovými semínky a osmaženými kostičkami housky.

Dýňová polévka z pečené dýně

  • 1 kg dýně hokaido
  • 3 mrkve
  • 6 stroužků česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • lžička skořice
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • dýňový olej

Dýňová polévka z pečené dýně - recept

Dýni očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme. Mrkev očistíme a nakrájíme. Zeleninu dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme dýňovým olejem. Přidáme celé stroužky česneku a pečeme na 180 °C doměkka (přibližně 40 minut). Česnek však vytáhneme už po 20 minutách, aby se nespálil. Poté vše přendáme do hrnce a rozmixujeme. Přidáme vývar, sůl, pepř a muškátový oříšek a vaříme ještě 10 minut. Nakonec ještě přidáme skořici a ještě jednou rozmixujeme.

Dýňová polévka z pečené dýně se podává pokapaná dýňovým olejem.

polévka z dýně hokaido recept

Předkrmy a nápoje z dýně hokaido

Pomazánka z dýně hokaido

  • 300 g dýně hokaido
  • pomazánkové máslo (dle chuti, může být např. i křenové)
  • 4 lžíce majonézy (popř. tofunézy)
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • pepř

Pomazánka z dýně hokaido - recept

Dýni hokaido očistíme, odstraníme semínka a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a restujeme na něm dýni hokaido s cibulí a troškou vody asi 10 minut. Poté necháme vychladnout a mezitím si v misce připravíme základ pomazánky. Smícháme pomazánkové máslo, majonézu, pažitku, česnek a koření. Následně důkladně promícháme s dýní a cibulí a necháme v ledničce alespoň hodinu uležet.

Pomazánka z dýně hokaido se dá doplnit například o šunku či sterilovanou kapii. Podáváme s čerstvým pečivem.

Dýňové placky

  • 400 g dýně hokaido
  • 600 g brambor
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • petrželka
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • olej

Dýňové placky - recept

Dýni hokaido očistíme, zbavíme semínek a nastrouháme nahrubo. Stejně tak nastrouháme i oškrabané brambory a mrkev. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Všechno smícháme a přimícháme vejce, petrželku a koření. Vytvoříme hutné těsto (popřípadě zahustíme strouhankou) a vytvoříme placky. Dýňové placky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

Salát z dýně hokaido

  • 500 g dýně hokaido
  • 1/2 cibule
  • rukola
  • opražená dýňová semínka
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • sůl, pepř, tymián

Salát z dýně hokaido - recept

Dýni hokaido očistíme, oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na plátky. Ty rozložíme na veliký plech. Poté v hrnci svaříme ocet, vodu, sůl a pepř. Tuto horkou směs nalijeme na dýně a necháme ležet přibližně dvě hodiny. Dýně pěkně nasaje chuť z nálevu. Mezitím nastrouháme cibuli na jemné plátky a smícháme v míse s olivovým olejem, dýňovým olejem, rukolou, tymiánem a opraženými dýňovými semínky. Poté přidáme i dýni s nálevem.

Salát z dýně hokaido je skvělý jak samotný, tak i jako příloha například k rybám nebo krůtímu steaku.

Hlavní jídla s dýní hokaido

Plněná dýně hokaido

  • 1 větší dýně hokaido
  • 200 g rýže basmati
  • 200 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sýr
  • olivový olej
  • dijonská hořčice
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • tymián

Plněná dýně hokaido - recept

Dýni hokaido rozkrojíme napůl, očistíme a zbavíme jader. Obě půlky lehce potřeme olivovým olejem smíchaným s tymiánem a dáme péct do trouby asi na 15 minut na 180 °C. Mezitím si v hrnci s osolenou vodou uvaříme rýži basmati. Na pánvi na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená kuřecí prsa, trošku soli, pepř, sladkou papriku a lžičku dijonské hořčice. Nakonec vše smícháme s rýží. Dýni vytáhneme z trouby a obě půlky naplníme směsí masa, cibule, rýže a nastrouhaného sýra (použijte takový, který máte nejraději). Dáme zapéct znovu do trouby, než dýně změkne.

Jedna plněná dýně hokaido (tedy dvě poloviny) nasytí podle své velikosti 2 - 4 strávníky.

Rizoto z dýně hokaido

  • 1 kg dýně hokaido
  • 1 malá cibule
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 1 l vývaru
  • ¼ l bílého vína
  • kousek másla
  • parmazán
  • sůl, pepř

Rizoto z dýně hokaido - recept

Ve větším hrnci rozpálíme máslo a na něm restujeme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájenou, oloupanou dýni hokaido asi 10 minut. Poté přisypeme rýži a zalijeme vínem. Až se část vína odpaří, začneme postupně přilívat vývar (zhruba po 200 ml). Vaříme asi 30 minut. Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán, pepř a sůl.

Rizoto z dýně hokaido je výbornou, zdravou a lehkou večeří, kterou neurazíte ani náročnou návštěvu.

Zapečená dýně hokaido s parmazánem

  • 1 kg dýně hokaido
  • 7 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • libeček
  • tymián
  • parmazán

Dýni hokaido očistíme a zbavíme jader. Nakrájíme na větší kostky (i se slupkou) a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce smícháme olivový olej s kořením. Touto směsí potřeme všechny dýně. Na závěr posypeme najemno nastrouhaným parmazánem. Vložíme do trouby a zapékáme na 180 °C tak dlouho než dýně změkne.

Zapečená dýně hokaido s parmazánem se hodí buďto jako lehká večeře, chuťovka například k vínu nebo jako příloha.

Přílohy z dýně hokaido

Pečená dýně hokaido

  • 1 kg dýně hokaido
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky dle chuti

Dýni hokaido očistíme, zbavíme jader a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 - 2 cm. V misce smícháme olivový olej se solí, pepřem a bylinkami. Touto směsí lehoučce potřeme každý kousek dýně. Poté dýně rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C do změknutí.

Pečená dýně hokaido je skvělou přílohou k masům i lehkou chuťovkou.

Dýňové zelí

  • 1kg dýně hokaido
  • 2 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžíce octu
  • sádlo na smažení
  • kmín
  • cukr a sůl dle chuti

Dýňové zelí - recept

Dýni hokaido očistíme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Na kostičky nakrájíme také cibuli. V hrnci rozpálíme sádlo a na něm osmažíme cibulku. Po chvíli přidáme i dýni. Přilijeme ocet, posolíme a pokmínujeme. Poté dusíme tak dlouho, než dýně začne být měkká. Přidáme smetanu a dovaříme do měkka.

Dýňové zelí nejlépe chutná s kachnou či husou. Můžete si ho ale klidně dát i k vepřovému nebo pečenému kuřeti.

Dýňová kaše

  • 1 kg dýně hokaido
  • 50 g másla
  • 70 ml smetany
  • 4 stroužky česneku
  • lžička dijonské hořčice
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Dýni hokaido oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Ty vložíme do hlubšího plechu a přidáme tymián, na plátky nakrájený česnek a zakápneme olivovým olejem. Vše spolu necháme péct na 180 °C asi půl hodiny. Dýně by měla být měkká, ale nesmí zhnědnout. Mezitím necháme rozpustit máslo a smícháme se smetanou. Směs ohřejeme a přidáme k ní upečenou dýni s česnekem, hořčici, sůl a pepř. Tymián odstraníme, pokud jsme dávali čerstvý. Vše spolu rozmixujeme. Pokud nechcete mít kaši příliš hladkou, můžete dýně jen našťouchat.

Dýňová kaše se hodí k jakémukoli masu. Skvěle doplní především mastnější masa, jako je kachna, husa nebo krkovička.

Chuťovky z dýně hokaido

Marmeláda z dýně hokaido

  • 2 kg dýně hokaido
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 2 lžičky zázvoru
  • 1 l vody

Marmeláda z dýně hokaido - recept

Dýni hokaido, pomeranče a citróny omyjeme, očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kusy. Nastrouháme zázvor a spolu s dýní, citrony a pomeranči dáme vařit do vody na 45 minut. Poté vše rozmixujeme, přidáme želírovací cukr a společně vaříme ještě dalších 15 minut. Následně směsí naplníme čisté sklenice, dobře uzavřeme a dnem vzhůru necháme stát do druhého dne (nebo alespoň 5 hodin).

dýňový džem - hokaido

Kompot z dýně hokaido

  • 3 kg dýně hokaido
  • 800 g cukru krystal
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 4 hřebíčky
  • ananasový kompot na dochucení
  • voda

Kompot z dýně hokaido - recept

Dýni hokaido oloupeme a zbavíme semínek. Zbytek nakrájíme na kostičky, které necháme pár hodin stát ve dvou litrech vody se 4 hřebíčky. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a vypeckované citrony nakrájené na plátky. Kůru neloupeme. Společně pak povaříme asi deset minut. Následně vytáhneme citrony a hřebíčky a přidáme šťávu ze dvou velkých ananasových kompotů. Vzniklým kompotem naplníme sklenice a sterilujeme 20 minut na 80 °C.

Džus z dýně hokaido

  • 2 kg dýně hokaido
  • 800 g cukru
  • 1700 ml vody
  • 2 citrony
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Džus z dýně hokaido - recept

Dýni hokaido očistíme, zbavíme jader a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do hrnce, přidáme oloupaný a nakrájený citron, kyselinu citronovou a cukr. Tuto směs necháme v hrnci asi 15 hodin. Následující den směs povaříme do změknutí a následně rozmixujeme. Nakonec zředíme vodou v poměru 1:3 a máme hotovo.

Džus z dýně hokaido je překvapivě dobrý a zdravý nápoj, který můžete i zavařit a těšit se tak z něj i v zimě.

Dezerty z dýně hokaido

Koláč z dýně hokaido

  • 500 g dýně
  • 2 jablka
  • 170 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • mandle
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • skořice
  • cukr
  • lžička prášku do pečiva

Dýni i jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce s trochou vody, přidáme trochu cukru, citronové kůry, citronové šťávy, skořice a vaříme. Vzniknout by měla hustší kaše. Mezitím si vytvoříme v misce těsto z mouky, másla, prášku do pečiva, špetky soli a čtyř lžic studené vody. Poté si vymažeme a vysypeme koláčovou formu, těsto rozložíme na její spodek, na něj dáme dýňovou kaši, posypeme mandlemi a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Koláč z dýně hokaido potěší nejen příznivce zdravého životného stylu. Z tohoto množství surovin vytvoříte menší koláč. Na velký plech zdvojnásobte dávky.

Buchta z dýně hokaido

  • 1 kg dýně hokaido
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g cukru moučka
  • 250 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Buchta z dýně hokaido - recept

Dýni hokaido očistíme, zbavíme jader a nastrouháme najemno. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao a cukr. Poté přidáme dýni, olej, mléko a vajíčka a důkladně promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v troubě na 200 °C než se buchta z dýně hokaido nelepí na špejli.

Dýňová bábovka

  • 400 g dýně hokaido
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • kakao
  • kokos

Dýňová bábovka - recept

Dýni hokaido očistíme, oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme nahrubo. V misce umícháme vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Přidáme dýni, mouku a prášek do pečiva, pořádně promícháme a vzniklé těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné z nich přidáme kakao. Formu vymažeme a vysypeme kokosem a poté do ní postupně střídavě lijeme těsto s kakaem a bez kakaa. Tak nám vznikne dvoubarevný vzor. Dýňová bábovka se peče asi 45 minut na 180 °C. Po vyklopení z formy bábovku posypeme cukrem či dalším kokosem.

Spoustu receptů z dýně hokaido a tipy na pěstování, zavařování a další zajímavosti najdete na webu www.dyne-hokaido.cz. 



Diskuse k článku

  • Monika Novotná

    12:23 27. 8. 2015 +4
    Zrovna včera jsem zpracovávala svou vlastní úrodu dýně - u nás doma rozhodně vede dýně jen tak pečená s česnekem, olivovým olejem a bylinkami - nejlepší jídlo!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
ProHeq: nerezové výrobky pro profesionální gastronomii
Firma proHeq je celosvětovým dodavatelem pro…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...