Nejlepší omáčky na těstoviny, které zvládne každý
Omáčky na těstoviny – smetanové, zeleninové i masové
Omáčky na těstoviny jsou výborné, poměrně rychlé a mohou být samozřejmě i zdravé. Pokud patříte k milovníkům italské kuchyně a těstovin obecně, jistě si rádi pochutnáte na domácích omáčkách, které nejsou plné konzervačních látek a solí, jako ty ze supermarketů.
Výhodou omáček na těstoviny však není jen jejich snadná a rychlá příprava, ale i veliká rozmanitost. Pokud máte chuť na maso, potěší vás jistě některá s masitých omáček, jestli dáváte přednost bezmasé stravě, zvítězí pravděpodobně omáčka zeleninová či sýrová. Skvěle chutná i obyčejná rajčatová, popřípadě jakkoli dochucená smetanová omáčka na těstoviny. Záleží jen na tom, jestli máte chuť na svěží zdravé jídlo, nebo si chcete dát pořádně do nosu.
Obecně bychom omáčky na těstoviny mohli rozdělit do následujících kategorií:
- zeleninové omáčky na těstoviny
- masové omáčky na těstoviny
- smetanové omáčky na těstoviny
V každé z těchto kategorií existuje obrovský počet různých variant omáček, z nichž si některé níže představíme.
Omáčka na těstoviny – jeden ze zázraků gastronomie
Naštěstí už je dávno pryč doba, kdy si při slově těstoviny kde kdo uměl představit pouze těstoviny polité kupovaným kečupem a posypané sýrem. Není divu, že se při takové představě ve spoustě lidí zakořenil pocit, že těstoviny jsou pouze jídlem poslední záchrany. Tedy jídlem, které si dají jen v případě, kdy je málo času a prázdná lednička.
Naopak dnes už i u nás patří všelijaká jídla z těstovin k nejoblíbenějším pokrmům. Není divu, jsou poměrně jednoduché na přípravu, zdravé, výživné a vynikající. Tedy pokud jim dáte něco navíc. V tomto článku si představíme nejoblíbenější a nejchutnější omáčky na těstoviny, díky kterým si italskou kuchyni zamilují ženy, muži i děti.
Kromě omáčky mají na výslednou chuť jídla vliv ale samozřejmě také těstoviny. Aby nebyla vaše snaha o perfektní omáčku nakonec zbytečná, je proto nutné i těstoviny uvařit správně. Přidáváme tedy pár tipů, jak na jejich správnou přípravu.
Dobře uvařené těstoviny – základ úspěchu
Než se vůbec pustíte do přípravy omáčky na těstoviny, je potřeba si uvědomit, že základem chutného těstovinového jídla jsou, jak jinak, právě samotné těstoviny. Pokud tedy těstoviny neosolíte, rozvaříte, nebo naopak nedovaříte, ani nejlepší omáčka vám situaci nezachrání.
Čas
Neřiďte se pouze pokyny na obale, ty jsou pouze orientační. Doba vaření je proměnlivá v závislosti na spoustě faktorů, jako je například druh sporáku, velikost a typ hrnce, množství těstovin a tak dále. Je tedy potřeba během vaření občas jednu těstovinu z hrnce vytáhnout a ochutnat. Jakmile jsou na skus téměř hotové, ale uprostřed ještě lehce tuhé, je ten pravý čas vypnout sporák, nechat maximálně dvě minuty dojít v horké vodě a následně slít.
Sůl
Velmi důležité je těstoviny také nepřesolit, ale na druhou stranu nesmí být ani nedosolené. Těstoviny, které uvaříte v neosolené vodě, už nikdy nebudou chutnat tak, jak mají. Doporučuje se tedy na 500 g těstovin dát 1,5 lžíce mořské soli.
Voda
Těstoviny se vaří ve vodě, a ta má na jejich výslednou podobu tudíž velký vliv. Nevyplácí se mít v hrnci málo vody a moc těstovin. V tomto případě se vám těstoviny téměř jistě slepí. Uvádí se, že na 500 g těstovin by se mělo počítat minimálně s pěti litry vody. Těstoviny se do vody přidávají až ve chvíli, kdy je osolená a vře. Následně je potřeba přikrýt hrnec pokličkou, a jakmile voda opět začne bublat, lehce stáhnout plamen, aby nevyvřela. Na přidávání oleje do vody můžete klidně zapomenout. Na slepování kupovaných těstovin totiž ve skutečnosti stejně žádný vliv nemá.
Recepty na nejlepší omáčky na těstoviny
Boloňská omáčka na těstoviny
Suroviny
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 velká konzerva krájených a loupaných rajčat
- 1 cibule
- 1 mrkev
- ¼ celeru
- 5 stroužků česneku
- 350 ml suchého bílého vína
- 200 ml mléka
- olivový olej
- parmezán na posypání
- sůl, pepř, oregano, šalvěj, muškátový oříšek, tymián, bazalka
Boloňská omáčka na těstoviny – recept
Očištěnou cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky. Na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku, následně přidáme mrkev, celer a česnek a společně restujeme do chvíle, než cibule zesklovatí. Přidáme mleté maso, dobře promícháme a restujeme tak dlouho, než trochu zhnědne. Dále přilijeme mléko, zeslabíme plamen a zvolna vaříme. Jakmile se mléko zredukuje, přilijeme víno a necháme vařit opět tak dlouho, než se i to z většiny vyvaří. Jakmile se tak stane, přidáme loupaná rajčata, dobře vše promícháme, ochutíme solí, pepřem, všemi bylinkami a muškátovým oříškem podle chuti. Společně povaříme ještě asi půl hodiny, aby se chutě spojily. V případě potřeby přilijeme v průběhu horkou vodu, aby se směs nepřipálila.
Sýrová omáčka na těstoviny
Suroviny
- 100 g eidamu
- 100 g nivy
- 50 g čerstvého sýra
- 50 g parmezánu
- 1 šlehačka na vaření
- mléko na ředění
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, oregano
Sýrová omáčka na těstoviny – recept
Nejprve si v hrnci na slabém plamenu rozehřejeme smetanu a necháme v ní rozpustit čerstvý sýr (pokud to půjde). Jakmile je rozpuštěný, přidáme postupně nastrouhaný eidam, nivu, parmazán a prolisovaný česnek. V případě, že je omáčka příliš hustá, ředíme mlékem. Jakmile jsou sýry rozpuštěné a dobře promíchané, přidáme sůl, pepř a oregano. Promícháme a povaříme.
Houbová omáčka na těstoviny
Suroviny
- 200 g hub
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 100 ml rajčatového protlaku
- 100 ml vývaru
- 100 ml bílého suchého vína
- 100 ml smetany
- máslo, olivový olej
- sůl, pepř, muškátový oříšek, bazalka
Houbová omáčka na těstoviny – recept
Houby nakrájíme na plátky, cibuli, mrkev a celer na kostičky. V hluboké pánvi si necháme rozpálit máslo společně s olejem a restujeme pár minut cibuli. Přidáme houby, celer a mrkev, promícháme a společně restujeme 5 – 10 minut. Vše podlijeme vínem, promícháme, přidáme připravený vývar, rajčatový protlak a pod pokličkou dusíme cca půl hodiny. Poté dochutíme solí, pepřem, bazalkou a muškátovým oříškem. Přimícháme smetanu, dobře promícháme a pár minut necháme povařit.
Smetanová chilli omáčka na těstoviny
Suroviny
- 1 velká konzerva loupaných rajčat
- 200 ml smetany na vaření
- sušená rajčata v olejovém nálevu
- 3 stroužky česneku
- 1 nasekaná chilli paprička (popř. lžička nasušeného chilli)
- 100 g parmazánu
- čerstvá bazalka, sůl, pepř
Smetanová chilli omáčka na těstoviny – recept
Rajčata z konzervy povaříme a přidáme do nich nadrobno nakrájená sušená rajčata (popřípadě pesto z nich). Promícháme, přidáme nasekanou chilli papričku a prolisovaný česnek. Poté přilijeme smetanu a necháme chvíli povařit. Ochutíme solí a pepřem podle vlastní chuti, přidáme nasekanou bazalku a nastrouhaný parmazán. Promícháme, krátce spolu povaříme a můžeme podávat.
Bylinková omáčka na těstoviny s parmazánem
Suroviny
- 150 g parmazánu
- 200 ml smetany na vaření
- 150 ml zeleninového vývaru
- čerstvá bazalka, pažitka, rozmarýn, tymián, koriandr, petržel (popřípadě jiné bylinky dle možností)
- sůl, pepř
Bylinková omáčka na těstoviny s parmazánem – recept
Připravíme si zeleninový vývar a přidáme do něj všechny bylinky nasekané nadrobno. Čím víc bylinek máme, tím výraznější omáčka bude. Promícháme, přilijeme smetanu a povaříme. Poté přidáme parmazán a dobře ho vmícháme do základu. Jakmile se sýr rozpustí, dochutíme solí a pepřem.
Zeleninová omáčka na těstoviny
Suroviny
- 500 g rajčat
- 2 ks papriky (různé barvy)
- 1 rajčatový protlak
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl, pepř, oregano, chilli
Zeleninová omáčka na těstoviny - recept
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. V hluboké pánvi necháme rozpálit olej, přidáme cibuli a restujeme tak dlouho, než zesklovatí. Poté přidáme nakrájenou papriku a rajčata a společně orestujeme. Následně podlijeme připraveným zeleninovým vývarem (může být i bujón). Promícháme, přidáme protlak, sůl, pepř, oregano a chilli podle chuti. Společně vaříme asi 15 minut.
Omáčka na těstoviny s kuřecím masem a nivou
Suroviny
- 300 g kuřecích prs
- 150 g nivy
- 250 ml smetany na vaření
- 1 malá cibule
- olivový olej
- sůl, pepř, bazalka, koření na drůbež
Omáčka na těstoviny s kuřecím masem a nivou – recept
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme nadrobno a nivu nastrouháme. V hluboké pánvi necháme rozpálit olivový olej a na něm osmahneme cibuli. Přidáme lehce posolené a okořeněné kuřecí maso a ze všech stran jej orestujeme doměkka. Následně přilijeme smetanu, dobře promícháme a povaříme. Poté přisypeme nastrouhanou nivu a necháme ji, aby se rozpustila. Dochutíme pepřem a bazalkou, promícháme a pár minut společně povaříme.
Omáčka na těstoviny zvaná Puttanesca
Suroviny
- 1 velká plechovka loupaných rajčat
- 50 g parmazánu
- 6 větších stroužků česneku
- 2 lžíce kaparů
- 3 lžíce nasekaných černých oliv
- 2 lžíce nasekaných ančoviček
- olivový olej
- sůl, pepř, chilli, čerstvá bazalka
Omáčka na těstoviny zvaná Puttanesca – recept
Na rozpáleném olivovém oleji krátce osmahneme najemno nasekaný česnek (asi půl minuty), přidáme nakrájená loupaná rajčata, dobře promícháme a společně za občasného míchání asi 10 minut vaříme. Poté přidáme špetku chilli koření, trošku soli a pepře, nasekané černé olivy, nasekané kapary i ančovičky a společně povaříme dalších 10 minut. Na závěr přidáme hrst nasekané bazalky a nastrouhaný parmazán.
Diskuse k článku
Petr
Alena