Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli

Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli

Navíc pokud si přečteme složení většiny kořenících směsí, přijdeme na to, že hlavními ingrediencemi jsou právě ty věci, které máme běžně doma. Například už jmenovaná sůl, dále kmín, mletá paprika a černý pepř atd. Jako další přísady pak směsi koření obsahují většinou v různém poměru zejména cibuli, česnek, kari, koriandr, šalvěj, bobkový list, nové koření apod.

Ke všemu se často stává, že jsou některá koření identická, jen s jiným názvem. Je proto určitě lepší vyrobit si domácí kořenící směsi vlastními silami. Nepotřebujeme k tomu žádné velké zkušenosti. Stačí se spolehnout na vlastní chuť a trochu u práce přemýšlet. Namícháme si tak směsi koření nejenom podle tradičních receptur, ale můžeme i experimentovat.

Pravidla pro výrobu domácí směsi koření

Kořenící směsi je nejlepší uchovávat ve skleněné nebo keramické dóze s uzávěrem. Neskladujeme je ve vlhku ani v přílišném teple, například nad sporákem. Dobré je také nepřipravovat si dopředu zbytečně velké množství koření, aby dlouhým skladováním neztratilo své aroma. Mnoho přísad je možné opatřit si na internetu anebo ve specializovaných obchodech. U kterých druhů koření to je možné, umelte si je sami doma. Abyste se vyhnuli problémům kvůli různé konzistenci přísad, je vhodné nakonec směs „prohnat“ přes mlýnek, kterým jste namleli tu nejjemnější součást kořenící směsi.

Recepty na domácí kořenící směsi

Domácí „vegeta“

Potřebujeme: 300g mrkve, 300g celeru, 300g petržele, 200g cibule, 200g pórku, 3 menší stroužky česneku, 3 polévkové lžíce libečku, 3 lžíce petrželové natě, dle chuti sůl

Postup:

Všechnu zeleninu nadrobno nasekáme, nastrouháme anebo nakrájíme, bylinky odložíme stranou. Zeleninu sušíme na plechu v tenké vrstvě v mírně vyhřáté troubě, postačí nám asi 50°C. Každou čtvrthodinu směs promícháme. Mezitím si nasekáme bylinky a přidáme je zhruba po půl hodině k zelenině. Celková doba sušení je většinou hodina, záleží však na typu trouby. Samozřejmě lze použít také sušičku. Dokonale usušenou směs smícháme se solí a umeleme na mlýnku na koření. Poměry zeleniny můžeme míchat podle vlastní chuti, klidně i některé vynechat a zaměnit za jiné a připravit si tak různé varianty této oblíbené směsi koření.

Polévková směs

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sušeného kořene petržele, 8 lžic drcené sušené cibule, 1,5 polévkové lžíce pepře, 3 polévkové lžíce sušené petrželové natě, 4 polévkové lžíce sušeného libečku, 1 polévková lžíce sušeného celeru, 3 polévkové lžíce sušené mrkve

Postup:

Veškeré ingredience si můžeme pořídit čerstvé a sami usušit. K dostání jsou samozřejmě i již nasušené. Nasekáme je a poté umeleme na mlýnku na směs s hrubou konzistencí.

Kořenící směs na kuře I.

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce šalvěje, 2 polévkové lžíce tymiánu, 1,5 polévkové lžíce majoránky, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, ½ polévkové lžíce muškátového oříšku, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře

Kořenící směs na kuře II.

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce kardamomu, 2 polévkové lžíce sušeného zázvoru, 1 polévkovou lžíci kurkumy, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, 1 polévkovou lžíci koriandru, ½ polévkové lžíce mletého nového koření, 1,5 polévkové lžíce černého mletého pepře

Postup: V obou případech vše promícháme v čisté misce.

Použití: na pečené kuře, kuřecí minutky, dušené kuře i grilované kuře

Kořenící směs na ryby

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké mleté papriky, 1,5 polévkové lžíce koriandru, 1,5 polévkové lžíce hořčičného semínka, 1,5 polévkové lžíce celého černého pepře, 1,5 polévkové lžíce kmínu, podle chuti sůl a granulovaný česnek

Postup: Veškeré suroviny, které zatím nemáme v mletém stavu, rozdrtíme v hmoždíři anebo mlýnku. Přidáme ty ingredience, které již byly namleté ( paprika, koriandr, sůl ) a ještě jednou směs promeleme, aby měla jednotnou konzistenci.

Směs koření na pečená masa

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce soli, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci granulované cibule, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, můžeme přidat i podle chuti trochu chilli

Postup: Promícháme v čisté misce.

Gulášová kořenící směs

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévkovou lžíci pálivé papriky, 3 polévkové lžíce mletého černého pepře, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, ½ polévkové lžíce mletého kmínu, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, ½ polévkové lžíce granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci sušené cibule

Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou „proženeme“ mlýnkem, abychom dosáhli jednotné konzistence.

Kořenící směs na zvěřinu

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci nového koření, ½ polévkové lžíce sušeného zázvoru, ¼ polévkové lžíce tymiánu, ¼ polévkové lžíce pálivé papriky, ¼ polévkové lžíce jalovce, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, 3 polévkové lžíce sušených hub (podle chuti)

Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou umeleme, abychom získali jednotnou konzistenci.

Kořenící směsi

Italská kořenící směs

Potřebujeme: 5 polévkových lžic bazalky, 2 polévkové lžíce tymiánu, 2 polévkové lžíce majoránky, 2 polévkové lžíce rozmarýnu, 2 polévkové lžíce oregana, 2 polévkové lžíce koriandru, 1 kávovou lžičku třtinového cukru, 2 kávové lžičky sušeného česneku

Postup: Smícháme v čisté misce.

Směs koření na grilovaná či pečená vepřová žebra

Potřebujeme: 50g cukru krystal, 30g třtinového cukru, 30g mleté sladké papriky, 50g uzené soli, 10g mletého černého pepře, 10g mletého bílého pepře, 10g mletého římského kmínu, 10g chilli, 1 střední cibule

Postup: V mixéru zpracujeme oba druhy cukrů, nasekanou cibuli a veškeré ostatní ingredience. Směs se použije ihned, obalíme v ní žebírka a necháme je přes noc odležet v chladu.

Směs koření na grilování

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci oregána, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, 1 polévkovou lžíci zázvoru, 1 polévkovou lžíci bazalky, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci mleté papriky (dle chuti sladké nebo pálivé), podle chuti sůl, ideální množství je 2 polévkové lžíce

Postup: Veškeré ingredience umeleme. Kořenící směs je určena k potírání masa před i během grilování.

Koření pěti vůní

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci mleté skořice, 1 polévkovou lžíci hřebíčku, 1 polévkovou lžíci fagary (sečuánský pepř), 1 polévkovou lžíci badyánu, 1 polévkovou lžíci fenyklu

Postup: Všechny ingredience pomeleme, můžeme podle chuti přidat také kardamom a zázvor.

Tato kořenící směs se používá k přípravě specialit asijské kuchyně, zejména drůbeže a je vhodná i k nakládání.

Kari koření

Potřebujeme: 120g kurkumy, 90g koriandru, 75g kardamomu, 45g římského kmínu, 45g pískavice, 15g bílého pepře, 4g mleté papriky, 4g mletého chilli

Postup: Koření nadrtíme v hmoždíři a potom najemno umeleme v mlýnku.

Kořenící směs Garam Masala

Potřebujeme: 30g kuliček černého pepře, 15g hřebíčku, 30g skořice, 15g kardamomu, 15g bobkového listu, 10g koriandru, podle chuti římský kmín

Postup: Všechno koření na nejmírnějším ohni opražíme nasucho na pánvičce, ideálně jedno po druhém s ohledem na to, že každé koření potřebuje jiný čas na změnu barvy a rozvinutí své typické vůně. Sundáme z pánve a necháme vychladnout na talíři nebo tácu. Potom směs rozemeleme na práškovou konzistenci.

Používá se na pokrmy indické kuchyně.



Diskuse k článku

  • Zdeny

    08:09 3. 12. 2020 0
    Zdravím, paráda, jen mi schází směs na čínu tj. wok, smažené nudle atd. pomůžete mi s tím?
    • Margarit

      15:09 3. 12. 2020 0
      zkuste tema na prani, ruzne po webu jsou odkazy na tema na prani, ja jsem to jednou vyzkousela a uspela jsem, bezte treba na https://www.spektrumzdravi.cz/recepty/ a v pravo nahore "recept na prani" a napiste co chcete, treba to redakce udela. Jen nechte na sebe email, at Vam daji vedet pripadne.

Lunární kalendář

ÚTERÝ 15. 04. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
STŘEDA 16. 04. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 17. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PÁTEK 18. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčka na splacení dluhu nebo zaplacení účtů nebo zahájení nového podnikání, Nebank...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

We offer personal/commercial loan to start your business or fix your home? Refinance a busines...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

We offer personal/commercial loan to start your business or fix your home? Refinance a busines...
Zobrazit všechna témata

Znáte baobab? Superpotravina, která raketově nastartuje imunitní systém

Baobab, známý jako „strom života“ je doslova napěchovaný cennými látkami. Tato superpotravina, pocházející z afrických oblastí, obsahuje obrovské množství vitamínu C, vlákninu i antioxidanty. Pomáhá při stresu,...

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Velikonoce 2025: Víte co je pašijový týden a co jednotlivé dny znamenají?

Dny posledního týdne před Velikonoční nedělí jsou označovány jako pašijový týden. Ten je klíčovou součástí křesťanských Velikonoc, věřící si připomínají poslední dny Ježíše Krista, jeho smrt a vzkříšení. Pašijo...

Objevte čerstvé potraviny, které nejsou jen o chuti, ale i o požitku

Kvalitu života a zdraví můžete ovlivnit sami – konzumací čerstvých potravin s prokazatelným původem. Čerstvé, poctivě zpracované suroviny vám budou chutnat a při jejich konzumaci pochopíte skutečný význam slova...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Oprava a restaurování starého nábytku: Jak oživit rodinné kousky?

Máte doma nějaký starý nábytek, který se na první pohled hodí na skládku? Než jej definitivně vyhodíte, zkuste mu dát ještě šanci. Oprava nábytku a laické domácí restaurování nemusí být tak náročné, jak se na p...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.