Probiotika, prebiotika a laktobacily: Vyznáte se v nich?
Jsou skloňovány ze všech stran a v lékárně nám je magistra ochotně nabízí. Probiotika, prebiotika a laktobacily. Co to vlastně je a k čemu je to pro nás dobré? Mají skutečně nějaký vliv na náš imunitní systém?
Zní to až děsivě, ale každý člověk má v trávicím traktu asi kilo a půl bakterií. A ještě hůř zní to, že by se nám bez nich žilo jen opravdu těžko. Tyhle malé potvůrky nám totiž pomáhají trávit potravu, vyrábějí pro nás životně důležité látky a rozkládají toxiny, které se nám dostaly do těla. A jak právě s nimi souvisí probiotika a prebiotika?
Probiotika versus prebiotika
Člověk žije ve stále sterilnějším prostředí, konzumuje stále čistší potraviny a přísun bakterií vázne. Někteří odborníci říkají, že právě tím si sami můžeme za mnohé zdravotní potíže. A co s tím? Lékem by mohly být bakterie, které pravidelně konzumujeme s některými mléčnými výrobky (s jogurtem, kefírem). Právě těmto bakteriím se říká probiotika nebo také laktobacily.
To nejdůležitější pro vaše trávení? Vláknina a probiotika!
Znáte kimchi? Korejskou pochoutku se štiplavou vůní musíte ochutnat!
K čemu jsou laktobacily dobré?
Probiotika a probiotika, to je rozdíl. Probiotika jsou vlastně ‚živí broučci‘ přidávaní do potravin nebo do potravinových doplňků. Zdraví příznivě ovlivňují zlepšením rovnováhy střevní mikroflóry. Probiotika jsou vybírána především mezi druhy mléčných bakterií rodů Lactobacillus a Bifidobakterium. Tato prospěšná mikroflóra znesnadňuje jiným mikroorganismům pomnožení ve střevech. Konzumace však musí být pravidelná, dlouhodobá a v dostatečných dávkách. Jinak by probiotika neměla příliš cenu. A jaké koupit? Na trhu jich je nepřeberné množství. Nebudete-li si vědět s výběrem, poraďte se farmaceutem v lékárně. Dnes už je také možno obstarat si probiotika takzvaně „na míru“. Do laboratoře, kde se tímto zabývají, zašlete vzorek stolice. Podle toho jsou pak schopni připravit vám probiotika přesně pro vás.
Prebiotika jako krmivo pro probiotika
Naopak pro podporu růstu žádoucích mléčných bakterií v tlustém střevě je vhodné užívat nestravitelné oligosacharidy, které vytvářejí v tlustém střevě substrát pro růst zdravých mikroorganismů. Tyto oligosacharidy se nazývají právě probiotika. Mezi nejvýznamnější přírodní oligosacharid patří inulin. Na inulin jsou bohaté především kořeny čekanky, česnek, pórek a cibule. A také oblíbené topinambury. Zjednodušeně by se dalo říci, že probiotika bez prebiotika nedokáží správně pracovat. Prebiotika svým „kamarádům“ dělají vlastně v žaludku jakousi příznivou „půdu“, ve které mají probiotika šanci se množit a maximálně pracovat.
Domácí probiotika: Tradiční kefír
Přísady:
- 1 litr čerstvého mléka
- 1 sáček kefírové kultury
Příprava:
Mléko necháme při pokojové teplotě asi hodinu až dvě odstát. Poté nalijeme do nádoby, ve které budeme fermentovat. Přidáme kulturu v prášku a metličkou vše pořádně rozmícháme. Nádobu uzavřeme a necháme stát celý den. Poté dáme do lednice a necháme minimálně šest hodin odležet. Nezapomeňte si však nechat na dně láhve asi centimetr kefíru, který pak můžete využít na výrobu dalšího.
Tip: Kefír je možné vyrobit také z kefírové houby. Do kefíru můžete přidat i najemno nasekané bylinky – báječně chutná třeba s meduňkou.
Sladká probiotika: Ovocný jogurtový nápoj
Přísady:
- 1 litr čerstvého mléka
- 150 g domácího jogurtu
- 2 polévkové lžíce tučné zakysané smetany (minimálně 16%)
- nadrobno nakrájené měkké ovoce dle chuti
Příprava:
Mléko nalijeme do hrnce a dáme na plotnu. Ohřejeme na 80 stupňů. Promícháme a necháme zchladnout na 50 stupňů. Po zchladnutí nalijeme trochu mlíka do misky a přimícháme jogurt a smetanu. Nalijeme zpět k mléku a promícháme. Troubu zapneme na 50 stupňů. Než se ohřeje, nalijeme jogurtovou směs do uzavíratelných sklenic. Vložíme je do trouby a necháme zde 10 minut. Pak troubu vypneme, ale neotvíráme. Po hodině znovu zahřejeme na 50 stupňů a proces zopakujeme. Po vypnutí necháme v troubě už celou noc. Ráno si připravíme mixér. Do něj dáme nachystané ovoce a přidáme jeden hotový jogurtový nápoj z trouby. Dolijeme troškou mléka a promixujeme. Dle chuti osladíme.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Probiotika, prebiotika a laktobacily: Vyznáte se v nich?
RE: Probiotika, prebiotika a laktobacily: Vyznáte se v nich?
Natalie
Monika Poledníková, redakce
do skupiny probiotik nespadají jen laktobacily, ale také bifidobakterie, streptokoky, enterobakterie a Saccharomyces boulardii.