Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli

Směsi koření: Vyrobte si domácí kořenící směsi bez glutamátu a nadbytku soli

Navíc pokud si přečteme složení většiny kořenících směsí, přijdeme na to, že hlavními ingrediencemi jsou právě ty věci, které máme běžně doma. Například už jmenovaná sůl, dále kmín, mletá paprika a černý pepř atd. Jako další přísady pak směsi koření obsahují většinou v různém poměru zejména cibuli, česnek, kari, koriandr, šalvěj, bobkový list, nové koření apod.

Ke všemu se často stává, že jsou některá koření identická, jen s jiným názvem. Je proto určitě lepší vyrobit si domácí kořenící směsi vlastními silami. Nepotřebujeme k tomu žádné velké zkušenosti. Stačí se spolehnout na vlastní chuť a trochu u práce přemýšlet. Namícháme si tak směsi koření nejenom podle tradičních receptur, ale můžeme i experimentovat.

Pravidla pro výrobu domácí směsi koření

Kořenící směsi je nejlepší uchovávat ve skleněné nebo keramické dóze s uzávěrem. Neskladujeme je ve vlhku ani v přílišném teple, například nad sporákem. Dobré je také nepřipravovat si dopředu zbytečně velké množství koření, aby dlouhým skladováním neztratilo své aroma. Mnoho přísad je možné opatřit si na internetu anebo ve specializovaných obchodech. U kterých druhů koření to je možné, umelte si je sami doma. Abyste se vyhnuli problémům kvůli různé konzistenci přísad, je vhodné nakonec směs „prohnat“ přes mlýnek, kterým jste namleli tu nejjemnější součást kořenící směsi.

Recepty na domácí kořenící směsi

Domácí „vegeta“

Potřebujeme: 300g mrkve, 300g celeru, 300g petržele, 200g cibule, 200g pórku, 3 menší stroužky česneku, 3 polévkové lžíce libečku, 3 lžíce petrželové natě, dle chuti sůl

Postup:

Všechnu zeleninu nadrobno nasekáme, nastrouháme anebo nakrájíme, bylinky odložíme stranou. Zeleninu sušíme na plechu v tenké vrstvě v mírně vyhřáté troubě, postačí nám asi 50°C. Každou čtvrthodinu směs promícháme. Mezitím si nasekáme bylinky a přidáme je zhruba po půl hodině k zelenině. Celková doba sušení je většinou hodina, záleží však na typu trouby. Samozřejmě lze použít také sušičku. Dokonale usušenou směs smícháme se solí a umeleme na mlýnku na koření. Poměry zeleniny můžeme míchat podle vlastní chuti, klidně i některé vynechat a zaměnit za jiné a připravit si tak různé varianty této oblíbené směsi koření.

Polévková směs

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sušeného kořene petržele, 8 lžic drcené sušené cibule, 1,5 polévkové lžíce pepře, 3 polévkové lžíce sušené petrželové natě, 4 polévkové lžíce sušeného libečku, 1 polévková lžíce sušeného celeru, 3 polévkové lžíce sušené mrkve

Postup:

Veškeré ingredience si můžeme pořídit čerstvé a sami usušit. K dostání jsou samozřejmě i již nasušené. Nasekáme je a poté umeleme na mlýnku na směs s hrubou konzistencí.

Kořenící směs na kuře I.

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce šalvěje, 2 polévkové lžíce tymiánu, 1,5 polévkové lžíce majoránky, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, ½ polévkové lžíce muškátového oříšku, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře

Kořenící směs na kuře II.

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce kardamomu, 2 polévkové lžíce sušeného zázvoru, 1 polévkovou lžíci kurkumy, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, 1 polévkovou lžíci koriandru, ½ polévkové lžíce mletého nového koření, 1,5 polévkové lžíce černého mletého pepře

Postup: V obou případech vše promícháme v čisté misce.

Použití: na pečené kuře, kuřecí minutky, dušené kuře i grilované kuře

Kořenící směs na ryby

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké mleté papriky, 1,5 polévkové lžíce koriandru, 1,5 polévkové lžíce hořčičného semínka, 1,5 polévkové lžíce celého černého pepře, 1,5 polévkové lžíce kmínu, podle chuti sůl a granulovaný česnek

Postup: Veškeré suroviny, které zatím nemáme v mletém stavu, rozdrtíme v hmoždíři anebo mlýnku. Přidáme ty ingredience, které již byly namleté ( paprika, koriandr, sůl ) a ještě jednou směs promeleme, aby měla jednotnou konzistenci.

Směs koření na pečená masa

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce soli, 1 polévkovou lžíci mletého kmínu, ½ polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci granulované cibule, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, můžeme přidat i podle chuti trochu chilli

Postup: Promícháme v čisté misce.

Gulášová kořenící směs

Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévkovou lžíci pálivé papriky, 3 polévkové lžíce mletého černého pepře, ¼ polévkové lžíce mletého nového koření, ½ polévkové lžíce mletého kmínu, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, ½ polévkové lžíce granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci sušené cibule

Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou „proženeme“ mlýnkem, abychom dosáhli jednotné konzistence.

Kořenící směs na zvěřinu

Potřebujeme: 2 polévkové lžíce mletého černého pepře, 1 polévkovou lžíci nového koření, ½ polévkové lžíce sušeného zázvoru, ¼ polévkové lžíce tymiánu, ¼ polévkové lžíce pálivé papriky, ¼ polévkové lžíce jalovce, ¼ polévkové lžíce bobkového listu, 3 polévkové lžíce sušených hub (podle chuti)

Postup: Nemleté ingredience umeleme, smícháme s těmi, které jsou předem umleté z výroby a vše ještě jednou umeleme, abychom získali jednotnou konzistenci.

Kořenící směsi

Italská kořenící směs

Potřebujeme: 5 polévkových lžic bazalky, 2 polévkové lžíce tymiánu, 2 polévkové lžíce majoránky, 2 polévkové lžíce rozmarýnu, 2 polévkové lžíce oregana, 2 polévkové lžíce koriandru, 1 kávovou lžičku třtinového cukru, 2 kávové lžičky sušeného česneku

Postup: Smícháme v čisté misce.

Směs koření na grilovaná či pečená vepřová žebra

Potřebujeme: 50g cukru krystal, 30g třtinového cukru, 30g mleté sladké papriky, 50g uzené soli, 10g mletého černého pepře, 10g mletého bílého pepře, 10g mletého římského kmínu, 10g chilli, 1 střední cibule

Postup: V mixéru zpracujeme oba druhy cukrů, nasekanou cibuli a veškeré ostatní ingredience. Směs se použije ihned, obalíme v ní žebírka a necháme je přes noc odležet v chladu.

Směs koření na grilování

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci oregána, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, 1 polévkovou lžíci zázvoru, 1 polévkovou lžíci bazalky, 1 polévkovou lžíci granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci mleté papriky (dle chuti sladké nebo pálivé), podle chuti sůl, ideální množství je 2 polévkové lžíce

Postup: Veškeré ingredience umeleme. Kořenící směs je určena k potírání masa před i během grilování.

Koření pěti vůní

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci mleté skořice, 1 polévkovou lžíci hřebíčku, 1 polévkovou lžíci fagary (sečuánský pepř), 1 polévkovou lžíci badyánu, 1 polévkovou lžíci fenyklu

Postup: Všechny ingredience pomeleme, můžeme podle chuti přidat také kardamom a zázvor.

Tato kořenící směs se používá k přípravě specialit asijské kuchyně, zejména drůbeže a je vhodná i k nakládání.

Kari koření

Potřebujeme: 120g kurkumy, 90g koriandru, 75g kardamomu, 45g římského kmínu, 45g pískavice, 15g bílého pepře, 4g mleté papriky, 4g mletého chilli

Postup: Koření nadrtíme v hmoždíři a potom najemno umeleme v mlýnku.

Kořenící směs Garam Masala

Potřebujeme: 30g kuliček černého pepře, 15g hřebíčku, 30g skořice, 15g kardamomu, 15g bobkového listu, 10g koriandru, podle chuti římský kmín

Postup: Všechno koření na nejmírnějším ohni opražíme nasucho na pánvičce, ideálně jedno po druhém s ohledem na to, že každé koření potřebuje jiný čas na změnu barvy a rozvinutí své typické vůně. Sundáme z pánve a necháme vychladnout na talíři nebo tácu. Potom směs rozemeleme na práškovou konzistenci.

Používá se na pokrmy indické kuchyně.



Diskuse k článku

  • Zdeny

    08:09 3. 12. 2020 0
    Zdravím, paráda, jen mi schází směs na čínu tj. wok, smažené nudle atd. pomůžete mi s tím?
    • Margarit

      15:09 3. 12. 2020 0
      zkuste tema na prani, ruzne po webu jsou odkazy na tema na prani, ja jsem to jednou vyzkousela a uspela jsem, bezte treba na https://www.spektrumzdravi.cz/recepty/ a v pravo nahore "recept na prani" a napiste co chcete, treba to redakce udela. Jen nechte na sebe email, at Vam daji vedet pripadne.

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!