7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat

7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat

S teplými večery přichází také sezóna grilování. K němu nesmí chybět dipy ke grilovanému masu, které z každého grilování udělají gurmánský zážitek.  Stejnou omáčku ale můžete využít k zelenině nebo jako dip do tortilly. Poradíme vám, jak takový skvělý dip připravit a na co si dát pozor. Dáme vám také 7 výborných receptů, se kterými vaše grilování zaručeně sklidí úspěch.

Čtěte také:

Marinády na grilování – recepty, které pomohou zvýraznit chuť masa

Domácí dipy ke grilovanému masu jsou lepší než ty kupované

V regálech obchodů najdeme velký výběr nejrůznějších omáček ke grilování. Žádná z nich ale není čerstvá a bez přidaných chemických či konzervačních látek. Proto je nejlepší, když se o dipy ke grilovanému masu postaráme sami. Budeme vědět přesné složení, nedáme do nich zbytečnou chemii a k tomu bude vše opravdu čerstvé. A hlavně, nachystáme dipy ke grilovanému masu přesně podle naší chuti, který v obchodech neseženeme. Příjemným bonusem bude uznání našich nejbližších.

Jak na nejlepší dip k masu, k zelenině anebo dip do tortilly

  • Každý dip má svůj základ. Nejčastěji se na dipy ke grilovanému masu anebo k zelenině používá jogurt, zakysaná smetana, tvaroh, ale i méně zdravá majonéza
  • Klíčem k dobrému dipy je správné dochucení. Použít můžeme nejrůznější aromatické přísady, jako je česnek, kari, křen, cibule, olivy, chilli, bylinky, brusinky a řadu dalších
  • Přísady na dipy ke grilovanému masu anebo k zelenině mají být čerstvé
  • Suroviny by se navzájem neměly přebíjet, ale zároveň by dip neměl být nedochucený
  • Dip má široké využití: můžeme ho přidat také do salátů, k zelenině, k opečeným bramborům nebo jako dip do tortilly

Česnekový dip

Základ: 

  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce sýru žervé
  • 500 g bílého jogurtu
  • 1 lžička provensálského koření

Dochucení:

  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička oregana
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • Citrónová šťáva z půlky citrónu

Nejdříve na tento dip připravíme základ. Vezmeme bílý jogurt, zakysanou smetanu a žervé. Vše dobře promícháme v misce. Poté můžeme dochucovat. Prolisujeme stroužky česneku a směs opět dobře promícháme. Poté dip osolíme, opepříme, přidáme oregano a provensálské koření. Do směsi vmícháme citrónovou šťávu. Nakonec dáme cukr, aby dip nebyl tolik kyselý. Podle naší chuti můžeme dosolit anebo dokořenit. Chvíli necháme odležet a česnekový dip můžeme podávat. Česnekový dip patří mezi ty dipy ke grilovanému masu, které skvěle doplní kuřecí i vepřové.

Dipy ke grilovanému masu (9)

Dip ze zakysané smetany a sýra

Základ:

  • 140 ml zakysané smetany
  • 100 g sýru s modrou plísní

Dochucení:

  • 1 lžíce čerstvých bylinek, jako je pažitka, bazalka nebo petržel
  • 2 lžíce majonézy
  • Citrónová šťáva z jednoho citrónu
  • Pepř a sůl podle chuti

Dip ze zakysané smetany a sýra ocení hlavně milovníci plesnivých sýrů. Základ připravíme tak, že nejprve sýr s modrou plísní důkladně rozmačkáme, například vidličkou. Přidáme k němu zakysanou smetanu a majonézu a dobře zamícháme.  Do směsi přimícháme citrónovou šťávu. Nakonec dáme nasekané bylinky a podle chuti dosolíme a opepříme. Nechejme směs chvíli odležet a dip ze zakysané smetany můžeme podávat.

Dipy ke grilovanému masu (1)

Avokádový dip

Základ:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 rajče

Dochucení:

  • 1 menší chilli paprička
  • 1 česnek
  • 1 cibule
  • 1 lžička citrónové šťávy

Avokádový dip patří mezi dipy ke grilovanému masu, které jsou velmi zdravé a zároveň chutné. Nejprve se ujistíme, že je avokádo opravdu zralé. Poté ho rozpůlíme a vyndáme z něj pecku. Dužinu avokáda dáme do misky a postupně přidáváme další ingredience. Umyjeme rajče a nakrájíme ho na kousky. Cibuli oloupeme a posekáme na drobno. Podobně i chilli papričku.  Česnek prolisujeme. Když máme všechny suroviny v misce, důkladně je rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Avokádový dip necháme odležet a můžeme podávat. Dá se skvěle použít také jako dip do tortilly anebo k nachos.

Dipy ke grilovanému masu (10)

Jogurtový dip s křenem

Základ:

  • 400 g bílého selského jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného křenu

Dochucení:

  • 1 svazek pažitky
  • 1 špetka pepře

Jogurtový dip s křenem je oblíbený a jednoduchý, jeho příprava nezabere víc jak deset minut. Jogurt dáme do misky. K jogurtu přidáme nasekanou pažitku, poté křen a jemně promícháme. Směs dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme olivový olej. Necháme chvíli odstát a jogurtový dip je připravený k servírování.

Dipy ke grilovanému masu (7)

Rajčatový dip

Základ:

  • 2 konzervy sekaných rajčat
  • 1 cibule
  • Olivový olej

Dochucení:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce vinného octa
  • Špetka chilli koření
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce tabasca
  • 2 lžičky cukru

Příprava tohoto dipu je o něco delší, zabere nám půl hodinky. Rozhodně se ale vyplatí. Nejprve na drobno nakrájejme cibuli. Prolisujme stroužky česneku. Ten společně s cibulí opečeme na olivovém oleji do měkka. Poté přidáme chilli koření a chvíli míchejme. Pak ke směsi přidáme sekaná rajčata, worcesterskou omáčku cukr, vinný ocet a tabasco. Suroviny asi půl hodiny vaříme, dokud směs nezhoustne. Poté můžeme rajčatový dip podávat. Výborný je také k hranolkům anebo poslouží jako lahodný dip do tortilly.

Dipy ke grilovanému masu (2)

Tvarohový dip

Základ: 

  • 120 g tvarohu
  • 250 g kozího sýru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje

Dochucení:

  • Hrst čerstvě nasekaných bylinek jako je kopr nebo bazalka
  • 2 stroužky česneku
  • Půl lžičky soli
  • Mletý pepř
  • Sůl

Tvaroh utřeme s rozdrobeným sýrem. Až je směs hladká, přidáme do ní zakysanou smetanu. Potom přidáme olivový olej a citrónovou šťávu. Propasírovaný česnek utřeme se solí a směs přidáme k dalším ingrediencím. Podle chuti přidáme pepř, sůl a na jemno nasekané bylinky. Tvarohový dip má tu výhodu, že do něj můžeme přidat naše oblíbené suroviny a bude tak přesně podle naší chuti. Můžeme ho tak použít klidně jako dip do tortilly.

Dipy ke grilovanému masu (8)

Dip z červené řepy

Základ: 

  • 300 g uvařené červené řepy
  • 150 g bílého jogurtu

Dochucení:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 a ½  lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • Citrónová šťáva podle chuti
  • Mletý pepř a sůl na dochucení

Uvařenou řepu zbavíme slupky a nastrouháme na jemno. Dáme jí do misky a přidáme k ní bílý jogurt a zázvor. Promícháme a podle chuti přidáme pepř, sůl a pár kapek citronové šťávy. Promícháme a necháme alespoň hodinu odležet. Poté je dip připravený k servírování. Dip z červené řepy se řadí mezi skvělé dipy ke grilovanému masu, ale výborný je i s masem vařeným, smaženým anebo pečeným.

Dipy ke grilovanému masu (5)

Dip: co to je a dokud se vzal?

Dip je pokrm, který se používá jako doplnění jiného jídla. Je hustý, složený z nejrůznějších přísad a koření. Ostatní pokrmy díky němu mají ještě o něco lepší chuť, nejčastěji se dipy používají právě ke grilování. Ale oblíbený je také dip do tortilly, k zelenině, chipsům, hranolkům anebo nachos.

Název dip má kořeny v angličtině a pochází ze Spojených států amerických. Dip totiž doslovně znamená namočit anebo ponořit. Špatně by se překládal do češtiny, proto se ujala anglická verze. Nejblíže je sice slovo omáčka, ale tu si většinou spojujeme se svíčkovou anebo koprovkou.

Vyzkoušejte také recepty na vegetariánské grilování



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 03. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 04. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 05. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 06. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 07. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 08. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 09. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Advent je tu! Jak si jej rozplánovat, abychom do Vánoc všechno stihli?

Advent by měl být obdobím klidu a rozjímání. Místo toho se snažíme stihnout nemožné a těsně před Vánoci doslova odpadáme. Letos to ale bude jinak! Poradíme vám, jak si advent rozplánovat tak, abyste všechno s l...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...