Skořice jako lék i oblíbené koření

Skořice jako lék i oblíbené koření

Při přípravě pokrmů se obvykle bez koření neobejdeme. Některé druhy však mimo to, že dodají jídlu specifickou chuť i aroma, mohou působit na lidské zdraví. Typickým příkladem je skořice, kterou považovali za zázračnou již staří Řekové a Egypťané. Přírodní medicína jí připisuje blahodárné účinky na organismus, a tak může být nejen lékem, ale i prevencí.

Skořice je všestranně využitelná. Vyrábí se z ní různé oleje, masti či tinktury, dokonce může být i přirozenou vůní v bytě, ve farmacii se užívá při výrobě léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť a podpořila možnost rychlejšího vstřebání do organismu. V kombinaci s medem je dle rad, které se tradují z generace na generaci, zaručeným receptem na to, jak snadno porazit angínu nebo chřipku. O všem se dozvíte na řádcích níže.

Skořice je kůra stromu

Skořice se v podobě, v jaké ji známe, získává ze stromu zvaného skořicovník, je vlastně jeho kůrou. Ten se pěstuje v různých tropických oblastech, podle toho se rozeznávají hlavní druhy. Z tohoto pohledu je za nejkvalitnější považována skořice pocházející ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Dále se skořicovník pěstuje i na jihu Číny, v Thajsku a Indonésii (rostlina se jmenuje skořicovník čínský a mimo skořice poskytuje i jako koření své plody – nazývané kassiové květy). Tento druh má zase hrubší kůru a je zabarven více do červena, také oproti prvně zmiňovanému netvoří typické svitky, ale spíše jen pruhy. Obvykle se první úroda sklízí ve 2 až 3 letech stáří rostliny. Dobrou skořici poznáte podle charakteristické červeno-žluto-hnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle specifické vůně.

Správné skladování skořice je velice důležité pro zachování typické vůně i chuti. Svitky je proto vhodné vložit do skleněné nádoby, která jde uzavřít, a tu posléze uchovávat při pokojové teplotě na místě, kde nebude na skořici pražit slunce. U mleté skořice se může postupovat stejně, tedy přesypat ji do nějaké nádoby, případně postačí dbát na to, aby sáček nezůstal otevřený – opatří se třeba sponou či gumičkou.

Skořice jako lék pomáhá i v boji proti rakovině

V otázce využití skořice jako léku se v poslední době hovoří především o účincích spjatých s potlačováním tvorby a projevů rakovinotvorného bujení. Skořici se v tomto ohledu připisuje schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích buněk. V podstatě se skořice dokáže postarat o to, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Tyto závěry vyplynuly z americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií. Mimo tohoto zaměření se vědci zabývají i otázkou vlivu skořice na cukrovku 2. typu. Stále více se tak objevují výsledky, které poukazují na to, že skořice pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru.

Obecně však skořice jako lék pomáhá:

  • zlepšovat trávení
  • při nevolnosti
  • proti nachlazení
  • odstraňovat bolesti svalů a kloubů
  • snižovat projevy revmatismu
  • v boji proti infekci
  • v boji proti celulitidě
  • snižovat špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • podporovat apetit
  • mírnit menstruační potíže
  • mírnit kašel

Díky svému unikátnímu složení je skořice typickým kořením podzimního a zimního období. Dokáže totiž prohřát organismus, který je chladem sužován, a mimo to má již zmiňované antibiotické účinky podporující a nabuzující imunitní systém.

Usnadňuje skořice hubnutí?

Často je skořice předmětem diskuzí i v otázkách hubnutí. Obdobně, jako se neustále spekuluje o tom, zda jablečný ocet přispívá k rychlejšímu spalování tuků, se řeší i skořice. Na řádcích výše bylo zmíněno, že skořice jako lék dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Na stejném základě je postavena i účinnost při hubnutí. Mnozí výživoví poradci se tak shodují, že skořice může při pravidelném a dlouhodobém užívání zlepšovat funkčnost inzulinu, a tak usnadňovat snahu shodit nějaké to kilo. Pokud si však myslíte, že budete každý konzumovat skořici a váha půjde dolů, mýlíte se. Nikdy se nedočkáte výsledků bez pohybové aktivity a případně nastavené diety. S jejím výběrem vám může pomoci i článek „Vhodně zvolená dieta zatočí s kily navíc (nejen) po Vánocích“.

Skořice a med = účinná prevence nachlazení

Díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům je skořice společně s medem považována za nejvhodnější přírodní prevenci a případně i terapii při chřipce, nachlazení nebo třeba angíně. Med je označován jako přirozené antibiotikum, jeho síla je tak v kombinaci se skořicí ještě zesílena.

Tip: med a skořice jako lékpřipravte si 1 polévkovou lžíci medu a rozmíchejte v ní zhruba necelou polovinu kávové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte, aby se obě složky dobře spojily, a nechte 5 minut odstát. Přidejte pár kapek citronové šťávy, opět zamíchejte a zkonzumujte. Ulevit od projevů nachlazení by se vám mělo již druhý či třetí den, kdy si tuto zázračnou medicínu budete dopřávat, a to ráno i večer.

Skořice jako tajemství krásné pleti

Nejen v léčitelství je skořice upřednostňována jako jedna ze zcela přírodních možností, kterou lze dosáhnout pozitivních změn. Blahodárně působící vlastnosti jsou využívány i v kosmetice. Málokdo tuší, že v tomto ohledu byla skořice považována za zázračnou mnohem dříve než právě při terapii různých zdravotní obtíží či v kuchyni při přípravě pokrmů.

Jelikož je prokázáno, že skořice umí regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu, hovoří se o ní nejčastěji v souvislosti s potlačováním projevů celulitidy, a to s pomocí speciálních zábalů, kdy je skořicový krém nanesen na postižená místa, aby odbourával škodliviny nahromaděné v pokožce. Celá snaha se následně podporuje stlačením končetin v bandážích a působením na lymfatické cévy. Tuto proceduru dnes nabízí téměř každý kosmetický salón, podobně se však o svou pokožku můžete postarat i doma. Skořicovou mast si můžete obstarat v lékárně, nebo si směs na zábal vyrobit ze snadno dostupných ingrediencí – jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice.

Tip: skořicový zábal pro lepší vitalitu pokožky a podporu boje proti celulitiděsmíchejte kelímek bílého jogurtu s 2 lžícemi tvarohu, 1 lžičkou olivového oleje a cca 5 lžičkami mleté skořice. Pokud bude výsledek příliš řídký, zahustěte ho ještě tvarohem. Poté naneste na nohy a ty pak následně zabalte do potravinové fólie a ručníku. Pusťte si příjemnou hudbu, zapalte svíčky a alespoň hodinu takto relaxujte. Výsledek poznáte již po 3 opakování.

Kdo by skořici neměl konzumovat?

I když je skořice tak vítaným přírodním pomocníkem při zlepšování zdravotního stavu, nedoporučuje se její konzumace (případně jen zřídka, a to ve velmi malém množství) těhotným ženám, které by se ostatně měly vyvarovat víceméně jakémukoliv ostrému koření. Mimo to může u citlivých osob vyvolat i alergické reakce (při nadměrné konzumaci), jako jsou vyrážky a podobné nepříjemnosti. Proto i u skořice platí – všeho s mírou. Skořice byste tak neměli jíst více jak 4 gramy denně.

Skořice – recepty

Využití skořice při vaření je velice pestré. Nejvíce se skořice přidává do koláčů a dalších sladkých jídel, často si její chutí lidé vylepšují i nápoje, například kávu. Podívejme se nyní na 3 zajímavé recepty, díky kterým můžete skořici konzumovat ve velmi chutné podobě.

Skořicová buchta s mandlemi

Ingredience:

  • 150 gramů másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 2 větší vejce
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • plátky mandlí na posypání

Jak se skořicová buchta s mandlemi připraví?

Máslo je třeba nechat změknout při pokojové teplotě a rozkrájet na větší kostky. Poté k němu přidáme všechny vypsané suroviny kromě mandlí (skořici si rozdělíme na dvě poloviny, druhou využijeme na posyp) a s pomocí ručního šlehače je pořádně promícháme. Směs, která se vytvoří, nesmí být příliš řídká, ani tuhá. Poté ji vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu, zarovnáme, posypeme zbylou skořicí a mandlemi. Ty je třeba trochu zapracovat do těsta, aby se nespálily. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a pečeme zhruba 45 minut. Jakmile se těsto zvedne a nelepí, je buchta hotová.

 

Skořicová smažená jablka

Ingredience:

  • 2 až 3 lžičky mleté skořice
  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • olej na smažení
  • cca 100 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • cca 50 ml mléka
  • trochu soli

Jak se skořicová smažená jablka připraví?

Nejprve je třeba vejce vyšlehat s cukrem do pěny, poté opatrně přidáme mléko, sůl a lžičku oleje. Mouku si připravíme tak, že ji promícháme s práškem do pečiva. Následně ji přidáme do prvotně připravené směsi a vytvořené těstíčko necháme zhruba 10 minut odležet při pokojové teplotě. Jablka je třeba oloupat, zbavit jádřinců a nakrájet na plátky (tloušťka zhruba 1 cm), nezapomeneme je pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla. V pánvi si rozehřejeme olej a poté do něj vkládáme plátky jablek, které namáčíme v těstíčku. Smažíme dozlatova z obou stran a poté vložíme do ubrousku, aby se nasál přebytečný olej.

Skořicové kuře

Ingredience:

  • mletá skořice
  • 1 celé kuře bez drobů
  • 3 červené cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce medu
  • sůl

Jak se skořicové kuře připraví?

Omyté kuře naporcujeme, pořádně posolíme a posypeme skořicí. Naskládáme do pekáče, uzavřeme ho a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Ztlumíme na cca 160 stupňů a necháme 10 minut zapéct. Připravíme si horkou vodu a kuře trochu podlijeme. Po dalších 20 minutách ho polijeme medem a naskládáme na něj cibuli nakrájenou na tenká kolečka a česnek nakrájený na plátky. Je-li to nutné, opět podlijeme. Necháme dalších 20 minut pomalu péct, kontrolujeme, aby se cibule s česnekem nespálila. Podáváme s bramborem nebo rýží.

Skořice je oblíbená pro svou jedinečnou chuť a vůni. Nyní si ji můžete zamilovat i pro její blahodárné účinky na zdraví, které jsou prokázány mnohými vědeckými studiemi. A pokud máte nějaký recept či tip, co se ke skořici vztahuje, určitě se o něj podělte s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem.



Diskuse k článku

  • Alena Šimková

    07:22 18. 5. 2016 0
    Dobrý den,
    Já si dělám jednou týdně skořicový oběd.A to tak,že dám
    do hrnce asi 4jablka posypu skořici,hřebičkem a dia sladidlem.Zaliji vodou a dusim pár minut.Takto připravený oběd jim teplý a zasyti mě.
    Spozdravem Alena

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...