
Znáte postbiotika? Jsou tajemstvím zdravých střev a silné imunity
Postbiotika se umí dokonale postarat o zdravou střevní mikroflóru i pevný imunitní systém. Tyto biologicky aktivní látky vznikají jako produkt fermentace probiotických bakterií a mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví. Jak přesně postbiotika fungují a proč by měly být součástí našeho jídelníčku?
Probiotika a prebiotika se v dnešní době skloňují naprosto všude a ve všech pádech. Ale postbiotika? Probiotika jsou přátelské bakterie, které podporují imunitní systém. Prebiotika jsou jejich stravou, bez nich by nemohly žít. A postbiotika vznikají jako vedlejší produkt fermentace probiotik a zahrnují organické kyseliny, bakteriociny a enzymy. A vědci nyní dychtivě zkoumají jejich potenciál.
Postbiotika jako neznámý pojem
Postbiotika hrají důležitou roli v udržování rovnováhy střevní mikroflóry a mohou výrazně přispět k prevenci a léčbě různých zdravotních problémů. Podle dosavadních výzkumů vědců, mají postbiotika schopnost likvidovat záněty v těle, podporovat imunitní odpověď a zlepšovat funkci střev. Díky tomu jsou postbiotika slibnou alternativou k tradičním probiotikům.
Přírodní probiotika a prebiotika podporují imunitu a pomáhají s celou řadou zdravotních obtíží
Jak mít zdravá střeva? Pomůže vám vláknina - začleňte ji do vašeho jídelníčku
Prebiotika, probiotika, synbiotika a postbiotika
Jako prebiotikum je označovaná střevem nestravitelná a nevstřebatelná šložka potravy, která podporuje růst prospěšných střevních bakterií (probiotik). Prebiotika se nacházejí v rostlinných potravinách, jako je česnek, topinambur, ovoce, zelenina… Prebiotika pomáhají zlepšovat trávení a celkové zdraví střev tím, že vyživují prospěšné mikroby.
Probiotika jsou pak živé organismy, které se přirozeně vyskytují v našich střevech. A mají pro nás neoddiskutovatelné výhody. Starají se rovnováhu střevní mikroflóry, o správné trávení, pečují o silný imunitní systém a brání přemnožení “zlých” bakterií. Mezi nejvýznamnější zdroje probiotik patří fermentované potraviny, jako je kvašená zelenina, zakysané mléčné výrobky, tempeh nebo natto.
Synbiotika jsou pak kombinací prebiotik a probiotik. Společně pečují o zdraví střev.
Probiotika versus postbiotika
Užívání postbiotik může mít oproti běžným probiotikům několik výhod. Neobsahují škodlivé živé bakteriální složky, jsou bezpečné skutečně pro každého, nepotřebují v těle růst a kolonizovat, mohou být účinné i v nižších koncentracích a v neposlední řadě obsahují vyšší množství aktivních složek. Mezi postbiotika patří mastné kyseliny s krátkým řetězcem, enzymy, peptidy, proteiny i další bioaktivní sloučeniny.
Tajemný mikrobiom a postbiotika
V souvislosti s probiotiky a postbiotiky se hojně hovoří o mikrobiomu. Což je vlastně soubor mikroorganismů (bakterie, viry, houby a další), které obývají naše střeva. Mikrobiom ve velké míře ovlivňuje naše zdraví, trávení, imunitní systém a dokonce i náladu. Zdravý mikrobiom je klíčový pro celkovou pohodu. A jak o něj pečovat? Důležitá je vyvážená strava (hodně vlákniny, fermentované potraviny a probiotika), vyhýbání se nadměrnému stresu a aktivní životní styl (dostatek pohybu). Jen tak si můžeme zajistit optimální zdraví.
Postbiotika a jejich výhody pro zdraví
Faktem je, že postbiotika jako vedlejší produkty bakterií mléčného kvašení podporují růst probiotických bakterií a mohou napodobovat jejich terapeutické účinky. S čím vším nám tedy mohou pomoci? Postbiotika dokáží eliminovat těžké kovy v těle, snižují zánět, podílejí se na likvidaci oxidačního stresu a podporují zdraví střev. Rovněž mají potenciál snižovat hladinu cukru v krvi, zmírňovat příznaky alergie, podporovat hubnutí i zdraví srdce a dokonce mohou být účinnými bojovníky proti rakovině. Dobrou zprávou je jistě i to, že postbiotika jsou dobře snášena i lidí s oslabeným imunitním systémem. A užívat je mohou i kojenci, u kterých mohou léčit průjem i koliky.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku