Vykouzlete si podzimní vitamínovou bombu - salát z červené řepy 3x jinak
Červená řepa je skvělá sezónní zelenina. Obsahuje velké množství kyseliny listové, podporuje regeneraci organismu a je známá svými protirakovinovými účinky. Ohromí vás také vysokým obsahem železa a mědi. Do jídelníčku by ji tedy měli zařadit všichni, kteří trpí na poruchy krvetvorby.
V kuchyni můžete vykouzlit desítky skvělých receptů s řepou. Od polévek, pomazánek, smoothie až po hlavní chody s červenou řepu. My se ale dnes zaměříme na salát z červené řepy. Připravíme si ho 3x jinak tak, aby si vybral každý.
Teplý salát z červené řepy se sladkými bramborami
Tento salát z červené řepy se senzačně hodí do podzimního a zimního období. Jakmile venku začně být pošmourno a nevlídno, měli bychom změnit jídelníček z "letního" na "zimní". Naše tělo si totiž v zimě žádá o prohřátí a regeneraci. Zatímco v létě oceníte studený šopský salát, tento teplý salát z červené řepy si připravte právě v podzimním nebo zimním období. Budete nadšení!
(pro 2 osoby)
Ingredience na salát z červené řepy
- 250 g červené řepy
- 250 g sladkých brambor
- 150 g růžičkové kapusty
- 200 g kadeřávku
- olivový olej
- 1 lžička sušeného drceného chilli
Dresink
- 4 lžíce extrapanenského olivového oleje
- 3 lžíce tahini
- 2 lžíce jablečného octu
Postup
- Sladké brambory si oloupejte a nakrájejte na malé kousky (velikosti sousta).
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
- Sladké brambory dejte na pečicí papír na plechu, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut.
- Mezitím si oloupejte řepu a nakrájejte ji na stejně velké kousky. Pokud nechcete mít červené ruce, použijte rukavice.
- Růžičkové kapustičky si překrojte na půl.
- Po 15 minutách, kdy se pekly sladké brambory, si řepu a růžičkovou kapustu přidejte na plech do trouby.
- Zeleninu zakápněte ještě troškou olivového oleje, přidejte sůl, pepř a chilli vločky.
- Pečte dalších 30 minut na 180 stupňů.
- Mezitím si v misce připravte dresink z oleje, tahini a jablečného octa.
- Nakonec si připravte kadeřávek. Omyjte ho, nakrájejte na kousky a orestujte na velké pánvi 3 až 5 minut dozlatova.
- Do stejné pánve poté přidejte veškerou pečenou zeleninu.
- Salát z červené řepy podávejte s dresinkem.
Salát z červené řepy s dýní, modrým sýrem a zakysanou smetanou
Pokud milujete červenou řepu, pak jste si určitě oblíbili i dýně. Kupříkladu dýně hokaido je zdravá, nemusí se loupat, na podzim ji koupíte na každém rohu a má spoustu vitaminů. Pokud jste na dýňový recept dostali chuť, připravte si tento salát z červené řepy s dýní. Je snadný na přípravu a určitě vám zachutná!
(pro 2 osoby)
Ingredience
- 175 g dýně Hokaido
- 100 g červené řepy
- 80 g baby špenátu
- 80 g modrého sýru
- 1 lžička římského kmínu
- 3 lžíce balzamika
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- sůl, pepř
- zakysaná smetana k podávání
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů.
- Dýni si očistěte a nakrájejte na malé kostky (velikosti sousta).
- Stejně tak si nakrájejte červenou řepu - na měsíčky. Pokud nechcete mít červené ruce, použijte rukavice.
- Na plech položte pečicí papír a na něj umístěte nakrájenou dýni a řepu.
- Osolte, opepřete, zalijte olivovým olejem, balzamikem, posypte knínem a dejte péct.
- Pečte 20 až 30 minut, dokud nebude dýně zlatá a řepa měkká.
- V posledních 2 minutách pečení, přidejte na plech slunečnicová semínka, aby byla křupavá.
- Připravte si velkou mísu. Na její dno dejte špenát a na něj položte ještě horkou pečenou řepu a dýni.
- Přidejte nakrájený modrý sýr, osolte, opepřete a podávejte se zakysanou smetanou.
- Salát z červené řepy s dýní a modrým sýrem je nejlepší podávat hned zatepla.
Salát z čerstvé červené řepy
Tento salát z červené řepy je vhodný pro všechny fitness nadšence a zastánce zdravé výživy. Díky tomu, že není tepelně upravený, si totiž přirozeně zachovává velké množství vitaminů.
Ingredience
- 2 velké červené řepy
- 1 pomeranč
- 1 lžička jablečného octu
- 1 lžička olivového oleje
- vlašské ořechy
- sůl, pepř
- čerstvý koriandr
Postup
- Čerstvou červenou řepu si oloupeme. Pokud nechceme mít špinavé ruce, použijeme rukavice.
- Poté si řepu nastrouháme nahrubo tak, jak to vidíte na obrázku.
- Z pomeranče si vymačkáme šťávu, smícháme se solí, pepřem, jablečným octem a smícháme s řepou.
- Nakonec posypeme ořechy a čerstvými koriandrovými lístky. Podáváme.
Který recept na salát z červené řepy vás zaujal nejvíc? A máte nějaký svůj oblíbený recept?
Diskuse k článku