Fermentované potraviny mohou posílit naše zdraví

Fermentace pro zdravá střeva i silnou imunitu. Okuste 7 nejlepších fermentovaných potravin a nápojů pro pevné zdraví

Fermentace a fermentované potraviny jsou v poslední době hojně skloňované pojmy. A rozhodně ne náhodou. Jde o přirozený proces, během kterého ty správné bakterie a kvasinky rozkládají cukry. Fermentace také zlepšuje konzervaci potravin a rovněž se stará o to, abychom byli zdravější.

Fermentace lidskému organismu prokazatelně prospívá. Budeme-li pravidelně konzumovat fermentované potraviny, můžeme si jednoduše zvýšit počet prospěšných bakterií a probiotik v našem střevě, což ve výsledku bude mít pozitivní dopady na naše zdraví. Probiotika jsou totiž spojena s celou řadou zdravotních výhod, včetně lepšího trávení, silnější imunity nebo úbytku hmotnosti.

Nejlepší fermentované potraviny: Kefír

Kefír je vlastně druh zakysaného mléčného výrobku. Vyrábí se tak, že se do mléka přidají ty správné kvasinky a bakterie. Následně vznikne hustý, pikantní nápoj s lehkou jogurtovou příchutí. Oproti klasickým mléčným výrobkům mají ty zakysané neoddiskutovatelné přínosy pro zdraví. Pomáhají eliminovat záněty v těle, pečují o zdraví kostí a posilují imunitní systém. Prokázáno bylo rovněž to, že kefír je schopen zlepšovat trávení laktózy u některých lidí s intolerancí laktózy. Zatímco mléčné výrobky jim způsobují obrovské zdravotní problémy, zakysané mléčné výrobky pro ně mohou být naopak velmi prospěšné. Je však důležité uvést, že toto neplatí pro každého, kdo má intoleranci na laktózu. V každém případě však kefír patří mezi fermentované potraviny, které jsou pro většinu lidí přínosem.

Čtěte také:

Pickles: Kvašená zelenina dokáže upravit rozhozené zažívání i náladu

Řepný kvas aneb kvašená řepa, která pomůže vašemu zažívání i obranyschopnosti

Objevte sílu fermentace. Naučte se vyrábět vlastní fermentované výrobky

Nejlepší fermentované potraviny: Tempeh

Tempeh se vyrábí z fermentovaných sójových bobů, které se následně slisují. Vegetariáni či vegani využívají tempeh jako náhražku masa. Tempeh totiž obsahuje vysoké množství bílkovin a bez problémů je možné zařadit jej všude tam, kam se běžně dává maso. Tempeh je zařazen mezi fermentované potraviny, které je možné i péct, dusit nebo restovat. 

Nejlepší fermentované potraviny: Miso

Miso patří mezi fermentované potraviny, které má ve svém základu japonská kuchyně. Vyrábí se fermentací sójových bobů se solí a koji (kulturní plíseň). Miso je údajně zdravé pro lidské srdce a pomáhá také normalizovat hladiny krevního tlaku.

Nejlepší fermentované potraviny: Natto

Sója ještě jednou. Mezi prospěšné potraviny patří i sójový sýr natto. Jde o základní probiotickou potravinu v tradiční japonské kuchyni. Natto se vyrábí, stejně jako tempeh, z fermentovaných sójových bobů. Oproti tempehu má však značně výraznou chuť a ne každý si jej oblíbí. Natto patří mezi fermentované potraviny, které mají poměrně hodně pozitivních účinků na lidské zdraví. Snižuje krevní tlak, pečuje o zdraví srdce i zdravé zažívání, rozpouští krevní sraženiny a pomáhá předcházet úbytku kostní hmoty.

Mezi fermentované potraviny patří i kvas, ze kterého se vyrábí chléb

Nejlepší fermentované potraviny: Kombucha

Fermentované potraviny k pití. Kombucha houba, ze které se připravuje lahodný fermentovaný čaj, jednoznačně prospěšný pro lidské zdraví. Je to nápoj perlivý, kyselý a osvěžující. Vyrábí se nejčastěji z černého čaje, avšak je možné na jeho výrobu využít i služeb čaje zeleného. Kombucha pročišťuje tělo, detoxikuje játra a je i zajímavou prevencí rakoviny. Některé studie prokázaly i to, že kombucha pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, triglyceridy a “špatný” cholesterol.

Nejlepší fermentované potraviny: Kysané zelí

Kysané nebo také kvašené zelí patří mezi fermentované potraviny, které měli v oblibě naši předkové. Kysané zelí má nízký obsah kalorií, ale zato spoustu vlákniny a vitamínů (především vitamíny C a K) a nechybí ani antioxidanty. Kysané zelí posiluje imunitní systém a pomáhá chránit náš organismus proti nemocem z nachlazení.

Nejlepší fermentované potraviny: Kimchi

Jde o jakousi alternativu našeho kysaného zelí. Kimchi patří mezi tradiční korejské fermentované potraviny. Obvykle se vyrábí z kvašeného zelí či jiné fermentované zeleniny (například ředkvičky). Kimchi má mnoho zdravotních výhod. Snižuje cholesterol, snižuje inzulinovou rezistenci, pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a snižuje i krevní cukr.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...