MUDr. Helena Bartůšková

Rozhovor: „Mikrobiom je jako otisk prstu. Lze díky němu rozeznat jednoho člověka od druhého,” říká celostní lékařka MUDr. Helena Bartůšková

Mikrobiom neboli střevní mikroflóra ovlivňuje víc věcí, než by se mohlo na první pohled zdát. Pomáhá modulovat imunitní systém, zabraňuje vzniku potravinových alergií, podporuje správné trávení a vstřebávání a ovlivňuje i naši psychiku. Je důležité, abychom o něj správně pečovali.

Ač se stala dětskou lékařkou, jak si vždy přála, záhy narazila na omezené možnosti medicíny. To ji nasměrovalo k homeopatii a ájurvédě a po mnoha letech používání těchto metod v dětské ordinaci, nakonec i k odchodu ze zdravotnictví. Nyní se již šestým rokem věnuje pouze celostní medicíně.

Stále častěji slýchám pojem “střevní mikrobiom”, co to vlastně je a proč se o něm najednou tolik mluví?

„Pod pojmem střevní mikrobiom si většina lidí představí bakterie žijící ve střevě – patří tam ale i plísně, viry a prvoci. Ve skutečnosti je označení mikrobiom vyhrazeno pro soubor genů všech mikroorganismů ve střevě přítomných a pro mikroorganismy jako takové  se používá pojem mikrobiota. Ale můžeme zůstat u známějšího označení mikrobiom.

Čtěte také:

Meridián tenkého střeva ovlivňuje bolest zubů i životní radost

Jak mít zdravá střeva? Pomůže vám vláknina - začleňte ji do vašeho jídelníčku

Doc. MUDr. Miroslav Tichý CSc.: Zánět v těle je velký problém, Funkční manuální medicína může pomoci

Počet mikroorganismů, které v těle žijí, je mnohem vyšší než počet našich vlastních buněk – odhaduje se, že se jedná asi o 100 bilionů organismů, jejichž genetická informace převyšuje tu lidskou asi 100-150x. Vyskytují se i na kůži a ostatních sliznicích, nejvíce jich je ale právě ve střevě, kde se jejich hmotnost odhaduje na 2 kg.  

Zdravý střevní mikrobiom je zásadní pro naše zdraví, důležitá je zejména jeho rozmanitost, která umožňuje reagovat na různé situace a zabraňuje přemnožení nevhodných mikroorganismů. Střevní mikroflora je neuvěřitelně komplexní systém, o jehož fungování se toho stále mnoho neví – jen některé bakterie  mohou být kultivovány v laboratoři, navíc ve střevě žijí ve velmi vyhraněných symbiotických vztazích, které nelze napodobit v laboratoři.

Důvodem, proč se o důležitosti mikrobiomu tolik mluví, je poznání jeho vztahu k různým onemocněním. Látky produkované mikrobiomem se dostávají do krve ovlivňují imunitní systém, nervovou soustava a endokrinní systém. Důležitost střeva pro zdraví přitom objevuje západní věda až v poslední době, zatímco východní nauky, jako je třeba ájurvéda, ho znají již celá tisíciletí. Jen místo toho, aby se zajímala o střevní mikroflóru, pracuje ájurvéda s termínem „agni“ – trávicí oheň, který zodpovídá za celý proces trávení. Učí, že pokud je agni v pořádku, člověk nemůže onemocnět.“

Co všechno střevní mikrobiom ovlivňuje?

„Zdravý mikrobiom nás chrání nejen před infekcemi, ale i toxickými látkami, brání jejich pronikání dál do těla, čímž ulehčuje práci játrům. Napomáhá mnohým metabolickým procesům v těle – vyrábí a uvolňuje důležité enzymy a neurotransmitery, působením na endokrinní systém pomáhá zvládat stres. Tlumí zánětlivé procesy v těle, které jsou spouštěčem chronických onemocnění, pomáhá modulovat imunitní systém, zabraňuje vzniku potravinových alergií, podporuje správné trávení a vstřebávání a ovlivňuje i naši psychiku

Narušení mikrobiomu, které se označuje jako dysbióza, se pak dává do souvislosti zejména s různými střevními potížemi, ať už jsou to zácpy, průjmy nebo plynatost, poruchami imunity (opakovanými respiračními, gynekologickými, močovými infekcemi, alergiemi, rozvojem autoimunitních nemocí), nádorovými chorobami ale i extrémní mentální i fyzickou únavou, záněty kloubů, svalovými bolestmi, ekzémy a dalšími kožními potížemi, poruchami výživy až podvýživou či obezitou, strachem až panickými atakami, podrážděností, depresí... Je potřeba si však uvědomit, že na vzniku těchto onemocnění se vždy podílí více faktorů a narušený mikrobiom je jen jedním z nich.“

Údajně má střevní mikrobiom vliv i na naši náladu, naše rozpoložení. A začínají se objevovat i první domněnky, že může mít vliv na vznik deprese, je to tak?

„Ano, je to tak. Je to tím, že ve střevním mikrobiomu se vytváří mnoho neurotransmiterů, tedy látek, které přenáší nervové vzruchy. Jeho narušení se pak může podílet na vzniku psychických poruch, například depresí, autismu, schizofrenie, poruch příjmu potravy – mentální anorexii...  Někde jsem četla, že až 80 % serotoninu, jehož nedostatek se dává do souvislosti s depresí, se tvoří ve střevě.“

Jak poznáme, zda máme střevní mikrobiom v pořádku či nikoliv? 

„Do určité míry to můžeme poznat subjektivně podle toho, jak zdraví se cítíme. Zda máme pocit naprostého zdraví nebo nás trápí nějaké dříve zmíněné potíže. Objektivně se to zjistit nedá – dosud není definováno zdravé složení mikrobiomu.“

Co všechno vůbec ovlivňuje složení střevního mikrobiomu?

„Jeho složení je ovlivněno mnoha faktory, mezi nejdůležitější patří strava, způsob života, věk, hygienické návyky, infekce a léčba – zejména antibiotiky. Je důležité podporovat střevní mikroflóru zdravou stravou s množstvím vlákniny, prebiotik – tedy látek nutných pro správné fungování mikroflóry (např. topinambury, česnek, cibule), přirozenými probiotiky - živými jogurty, kysanými výrobky a kvašenou zeleninou, dostatečným pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu.“

Je pravdou, že střební mikrobiom je takový “otisk prstu”? Každý má prý jedinečné složení…

„Je to pravda. Ve střevě žijí tisíce druhů mikroorganismů, jejichž složení je pro každého člověka charakteristické. Na základě mikrobiomu lze od sebe lidi jednoznačně odlišit.“

Mikrobiom, tedy střeva a imunita spolu nějak tedy souvisejí, je to tak? Vy jste specialistka na homeopatii. Jsou nějaké přírodní prostředky, které nám tedy v této oblasti mohou pomáhat?

„Ve střevech jsou shluky lymfatické tkáně, ve kterých se nachází mnoho imunitních buňek, které nepřetržitě sledují imunologický stav střevní sliznice i mikroflóry. Narušení mikrobiomu pak ovlivněním těchto buněk může vést k poruše imunity. 

Obvykle se pro léčbu dysbiózy používají probiotika. V případě lehké poruchy mohou stačit, ale mnoho lidí má zkušenost, že po jejich dobrání příznivý účinek, který měly, časem vymizí. Pokud je dysbióza vážnější, je totiž podávání probiotik jen jakousi pomocnou léčbou, která nedokáže trvale zvrátit nepříznivé střevní poměry. Je to jako bychom zamalovávali plesnivou zeď stále dokonalejší barvou, která na čas skvrnu zakryje, místo abychom plíseň zlikvidovali.

Při léčbě těchto potíží se dají používat obvyklá homeopatika, ale někdy se stává, že střevní dysbióza blokuje jejich účinek. Ale existuje poměrně jednoduchá možnost, jak narušený mikrobiom uzdravit a tento blok odstranit. Tou možností je podání střevní nosody (což je homeopaticky zpracovaná kultura patogenních bakterií), která umožňuje organismu rozeznat a odstranit nezdravou střevní mikroflóru a tím může dojít ke spontánnímu obnovení mikrobiální rovnováhy, která už zůstane stabilní – tedy až do té doby, než ji opět narušíme nejčastěji podáním antibiotik. Smutným faktem, o kterém se mluví čím dál více, je, že velká část antibiotické léčby je indikována nesprávně a vede kromě narušeného mikrobiomu i k rezistenci bakterií vůči antibiotikům

Tvůrcem střevních nosod je lékař, homeopat a bakteriolog dr. Bach (známější jako tvůrce Bachovy květové terapie) a jeho spolupracovníci. Dr. Bacha napadlo odebírat vzorky stolice od nemocných, kteří překonali různá infekční onemocnění a při jejich rozborech si všiml, že některá onemocnění vedou k výrazným změnám ve složení střevní mikroflóry. Z bakterií získaných ze stolice uzdravených lidí pak připravil tyto střevní nosody, které v sobě nesou informace o úspěšném boji těla s nemocí. Tyto informace podávané ve formě homeopatik pak dokázaly u nemocných spustit uzdravující procesy. Po jejich podání opakovaně pozoroval u pacientů zvýšené množství patogenních mikrobů ve stolici. Vysvětloval to tím, že nosoda může snížit přilnavost těchto bakterií ke sliznici a účinně stimuluje tělo k jejich vyloučení. Potvrzují to i mí pacienti, kteří často v prvních týdnech léčby pozorují změněnou stolici a současně se začínají cítit lépe.“

Střevní mikrobiom ovlivňuje mnoho věcí, i naše zdraví

Lze homeopatika užívat jen při problémech nebo i preventivně?

„V této oblasti dochází mezi homeopaty k názorovým střetům. Určitá skupina homeopatů preventivní podávání homeopatik zcela odmítá a to z toho důvodu, že odporuje principu homeopatie, který formuloval její objevitel Samuel Hahnemann. Totiž tomu, že se má léčit jen projevená nemoc. Ale uvědomme si, že Hahnemann, který žil v letech 1755-1843, rozhodně netrpěl dogmatismem, své homeopatické dílo „Organon léčebného umění“ přepracoval za svůj život 6x! a to v některých částech i zásadně. Je tedy otázkou, samozřejmě pouze hypotetickou, jak by se k možnosti preventivního podávání homeopatik v současné době, kdy jsme vystavení tolika cizorodým vlivům, stavěl on sám. Já osobně nejsem teoretik a nestavím principy nad možnou prospěšnost. Proto homeopatika úspěšně používám preventivně např. před očkováním ke snížení rizik nežádoucích účinků vakcín, ale i v jiných indikacích. Když mluvíme o střevní mikroflóře, dokáží při preventivním podávání zabránit třeba cestovatelským průjmům.

Skutečná homeopatická prevence je poznat svůj homeopatický typ se všemi jeho přednostmi i slabostmi. To nám umožní nasměrovat své úsilí do potřebných oblastí - nikdo není náchylný ke všem nemocem, ale přesto se většina z nás snaží dělat prevenci proti všem, na které jen pomyslí.“

Mohou homeopatika pomáhat i na akutní potíže se zažíváním, střevními obtížemi...?

„Na rozdíl od chronických nemocí, u kterých je při léčbě třeba trpělivosti, jsou akutní potíže oblastí, kde efekt homeopatie vynikne nejlépe. Při správném výběru léku se úleva dostaví během několika hodin, často již po prvním podání homeopatika. Pomáhají při průjmech, zvracení, bolestech žaludku, žlučníkových kolikách – vlastně by se obtížně hledal problém, se kterým nepomohou.“

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!