Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích
Domácí koření na zvěřinu ocení především rodiny myslivecké, nebo i ti, kterým lahodí dančí, kančí a jelení maso. Výborné s těmito směsmi budou i bažanti, křepelky, nebo maso srnčí. Těmto lahůdkám neholduje příliš lidí, jelikož zvěřina je divoká už jen svou chutí. Za vyzkoušení však stojí. Třeba si přeci jen najdete k tomuto netypickému masu cestu.
Beze sporu se neobejde domácí koření na zvěřinu bez voňavého a intenzivního jalovce, který v některých směsích také naleznete. V následujících pěti tipech si jistě najde každý svého favorita, díky kterému vytvoří ty nejvybranější pochoutky.
Domácí koření na zvěřinu: Divoká směs s jalovcem
Hned v úvodu vám nabídneme recept na domácí koření divoké, s kterým vykouzlíte dokonalé kančí medailonky, zvěřinové guláše, nebo minutky z jemného masa dančího. Je velmi intenzivní jak chutí, tak i vůní. Vyzkoušejte ho. Potřebovat budete tyto suroviny:
- nové koření: 10 kuliček
- celý černý pepř: 20 kuliček
- jalovec: 6 kuliček
- špetka mletého zázvoru
- bobkový list: 2 kusy
Domácí koření na zvěřinu v této podobě připravíte ve hmoždíři nebo v elektrickém mlýnku. Všechny ingredience rozdrťte najemno a přesypejte do uzavíratelné skleničky. Maso potírejte nejprve olejem a poté vmasírujte příslušnou divokou směs s jalovcem.
Domácí koření na zvěřinu: Směs s paprikou a bylinkami k výrobě klobásek
Následující recept na domácí koření se bude jistě hodit při přípravě zvěřinových klobásek. S touto směsí budou prostě dokonalé. Stačí přidat jen trochu suchého červeného vína a marináda je na světě. Na přípravu zvěřinového koření si připravte tyto ingredience:
- hnědý krupicový cukr: 9 lžic
- mořská jemná sůl: 6 lžic
- sušená a mletá cibule: 4 až 5 lžic
- sladká mletá paprika: 3 lžíce
- mletý černý pepř: 3 lžíce
- směs Praganda: 4 lžičky
- kajenský mletý pepř: 4 až 5 lžiček
- sušená šalvěj: 4 až 5 lžiček
- sušený tymián: 4 až 5 lžiček
- sušený česnek: 2 a ½ lžičky (nebo dle chuti)
- mleté nové koření: 2 a ½ lžičky
Zvěřinové klobásky budou chutnat celé rodině, pokud použijete k jejich výrobě výše uvedené domácí koření (množství dle objemu masa). Volte do receptu spíše libovější maso. Směs lze skladovat v suchu a v uzavíratelné sklenici několik týdnů do dalšího použití.
Domácí koření na zvěřinu: Směs k rožnění kančího, srnčího, nebo dančího masa
Další tip nadchne zejména nadšence grilování a rožnění. Domácí koření opět ovoní v tomto případě jalovec. K přípravě směsi si obstarejte následující suroviny:
- sušený česnek: cca 1 až 2 lžičky
- mořská jemná sůl: 1 a ½ lžičky
- třtinový cukr: 4 až 5 lžic
- sušený rozmarýn: 1 a ½ lžičky
- celý pepř: 5 až 6 velkých lžic
- jalovec: cca 14 velkých lžic
Domácí koření připravíte rozemletím všech ingrediencí najemno. Použít lze jak hmoždíř s tloučkem, tak i elektrický mlýnek. Směs přesypte do sklenice s kompatibilním víkem a pečlivě uzavřete. Použijte na maso dle potřeby smíchané s jakýmkoliv oblíbeným olejem.
Domácí koření na zvěřinu: Směs k výrobě lahodné paštiky
Kdo by nemiloval zvěřinovou paštiku. S čerstvým pečivem je přímo skvostná. Nyní vám přinášíme tip na domácí koření, díky kterému se vám podaří vyrobit chuťově excelentní paštiku. Připravte si tyto ingredience:
- celý hřebíček: 2 velké lžíce
- bílý mletý pepř: 1 lžíce
- celý bobkový list: 1 lžíce
- sušený tymián: 1 lžíce
- mletá chilli paprička: ½ lžíce
- muškátový oříšek: 2 lžíce
- mleté nové koření: ¾ lžíce
- jalovec: 3 až 4 kuličky (nebo dle chuti)
Všechny suroviny rozemelte najemno. Domácí koření na výrobu paštiky opět přesypte do uzavíratelné sklenice a uchovávejte na suchém místě. Dle potřeby použijte. Dokonalá bude zvěřinová paštika například z jelení plece, srnčího, nebo i kančí kýty.
Domácí koření na zvěřinu: Směs na steaky
Jste spíš příznivci minutek? Pak vám jistě udělá radost tento poslední recept na domácí koření. Směsí je možné ochutit jakýkoliv zvěřinový steak. Budete potřebovat tyto ingredience:
- uzená mořská sůl: 8 lžic
- sušená mletá cibule: 2 lžíce
- mletý černý pepř: 2 lžíce
- sušený česnek: 2 lžíce
- mletá sladká paprika: 3 lžičky
- sušený tymián: 3 lžičky
- sušený rozmarýn: 3 lžičky
- sušený fenykl: 2 lžičky
Všechny suroviny pečlivě smíchejte v misce a aplikujte dle potřeby na zvěřinu. Domácí koření z výše uvedených bylinek bude vhodné například na dančí a jelení steak. Skladujte nejlépe ve sklenici s víkem.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích