Hovězí maso

Hovězí maso
31. 10. 2017 Přečteno: 6343x

Účinky hovězího masa na zdraví

Vědci se příliš neshodují na prospěšnosti hovězího masa. Některé studie uvádějí hovězí maso ve spojitosti s riziky vzniku rakoviny tlustého střeva, jiné tvrdí, že je zásadní pro vývoj batolat, zvláště kvůli železu. Negativní dopady se však vztahují pravděpodobně na případy nadměrné konzumace.

  • Hovězí maso obsahuje vysoký podíl železa, které tělo zpracovává lépe než z rostlinných zdrojů. Železo působí na krvetvorbu, výkonnost, imunitu, termoregulaci organismu a prospívá vývoji plodu v těhotenství.
  • K dalším stopovým prvkům v hovězím se řadí zinek a selen, které působí na zlepšení struktury vlasů a nehtů, dále jód, mangan, chrom, fluor, které ovlivňuje kvalitu kostí, a v neposlední řadě také křemík.
  • V červeném mase se také vyskytují vitamíny skupiny B ovlivňující nervový systém a vitamín C působící společně s kyselinou listovou na zlepšení imunity.
  • Zvláště sportovci ocení látku kreatin, která podporuje svalový růst.
  • Libové části hovězího masa v sobě nesou také karnitin a tzv. CLA (konjugovaná kyselina linolová), což jsou látky podporující spalování tuků.

Negativní dopady na zdraví může ve velké míře ovlivnit samotná příprava pokrmu

  • Vysoká spotřeba červeného hovězího masa může vést k většímu riziku vzniku rakoviny tlustého střeva.
  • Mezi rizikové se řadí konzumování syrového hovězího masa v podobě tatarského bifteku, protože se v mase mohou vyskytovat bakterie salmonely, případně další paraziti, jako jsou tasemnice nebo svalovec.
  • Zčernalé části při grilování či pečení obsahují karcinogenní látky.
  • Části masa s vysokým obsahem tuku, například pupek nebo kližka, mohou zvyšovat cholesterol v těle a přispívají k výskytu kardiovaskulárních onemocnění.

Zajímavosti o hovězím mase

  • Mezi lety 1980 a 1996 se ve Velké Británii a Francii vyskytla hrozba "nemoci šílených krav". Inkubační doba tzv. Creutzfeldt-Jakobovy choroby se může prodloužit až na 40 let a stále na ni umírá asi 50 lidí ročně. Veškeré hovězí maso se dnes zpracovává tak, aby se zabránilo možnému přenosu této nemoci na člověka.
  • Pravděpodobným původcem rozšíření nemoci mezi zvířaty bylo zpracování vnitřností nakažených ovcí do krmiva pro dobytek.
  • V roce 1936 připadalo na každého přibližně 15 kilogramů hovězího masa ke konzumaci za rok, v 90. letech se toto číslo zdvojnásobilo, avšak dnes lidé v České republice zkonzumují průměrně jen 8 kilogramu tohoto masa ročně.
  • Lékaři doporučují sníst maximálně 70 gramů červeného masa denně (nebo půl kila týdně).
  • Množství minerálních látek se může lišit v závislosti na oblasti, ve které se zvíře páslo nebo ve složení krmiva, které dostávalo od chovatelů.
  • Přidávání hormonů do krmiv chovných kusů je dnes v EU zakázané, avšak například v USA se tyto praktiky stále objevují.
  • Nedostatek tohoto masa u dětí může vést až ke zpomalení vývoje, růstu, ale i k dlouhotrvající únavě, slabosti, ztrátě koncentrace a snížené imunitě.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…