Fermentace pro zdravá střeva i silnou imunitu. Okuste 7 nejlepších fermentovaných potravin a nápojů pro pevné zdraví
Fermentace a fermentované potraviny jsou v poslední době hojně skloňované pojmy. A rozhodně ne náhodou. Jde o přirozený proces, během kterého ty správné bakterie a kvasinky rozkládají cukry. Fermentace také zlepšuje konzervaci potravin a rovněž se stará o to, abychom byli zdravější.
Fermentace lidskému organismu prokazatelně prospívá. Budeme-li pravidelně konzumovat fermentované potraviny, můžeme si jednoduše zvýšit počet prospěšných bakterií a probiotik v našem střevě, což ve výsledku bude mít pozitivní dopady na naše zdraví. Probiotika jsou totiž spojena s celou řadou zdravotních výhod, včetně lepšího trávení, silnější imunity nebo úbytku hmotnosti.
Nejlepší fermentované potraviny: Kefír
Kefír je vlastně druh zakysaného mléčného výrobku. Vyrábí se tak, že se do mléka přidají ty správné kvasinky a bakterie. Následně vznikne hustý, pikantní nápoj s lehkou jogurtovou příchutí. Oproti klasickým mléčným výrobkům mají ty zakysané neoddiskutovatelné přínosy pro zdraví. Pomáhají eliminovat záněty v těle, pečují o zdraví kostí a posilují imunitní systém. Prokázáno bylo rovněž to, že kefír je schopen zlepšovat trávení laktózy u některých lidí s intolerancí laktózy. Zatímco mléčné výrobky jim způsobují obrovské zdravotní problémy, zakysané mléčné výrobky pro ně mohou být naopak velmi prospěšné. Je však důležité uvést, že toto neplatí pro každého, kdo má intoleranci na laktózu. V každém případě však kefír patří mezi fermentované potraviny, které jsou pro většinu lidí přínosem.
Pickles: Kvašená zelenina dokáže upravit rozhozené zažívání i náladu
Řepný kvas aneb kvašená řepa, která pomůže vašemu zažívání i obranyschopnosti
Objevte sílu fermentace. Naučte se vyrábět vlastní fermentované výrobky
Nejlepší fermentované potraviny: Tempeh
Tempeh se vyrábí z fermentovaných sójových bobů, které se následně slisují. Vegetariáni či vegani využívají tempeh jako náhražku masa. Tempeh totiž obsahuje vysoké množství bílkovin a bez problémů je možné zařadit jej všude tam, kam se běžně dává maso. Tempeh je zařazen mezi fermentované potraviny, které je možné i péct, dusit nebo restovat.
Nejlepší fermentované potraviny: Miso
Miso patří mezi fermentované potraviny, které má ve svém základu japonská kuchyně. Vyrábí se fermentací sójových bobů se solí a koji (kulturní plíseň). Miso je údajně zdravé pro lidské srdce a pomáhá také normalizovat hladiny krevního tlaku.
Nejlepší fermentované potraviny: Natto
Sója ještě jednou. Mezi prospěšné potraviny patří i sójový sýr natto. Jde o základní probiotickou potravinu v tradiční japonské kuchyni. Natto se vyrábí, stejně jako tempeh, z fermentovaných sójových bobů. Oproti tempehu má však značně výraznou chuť a ne každý si jej oblíbí. Natto patří mezi fermentované potraviny, které mají poměrně hodně pozitivních účinků na lidské zdraví. Snižuje krevní tlak, pečuje o zdraví srdce i zdravé zažívání, rozpouští krevní sraženiny a pomáhá předcházet úbytku kostní hmoty.
Nejlepší fermentované potraviny: Kombucha
Fermentované potraviny k pití. Kombucha houba, ze které se připravuje lahodný fermentovaný čaj, jednoznačně prospěšný pro lidské zdraví. Je to nápoj perlivý, kyselý a osvěžující. Vyrábí se nejčastěji z černého čaje, avšak je možné na jeho výrobu využít i služeb čaje zeleného. Kombucha pročišťuje tělo, detoxikuje játra a je i zajímavou prevencí rakoviny. Některé studie prokázaly i to, že kombucha pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, triglyceridy a “špatný” cholesterol.
Nejlepší fermentované potraviny: Kysané zelí
Kysané nebo také kvašené zelí patří mezi fermentované potraviny, které měli v oblibě naši předkové. Kysané zelí má nízký obsah kalorií, ale zato spoustu vlákniny a vitamínů (především vitamíny C a K) a nechybí ani antioxidanty. Kysané zelí posiluje imunitní systém a pomáhá chránit náš organismus proti nemocem z nachlazení.
Nejlepší fermentované potraviny: Kimchi
Jde o jakousi alternativu našeho kysaného zelí. Kimchi patří mezi tradiční korejské fermentované potraviny. Obvykle se vyrábí z kvašeného zelí či jiné fermentované zeleniny (například ředkvičky). Kimchi má mnoho zdravotních výhod. Snižuje cholesterol, snižuje inzulinovou rezistenci, pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a snižuje i krevní cukr.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku