Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. 

Rozhovor: Esenciální olej z růže je teď v Česku skloňovaný ve všech pádech. Poprvé ho jako konzervant do potraviny využil český botanik a vědec Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. 

Metoda, kterou vymyslel, je po odborníkovi i pojmenovaná. Říká se jí „pavelace“. Esenciální olej z růže využil vědec jako konzervant do nového sirupu, který přichází na trh. Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. je mezinárodně uznávanou autoritou v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin. Už teď pracuje na dalších převratných objevech.

Přivedla mě za vámi vůně růží. Stal jste se prvním v ČR, kdo vymyslel konzervaci potravin pomocí esenciálních olejů. Jak vás napadlo sáhnout právě po éterickém oleji jako konzervantu?

„Víte já se celý svůj dosavadní profesní život zabývám biologicky aktivními látkami z rostlin a jejich využitím, řekl bych, v čemkoliv, co je prospěšné pro lidi a pro přírodu. Ať už to je v rámci vývoje bezpečných přípravků na ochranu rostlin tzv. botanických pesticidů, nebo různých léčivých produktů, či v poslední době v potravinářství. Rostlinné sekundární metabolity mají totiž různá využití a o mnohých využitích zatím nic nevíme. A to právě krédo mojí práce – hledat tato využití. A jelikož tyto látky patří do skupiny metabolitů, které si rostliny samy syntetizují, a to zpravidla v rámci své přirozené obranyschopnosti proti patogenům a škůdcům, tak mají také schopnost potlačovat různé patogeny. My tohoto fenoménu zatím využíváme především v lékařství a kosmetice, ale využít se, jak vidíte, dají i v potravinářství. Ale abych odpověděl na váš dotaz, esenciální oleje patří k vysoce účinným rostlinným metabolitům, co se mikrobiální účinnosti týká, takže když se přede mnou objevil úkol – nahrazení konzervantů v rámci technologie výroby sirupů studenou cestou, hned mě napadla tato myšlenka. Problém byl jen v tom, že esenciální oleje jsou zároveň nositelé chutě a vůně, takže se musela najít vhodná technologie, aby i při nízkých koncentracích, přijatelných z potravinářského hlediska, byly i dostatečně účinné z hlediska mikrobiálního.“

Jakým mechanismem funguje esenciální olej v sirupu? K čemu je tam dobrý?

„To mě dostáváte do rozpaků, protože přesný princip je otázkou tajného know-how a patentového řízení. Nicméně ve svém principu lze říci, že díky speciálnímu způsobu vmíchávání esenciálního oleje do sirupu a díky objevenému synergickému principu některých látek obsažených v esenciálním oleji, dochází k senzoricky přijatelné vůni i chuti sirupu a zároveň je prostředí v sirupu, řekl bych, „nepřátelské“ k rozvoji kontaminantů.“ 

Čtěte také:

Růže stolistá: Tajemná kráska s léčivými účinky

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Rozhovor: Psycholožka Jitka Bukáčková radí, jak přežít lockdown

Proč právě růže stolistá? Přeci jen jde o jeden z nejdražších éterických olejů?

„V rámci výzkumu jsme vyselektovali několik esenciálních olejů, které splňovaly kritéria dostatečné biologické účinnosti, potravinářské nezávadnosti a chuťové přijatelnosti. A růže stolistá byla mezi nimi. Naštěstí esenciálních olejů se do těchto sirupů dává velmi málo, takže i když patří růžový esenciální olej k drahým, exkluzivní chuť a vůně nás vedla k tomu, že jsme začali v rámci vývoje právě s touto surovinou. Nicméně další sirupy s jinými příchutěmi jsou na cestě.“

Které esenciální oleje využíváte, odkud růže v lahvičkách pocházejí?

„Tento růžový esenciální olej zrovna pochází, pokud se nepletu, z francouzských plantáží.“

Růžový éterický olej se využívá v aromaterapii při nespavosti, menstruačních obtížích, při depresi. Ale také likviduje některé patogeny v těle. Takže předpokládám, že takový sirup bude mít pochopitelně i mnohé blahodárné účinky na tělo, je to tak?

„Ano i my tyto účinky předpokládáme a musím říci, že ačkoliv jsem měl strach z toho, jak bude takovýto sirup se zcela novou chutí a vůní přijat veřejností, tak mě překvapily velmi pozitivní reakce. Především ženy tvrdí, že nejenže dobře chutná, ale že pociťují právě i zklidňující či relaxační účinky. A vzhledem k tomu, že se v sirupu nachází antioxidanty a další prospěšné látky, například ze zázvoru, lze předpokládat, že bude sirup mít i zdraví prospěšné účinky. Reakce konzumentů tomu zatím nasvědčuje.“

Jaké další zajímavé látky pro naše tělo růže stolistá ukrývá?

„Pokud pomineme to, že se tato růže za dob starého Říma se údajně doporučovala například na léčbu pokousání vzteklými psy, tak podle některých prací obsahuje látky, které mají antibakteriální, antivirové, antimikrobiální a antimykotické účinky. A především antivirové účinky jsou v současnosti aktuální téma. Byť by bylo asi naivní si myslet, že zastaví covid-19, přesto může pomoci našemu imunitnímu systému.“

Kdyby si teď někdo z našich čtenářů řekl, že to vyzkouší v domácích podmínkách. Doporučil byste mu takový experiment?

„Mohou to vyzkoušet, nicméně asi po staru, tak jak se dělal po staletí. Růžový sirup totiž není žádnou novinkou, pokud jej vyrábíte pouze z okvětních plátků. Nicméně z esenciálního oleje by asi čtenáři nebyli moudří, tato výroba je docela složitý proces a pro domácí výrobu se nehodí.“

Co všechno si doma můžeme z růže vyrobit? Jak a do čeho ji můžeme zpracovat?

„Z růží, pokud nemáte na mysli šípky, se dá vyrábět hodně potravin. Okvětní lístky se dají proslazovat a používat jako kandované ovoce, vyrábí se z nich léčivá růžová voda, používají se jako přísada zeleninových salátů, přízdoby třeba pohárů a mnohé další věci, včetně třeba vonných kosmetických vod.“

Mohl byste se s námi o nějaký osvědčený recept, kde růže stolistá hraje hlavní roli, podělit?

Růžové lístky, asi 1 kg, opláchneme a vsypeme do hrnce. Zalejeme 0,5 l převařené vody (vychladlou) a 1 kg cukru, přidáme 3 lžičky kyseliny citronové, zamícháme a necháme stát do druhého dne, nejlépe 24 hodin. Druhý den sirup přefiltrujeme přes plátýnko a slejeme do lahví. Ředí se studenou vodou podle chuti. Pár kostek ledu a pár kapek citronu nic nepokazí. Uchováváme v ledničce.“

Pracujete i na spoustě dalších zajímavých věcí. Co zkoumáte nyní?

„Toho je asi opravdu hodně. Pokud opět pominu dejme tomu vývoj botanických pesticidů, máme několik potravinářských a řekl byl velmi zajímavých projektů a výsledků. Snažíme se například vyvíjet nové potraviny, které obsahují látky z takzvaných adaptogenních rostlin, tedy z rostlin, které mohou významně zvýšit či vyladit náš imunitní systém. Takto vzniklo několik produktů, které jsou už na trhu, například pivo s přídavkem kozince blanitého, energetické drinky, různé bylinné nápoje pro sportovce, sirupy z různých léčivých rostlin atd. Prostě se snažíme přispět k současné nelehké situaci tím, že vyvíjíme zdraví prospěšných potraviny.“

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...