Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. 

Rozhovor: Esenciální olej z růže je teď v Česku skloňovaný ve všech pádech. Poprvé ho jako konzervant do potraviny využil český botanik a vědec Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. 

Metoda, kterou vymyslel, je po odborníkovi i pojmenovaná. Říká se jí „pavelace“. Esenciální olej z růže využil vědec jako konzervant do nového sirupu, který přichází na trh. Doc. Ing. Roman Pavela Ph.D. je mezinárodně uznávanou autoritou v oblasti výzkumu biologicky aktivních látek získávaných z léčivých a aromatických rostlin. Už teď pracuje na dalších převratných objevech.

Přivedla mě za vámi vůně růží. Stal jste se prvním v ČR, kdo vymyslel konzervaci potravin pomocí esenciálních olejů. Jak vás napadlo sáhnout právě po éterickém oleji jako konzervantu?

„Víte já se celý svůj dosavadní profesní život zabývám biologicky aktivními látkami z rostlin a jejich využitím, řekl bych, v čemkoliv, co je prospěšné pro lidi a pro přírodu. Ať už to je v rámci vývoje bezpečných přípravků na ochranu rostlin tzv. botanických pesticidů, nebo různých léčivých produktů, či v poslední době v potravinářství. Rostlinné sekundární metabolity mají totiž různá využití a o mnohých využitích zatím nic nevíme. A to právě krédo mojí práce – hledat tato využití. A jelikož tyto látky patří do skupiny metabolitů, které si rostliny samy syntetizují, a to zpravidla v rámci své přirozené obranyschopnosti proti patogenům a škůdcům, tak mají také schopnost potlačovat různé patogeny. My tohoto fenoménu zatím využíváme především v lékařství a kosmetice, ale využít se, jak vidíte, dají i v potravinářství. Ale abych odpověděl na váš dotaz, esenciální oleje patří k vysoce účinným rostlinným metabolitům, co se mikrobiální účinnosti týká, takže když se přede mnou objevil úkol – nahrazení konzervantů v rámci technologie výroby sirupů studenou cestou, hned mě napadla tato myšlenka. Problém byl jen v tom, že esenciální oleje jsou zároveň nositelé chutě a vůně, takže se musela najít vhodná technologie, aby i při nízkých koncentracích, přijatelných z potravinářského hlediska, byly i dostatečně účinné z hlediska mikrobiálního.“

Jakým mechanismem funguje esenciální olej v sirupu? K čemu je tam dobrý?

„To mě dostáváte do rozpaků, protože přesný princip je otázkou tajného know-how a patentového řízení. Nicméně ve svém principu lze říci, že díky speciálnímu způsobu vmíchávání esenciálního oleje do sirupu a díky objevenému synergickému principu některých látek obsažených v esenciálním oleji, dochází k senzoricky přijatelné vůni i chuti sirupu a zároveň je prostředí v sirupu, řekl bych, „nepřátelské“ k rozvoji kontaminantů.“ 

Čtěte také:

Růže stolistá: Tajemná kráska s léčivými účinky

Domácí sirupy: tyto vitamínové lahůdky zvládne vyrobit i začátečník

Rozhovor: Psycholožka Jitka Bukáčková radí, jak přežít lockdown

Proč právě růže stolistá? Přeci jen jde o jeden z nejdražších éterických olejů?

„V rámci výzkumu jsme vyselektovali několik esenciálních olejů, které splňovaly kritéria dostatečné biologické účinnosti, potravinářské nezávadnosti a chuťové přijatelnosti. A růže stolistá byla mezi nimi. Naštěstí esenciálních olejů se do těchto sirupů dává velmi málo, takže i když patří růžový esenciální olej k drahým, exkluzivní chuť a vůně nás vedla k tomu, že jsme začali v rámci vývoje právě s touto surovinou. Nicméně další sirupy s jinými příchutěmi jsou na cestě.“

Které esenciální oleje využíváte, odkud růže v lahvičkách pocházejí?

„Tento růžový esenciální olej zrovna pochází, pokud se nepletu, z francouzských plantáží.“

Růžový éterický olej se využívá v aromaterapii při nespavosti, menstruačních obtížích, při depresi. Ale také likviduje některé patogeny v těle. Takže předpokládám, že takový sirup bude mít pochopitelně i mnohé blahodárné účinky na tělo, je to tak?

„Ano i my tyto účinky předpokládáme a musím říci, že ačkoliv jsem měl strach z toho, jak bude takovýto sirup se zcela novou chutí a vůní přijat veřejností, tak mě překvapily velmi pozitivní reakce. Především ženy tvrdí, že nejenže dobře chutná, ale že pociťují právě i zklidňující či relaxační účinky. A vzhledem k tomu, že se v sirupu nachází antioxidanty a další prospěšné látky, například ze zázvoru, lze předpokládat, že bude sirup mít i zdraví prospěšné účinky. Reakce konzumentů tomu zatím nasvědčuje.“

Jaké další zajímavé látky pro naše tělo růže stolistá ukrývá?

„Pokud pomineme to, že se tato růže za dob starého Říma se údajně doporučovala například na léčbu pokousání vzteklými psy, tak podle některých prací obsahuje látky, které mají antibakteriální, antivirové, antimikrobiální a antimykotické účinky. A především antivirové účinky jsou v současnosti aktuální téma. Byť by bylo asi naivní si myslet, že zastaví covid-19, přesto může pomoci našemu imunitnímu systému.“

Kdyby si teď někdo z našich čtenářů řekl, že to vyzkouší v domácích podmínkách. Doporučil byste mu takový experiment?

„Mohou to vyzkoušet, nicméně asi po staru, tak jak se dělal po staletí. Růžový sirup totiž není žádnou novinkou, pokud jej vyrábíte pouze z okvětních plátků. Nicméně z esenciálního oleje by asi čtenáři nebyli moudří, tato výroba je docela složitý proces a pro domácí výrobu se nehodí.“

Co všechno si doma můžeme z růže vyrobit? Jak a do čeho ji můžeme zpracovat?

„Z růží, pokud nemáte na mysli šípky, se dá vyrábět hodně potravin. Okvětní lístky se dají proslazovat a používat jako kandované ovoce, vyrábí se z nich léčivá růžová voda, používají se jako přísada zeleninových salátů, přízdoby třeba pohárů a mnohé další věci, včetně třeba vonných kosmetických vod.“

Mohl byste se s námi o nějaký osvědčený recept, kde růže stolistá hraje hlavní roli, podělit?

Růžové lístky, asi 1 kg, opláchneme a vsypeme do hrnce. Zalejeme 0,5 l převařené vody (vychladlou) a 1 kg cukru, přidáme 3 lžičky kyseliny citronové, zamícháme a necháme stát do druhého dne, nejlépe 24 hodin. Druhý den sirup přefiltrujeme přes plátýnko a slejeme do lahví. Ředí se studenou vodou podle chuti. Pár kostek ledu a pár kapek citronu nic nepokazí. Uchováváme v ledničce.“

Pracujete i na spoustě dalších zajímavých věcí. Co zkoumáte nyní?

„Toho je asi opravdu hodně. Pokud opět pominu dejme tomu vývoj botanických pesticidů, máme několik potravinářských a řekl byl velmi zajímavých projektů a výsledků. Snažíme se například vyvíjet nové potraviny, které obsahují látky z takzvaných adaptogenních rostlin, tedy z rostlin, které mohou významně zvýšit či vyladit náš imunitní systém. Takto vzniklo několik produktů, které jsou už na trhu, například pivo s přídavkem kozince blanitého, energetické drinky, různé bylinné nápoje pro sportovce, sirupy z různých léčivých rostlin atd. Prostě se snažíme přispět k současné nelehké situaci tím, že vyvíjíme zdraví prospěšných potraviny.“

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.