Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli
Navíc pokud si přečteme složení většiny kořenících směsí, přijdeme na to, že hlavními ingrediencemi jsou právě ty věci, které máme běžně doma. Například už jmenovaná sůl, dále kmín, mletá paprika a černý pepř atd. Jako další přísady pak směsi koření obsahují většinou v různém poměru zejména cibuli, česnek, kari, koriandr, šalvěj, bobkový list, nové koření apod.
Ke všemu se často stává, že jsou některá koření identická, jen s jiným názvem. Je proto určitě lepší vyrobit si domácí kořenící směsi vlastními silami. Nepotřebujeme k tomu žádné velké zkušenosti. Stačí se spolehnout na vlastní chuť a trochu u práce přemýšlet. Namícháme si tak směsi koření nejenom podle tradičních receptur, ale můžeme i experimentovat.
Pravidla pro výrobu domácí směsi koření
Kořenící směsi je nejlepší uchovávat ve skleněné nebo keramické dóze s uzávěrem. Neskladujeme je ve vlhku ani v přílišném teple, například nad sporákem. Dobré je také nepřipravovat si dopředu zbytečně velké množství koření, aby dlouhým skladováním neztratilo své aroma. Mnoho přísad je možné opatřit si na internetu anebo ve specializovaných obchodech. U kterých druhů koření to je možné, umelte si je sami doma. Abyste se vyhnuli problémům kvůli různé konzistenci přísad, je vhodné nakonec směs „prohnat“ přes mlýnek, kterým jste namleli tu nejjemnější součást kořenící směsi.
Recepty na domácí kořenící směsi
Domácí „vegeta“
Potřebujeme: 300g mrkve, 300g celeru, 300g petržele, 200g cibule, 200g pórku, 3 menší stroužky česneku, 3 polévkové lžíce libečku, 3 lžíce petrželové natě, dle chuti sůl
Postup:
Všechnu zeleninu nadrobno nasekáme, nastrouháme anebo nakrájíme, bylinky odložíme stranou. Zeleninu sušíme na plechu v tenké vrstvě v mírně vyhřáté troubě, postačí nám asi 50°C. Každou čtvrthodinu směs promícháme. Mezitím si nasekáme bylinky a přidáme je zhruba po půl hodině k zelenině. Celková doba sušení je většinou hodina, záleží však na typu trouby. Samozřejmě lze použít také sušičku. Dokonale usušenou směs smícháme se solí a umeleme na mlýnku na koření. Poměry zeleniny můžeme míchat podle vlastní chuti, klidně i některé vynechat a zaměnit za jiné a připravit si tak různé varianty této oblíbené směsi koření.
Polévková směs
Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sušeného kořene petržele, 8 lžic drcené sušené cibule, 1,5 polévkové lžíce pepře, 3 polévkové lžíce sušené petrželové natě, 4 polévkové lžíce sušeného libečku, 1 polévková lžíce sušeného celeru, 3 polévkové lžíce sušené mrkve
Postup:
Veškeré ingredience si můžeme pořídit čerstvé a sami usušit. K dostání jsou samozřejmě i již nasušené. Nasekáme je a poté umeleme na mlýnku na směs s hrubou konzistencí.
Kořenící směs na kuře I.
Potřebujeme: 3 polévkové lžíce šalvěje, 2 polévkové lžíce tymiánu, 1,5 polévkové lžíce majoránky, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, ½ polévkové lžíce muškátového oříšku, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře
Kořenící směs na kuře II.
Potřebujeme: 2 polévkové lžíce kardamomu, 2 polévkové lžíce sušeného zázvoru, 1 polévkovou lžíci kurkumy, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, 1 polévkovou lžíci koriandru, ½ polévkové lžíce mletého nového koření, 1,5 polévkové lžíce černého mletého pepře
Postup: V obou případech vše promícháme v čisté misce.
Použití: na pečené kuře, kuřecí minutky, dušené kuře i grilované kuře
Kořenící směs na ryby
Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké mleté papriky, 1,5 polévkové lžíce koriandru, 1,5 polévkové lžíce hořčičného semínka, 1,5 polévkové lžíce celého černého pepře, 1,5 polévkové lžíce kmínu, podle chuti sůl a granulovaný česnek
Postup: Veškeré suroviny, které zatím nemáme v mletém stavu, rozdrtíme v hmoždíři anebo mlýnku. Přidáme ty ingredience, které již byly namleté ( paprika, koriandr, sůl ) a ještě jednou směs promeleme, aby měla jednotnou konzistenci.
Směs koření na pečená masa
Potřebujeme: 2 polévkové lžíce soli, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci granulované cibule, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, můžeme přidat i podle chuti trochu chilli
Postup: Promícháme v čisté misce.
Gulášová kořenící směs
Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévkovou lžíci pálivé papriky, 3 polévkové lžíce mletého černého pepře, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, ½ polévkové lžíce mletého kmínu, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, ½ polévkové lžíce granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci sušené cibule
Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou „proženeme“ mlýnkem, abychom dosáhli jednotné konzistence.
Kořenící směs na zvěřinu
Potřebujeme: 2 polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci nového koření, ½ polévkové lžíce sušeného zázvoru, ¼ polévkové lžíce tymiánu, ¼ polévkové lžíce pálivé papriky, ¼ polévkové lžíce jalovce, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, 3 polévkové lžíce sušených hub (podle chuti)
Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou umeleme, abychom získali jednotnou konzistenci.
Italská kořenící směs
Potřebujeme: 5 polévkových lžic bazalky, 2 polévkové lžíce tymiánu, 2 polévkové lžíce majoránky, 2 polévkové lžíce rozmarýnu, 2 polévkové lžíce oregana, 2 polévkové lžíce koriandru, 1 kávovou lžičku třtinového cukru, 2 kávové lžičky sušeného česneku
Postup: Smícháme v čisté misce.
Směs koření na grilovaná či pečená vepřová žebra
Potřebujeme: 50g cukru krystal, 30g třtinového cukru, 30g mleté sladké papriky, 50g uzené soli, 10g mletého černého pepře, 10g mletého bílého pepře, 10g mletého římského kmínu, 10g chilli, 1 střední cibule
Postup: V mixéru zpracujeme oba druhy cukrů, nasekanou cibuli a veškeré ostatní ingredience. Směs se použije ihned, obalíme v ní žebírka a necháme je přes noc odležet v chladu.
Směs koření na grilování
Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci oregána, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, 1 polévkovou lžíci zázvoru, 1 polévkovou lžíci bazalky, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci mleté papriky (dle chuti sladké nebo pálivé), podle chuti sůl, ideální množství je 2 polévkové lžíce
Postup: Veškeré ingredience umeleme. Kořenící směs je určena k potírání masa před i během grilování.
Koření pěti vůní
Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci mleté skořice, 1 polévkovou lžíci hřebíčku, 1 polévkovou lžíci fagary (sečuánský pepř), 1 polévkovou lžíci badyánu, 1 polévkovou lžíci fenyklu
Postup: Všechny ingredience pomeleme, můžeme podle chuti přidat také kardamom a zázvor.
Tato kořenící směs se používá k přípravě specialit asijské kuchyně, zejména drůbeže a je vhodná i k nakládání.
Kari koření
Potřebujeme: 120g kurkumy, 90g koriandru, 75g kardamomu, 45g římského kmínu, 45g pískavice, 15g bílého pepře, 4g mleté papriky, 4g mletého chilli
Postup: Koření nadrtíme v hmoždíři a potom najemno umeleme v mlýnku.
Kořenící směs Garam Masala
Potřebujeme: 30g kuliček černého pepře, 15g hřebíčku, 30g skořice, 15g kardamomu, 15g bobkového listu, 10g koriandru, podle chuti římský kmín
Postup: Všechno koření na nejmírnějším ohni opražíme nasucho na pánvičce, ideálně jedno po druhém s ohledem na to, že každé koření potřebuje jiný čas na změnu barvy a rozvinutí své typické vůně. Sundáme z pánve a necháme vychladnout na talíři nebo tácu. Potom směs rozemeleme na práškovou konzistenci.
Používá se na pokrmy indické kuchyně.
Diskuse k článku
Zdeny
Margarit