7 nejlepších receptů na dipy ke grilovanému masu, které budete zbožňovat
S teplými večery přichází také sezóna grilování. K němu nesmí chybět dipy ke grilovanému masu, které z každého grilování udělají gurmánský zážitek. Stejnou omáčku ale můžete využít k zelenině nebo jako dip do tortilly. Poradíme vám, jak takový skvělý dip připravit a na co si dát pozor. Dáme vám také 7 výborných receptů, se kterými vaše grilování zaručeně sklidí úspěch.
Domácí dipy ke grilovanému masu jsou lepší než ty kupované
V regálech obchodů najdeme velký výběr nejrůznějších omáček ke grilování. Žádná z nich ale není čerstvá a bez přidaných chemických či konzervačních látek. Proto je nejlepší, když se o dipy ke grilovanému masu postaráme sami. Budeme vědět přesné složení, nedáme do nich zbytečnou chemii a k tomu bude vše opravdu čerstvé. A hlavně, nachystáme dipy ke grilovanému masu přesně podle naší chuti, který v obchodech neseženeme. Příjemným bonusem bude uznání našich nejbližších.
Jak na nejlepší dip k masu, k zelenině anebo dip do tortilly
- Každý dip má svůj základ. Nejčastěji se na dipy ke grilovanému masu anebo k zelenině používá jogurt, zakysaná smetana, tvaroh, ale i méně zdravá majonéza
- Klíčem k dobrému dipy je správné dochucení. Použít můžeme nejrůznější aromatické přísady, jako je česnek, kari, křen, cibule, olivy, chilli, bylinky, brusinky a řadu dalších
- Přísady na dipy ke grilovanému masu anebo k zelenině mají být čerstvé
- Suroviny by se navzájem neměly přebíjet, ale zároveň by dip neměl být nedochucený
- Dip má široké využití: můžeme ho přidat také do salátů, k zelenině, k opečeným bramborům nebo jako dip do tortilly
Česnekový dip
Základ:
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce sýru žervé
- 500 g bílého jogurtu
- 1 lžička provensálského koření
Dochucení:
- 1 lžička cukru
- 1 lžička oregana
- 2 špetky soli
- 1 špetka mletého černého pepře
- Citrónová šťáva z půlky citrónu
Nejdříve na tento dip připravíme základ. Vezmeme bílý jogurt, zakysanou smetanu a žervé. Vše dobře promícháme v misce. Poté můžeme dochucovat. Prolisujeme stroužky česneku a směs opět dobře promícháme. Poté dip osolíme, opepříme, přidáme oregano a provensálské koření. Do směsi vmícháme citrónovou šťávu. Nakonec dáme cukr, aby dip nebyl tolik kyselý. Podle naší chuti můžeme dosolit anebo dokořenit. Chvíli necháme odležet a česnekový dip můžeme podávat. Česnekový dip patří mezi ty dipy ke grilovanému masu, které skvěle doplní kuřecí i vepřové.
Dip ze zakysané smetany a sýra
Základ:
- 140 ml zakysané smetany
- 100 g sýru s modrou plísní
Dochucení:
- 1 lžíce čerstvých bylinek, jako je pažitka, bazalka nebo petržel
- 2 lžíce majonézy
- Citrónová šťáva z jednoho citrónu
- Pepř a sůl podle chuti
Dip ze zakysané smetany a sýra ocení hlavně milovníci plesnivých sýrů. Základ připravíme tak, že nejprve sýr s modrou plísní důkladně rozmačkáme, například vidličkou. Přidáme k němu zakysanou smetanu a majonézu a dobře zamícháme. Do směsi přimícháme citrónovou šťávu. Nakonec dáme nasekané bylinky a podle chuti dosolíme a opepříme. Nechejme směs chvíli odležet a dip ze zakysané smetany můžeme podávat.
Avokádový dip
Základ:
- 1 zralé avokádo
- 1 rajče
Dochucení:
- 1 menší chilli paprička
- 1 česnek
- 1 cibule
- 1 lžička citrónové šťávy
Avokádový dip patří mezi dipy ke grilovanému masu, které jsou velmi zdravé a zároveň chutné. Nejprve se ujistíme, že je avokádo opravdu zralé. Poté ho rozpůlíme a vyndáme z něj pecku. Dužinu avokáda dáme do misky a postupně přidáváme další ingredience. Umyjeme rajče a nakrájíme ho na kousky. Cibuli oloupeme a posekáme na drobno. Podobně i chilli papričku. Česnek prolisujeme. Když máme všechny suroviny v misce, důkladně je rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Avokádový dip necháme odležet a můžeme podávat. Dá se skvěle použít také jako dip do tortilly anebo k nachos.
Jogurtový dip s křenem
Základ:
- 400 g bílého selského jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce strouhaného křenu
Dochucení:
- 1 svazek pažitky
- 1 špetka pepře
Jogurtový dip s křenem je oblíbený a jednoduchý, jeho příprava nezabere víc jak deset minut. Jogurt dáme do misky. K jogurtu přidáme nasekanou pažitku, poté křen a jemně promícháme. Směs dochutíme solí a pepřem a nakonec přidáme olivový olej. Necháme chvíli odstát a jogurtový dip je připravený k servírování.
Rajčatový dip
Základ:
- 2 konzervy sekaných rajčat
- 1 cibule
- Olivový olej
Dochucení:
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce vinného octa
- Špetka chilli koření
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce tabasca
- 2 lžičky cukru
Příprava tohoto dipu je o něco delší, zabere nám půl hodinky. Rozhodně se ale vyplatí. Nejprve na drobno nakrájejme cibuli. Prolisujme stroužky česneku. Ten společně s cibulí opečeme na olivovém oleji do měkka. Poté přidáme chilli koření a chvíli míchejme. Pak ke směsi přidáme sekaná rajčata, worcesterskou omáčku cukr, vinný ocet a tabasco. Suroviny asi půl hodiny vaříme, dokud směs nezhoustne. Poté můžeme rajčatový dip podávat. Výborný je také k hranolkům anebo poslouží jako lahodný dip do tortilly.
Tvarohový dip
Základ:
- 120 g tvarohu
- 250 g kozího sýru
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
Dochucení:
- Hrst čerstvě nasekaných bylinek jako je kopr nebo bazalka
- 2 stroužky česneku
- Půl lžičky soli
- Mletý pepř
- Sůl
Tvaroh utřeme s rozdrobeným sýrem. Až je směs hladká, přidáme do ní zakysanou smetanu. Potom přidáme olivový olej a citrónovou šťávu. Propasírovaný česnek utřeme se solí a směs přidáme k dalším ingrediencím. Podle chuti přidáme pepř, sůl a na jemno nasekané bylinky. Tvarohový dip má tu výhodu, že do něj můžeme přidat naše oblíbené suroviny a bude tak přesně podle naší chuti. Můžeme ho tak použít klidně jako dip do tortilly.
Dip z červené řepy
Základ:
- 300 g uvařené červené řepy
- 150 g bílého jogurtu
Dochucení:
- 4 stroužky česneku
- 1 a ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- Citrónová šťáva podle chuti
- Mletý pepř a sůl na dochucení
Uvařenou řepu zbavíme slupky a nastrouháme na jemno. Dáme jí do misky a přidáme k ní bílý jogurt a zázvor. Promícháme a podle chuti přidáme pepř, sůl a pár kapek citronové šťávy. Promícháme a necháme alespoň hodinu odležet. Poté je dip připravený k servírování. Dip z červené řepy se řadí mezi skvělé dipy ke grilovanému masu, ale výborný je i s masem vařeným, smaženým anebo pečeným.
Dip: co to je a dokud se vzal?
Dip je pokrm, který se používá jako doplnění jiného jídla. Je hustý, složený z nejrůznějších přísad a koření. Ostatní pokrmy díky němu mají ještě o něco lepší chuť, nejčastěji se dipy používají právě ke grilování. Ale oblíbený je také dip do tortilly, k zelenině, chipsům, hranolkům anebo nachos.
Název dip má kořeny v angličtině a pochází ze Spojených států amerických. Dip totiž doslovně znamená namočit anebo ponořit. Špatně by se překládal do češtiny, proto se ujala anglická verze. Nejblíže je sice slovo omáčka, ale tu si většinou spojujeme se svíčkovou anebo koprovkou.
Diskuse k článku