Nejlepší omáčky na těstoviny, které zvládne každý

Nejlepší omáčky na těstoviny, které zvládne každý

Omáčky na těstoviny – smetanové, zeleninové i masové

Omáčky na těstoviny jsou výborné, poměrně rychlé a mohou být samozřejmě i zdravé. Pokud patříte k milovníkům italské kuchyně a těstovin obecně, jistě si rádi pochutnáte na domácích omáčkách, které nejsou plné konzervačních látek a solí, jako ty ze supermarketů.

Čtěte také:

Houbová omáčka - recept ve 3 variantách

Výhodou omáček na těstoviny však není jen jejich snadná a rychlá příprava, ale i veliká rozmanitost. Pokud máte chuť na maso, potěší vás jistě některá s masitých omáček, jestli dáváte přednost bezmasé stravě, zvítězí pravděpodobně omáčka zeleninová či sýrová. Skvěle chutná i obyčejná rajčatová, popřípadě jakkoli dochucená smetanová omáčka na těstoviny. Záleží jen na tom, jestli máte chuť na svěží zdravé jídlo, nebo si chcete dát pořádně do nosu. 

Obecně bychom omáčky na těstoviny mohli rozdělit do následujících kategorií:

  • zeleninové omáčky na těstoviny
  • masové omáčky na těstoviny
  • smetanové omáčky na těstoviny

V každé z těchto kategorií existuje obrovský počet různých variant omáček, z nichž si některé níže představíme.

Omáčka na těstoviny – jeden ze zázraků gastronomie

Naštěstí už je dávno pryč doba, kdy si při slově těstoviny kde kdo uměl představit pouze těstoviny polité kupovaným kečupem a posypané sýrem. Není divu, že se při takové představě ve spoustě lidí zakořenil pocit, že těstoviny jsou pouze jídlem poslední záchrany. Tedy jídlem, které si dají jen v případě, kdy je málo času a prázdná lednička.

Naopak dnes už i u nás patří všelijaká jídla z těstovin k nejoblíbenějším pokrmům. Není divu, jsou poměrně jednoduché na přípravu, zdravé, výživné a vynikající. Tedy pokud jim dáte něco navíc. V tomto článku si představíme nejoblíbenější a nejchutnější omáčky na těstoviny, díky kterým si italskou kuchyni zamilují ženy, muži i děti.

Kromě omáčky mají na výslednou chuť jídla vliv ale samozřejmě také těstoviny. Aby nebyla vaše snaha o perfektní omáčku nakonec zbytečná, je proto nutné i těstoviny uvařit správně. Přidáváme tedy pár tipů, jak na jejich správnou přípravu.

Dobře uvařené těstoviny – základ úspěchu

Než se vůbec pustíte do přípravy omáčky na těstoviny, je potřeba si uvědomit, že základem chutného těstovinového jídla jsou, jak jinak, právě samotné těstoviny. Pokud tedy těstoviny neosolíte, rozvaříte, nebo naopak nedovaříte, ani nejlepší omáčka vám situaci nezachrání.

Čas

Neřiďte se pouze pokyny na obale, ty jsou pouze orientační. Doba vaření je proměnlivá v závislosti na spoustě faktorů, jako je například druh sporáku, velikost a typ hrnce, množství těstovin a tak dále. Je tedy potřeba během vaření občas jednu těstovinu z hrnce vytáhnout a ochutnat. Jakmile jsou na skus téměř hotové, ale uprostřed ještě lehce tuhé, je ten pravý čas vypnout sporák, nechat maximálně dvě minuty dojít v horké vodě a následně slít.

Sůl

Velmi důležité je těstoviny také nepřesolit, ale na druhou stranu nesmí být ani nedosolené. Těstoviny, které uvaříte v neosolené vodě, už nikdy nebudou chutnat tak, jak mají. Doporučuje se tedy na 500 g těstovin dát 1,5 lžíce mořské soli.

Voda

Těstoviny se vaří ve vodě, a ta má na jejich výslednou podobu tudíž velký vliv. Nevyplácí se mít v hrnci málo vody a moc těstovin. V tomto případě se vám těstoviny téměř jistě slepí. Uvádí se, že na 500 g těstovin by se mělo počítat minimálně s pěti litry vody. Těstoviny se do vody přidávají až ve chvíli, kdy je osolená a vře. Následně je potřeba přikrýt hrnec pokličkou, a jakmile voda opět začne bublat, lehce stáhnout plamen, aby nevyvřela. Na přidávání oleje do vody můžete klidně zapomenout. Na slepování kupovaných těstovin totiž ve skutečnosti stejně žádný vliv nemá.

Recepty na nejlepší omáčky na těstoviny 

Boloňská omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 velká konzerva krájených a loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ¼ celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 200 ml mléka
  • olivový olej
  • parmezán na posypání
  • sůl, pepř, oregano, šalvěj, muškátový oříšek, tymián, bazalka

Boloňská omáčka na těstoviny – recept

Očištěnou cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky. Na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku, následně přidáme mrkev, celer a česnek a společně restujeme do chvíle, než cibule zesklovatí. Přidáme mleté maso, dobře promícháme a restujeme tak dlouho, než trochu zhnědne. Dále přilijeme mléko, zeslabíme plamen a zvolna vaříme. Jakmile se mléko zredukuje, přilijeme víno a necháme vařit opět tak dlouho, než se i to z většiny vyvaří. Jakmile se tak stane, přidáme loupaná rajčata, dobře vše promícháme, ochutíme solí, pepřem, všemi bylinkami a muškátovým oříškem podle chuti. Společně povaříme ještě asi půl hodiny, aby se chutě spojily. V případě potřeby přilijeme v průběhu horkou vodu, aby se směs nepřipálila.

Boloňská omáčka na těstoviny patří asi k jedné z nejznámějších. Základem jsou kvalitní mleté hovězí maso a rajčata.

Sýrová omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 100 g eidamu
  • 100 g nivy
  • 50 g čerstvého sýra 
  • 50 g parmezánu
  • 1 šlehačka na vaření
  • mléko na ředění
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, oregano

Sýrová omáčka na těstoviny – recept

Nejprve si v hrnci na slabém plamenu rozehřejeme smetanu a necháme v ní rozpustit čerstvý sýr (pokud to půjde). Jakmile je rozpuštěný, přidáme postupně nastrouhaný eidam, nivu, parmazán a prolisovaný česnek. V případě, že je omáčka příliš hustá, ředíme mlékem. Jakmile jsou sýry rozpuštěné a dobře promíchané, přidáme sůl, pepř a oregano. Promícháme a povaříme.

Houbová omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 200 g hub
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • 100 ml vývaru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 100 ml smetany
  • máslo, olivový olej
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, bazalka

Houbová omáčka na těstoviny – recept

Houby nakrájíme na plátky, cibuli, mrkev a celer na kostičky. V hluboké pánvi si necháme rozpálit máslo společně s olejem a restujeme pár minut cibuli. Přidáme houby, celer a mrkev, promícháme a společně restujeme 5 – 10 minut. Vše podlijeme vínem, promícháme, přidáme připravený vývar, rajčatový protlak a pod pokličkou dusíme cca půl hodiny. Poté dochutíme solí, pepřem, bazalkou a muškátovým oříškem. Přimícháme smetanu, dobře promícháme a pár minut necháme povařit.

Smetanová chilli omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 1 velká konzerva loupaných rajčat
  • 200 ml smetany na vaření
  • sušená rajčata v olejovém nálevu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nasekaná chilli paprička (popř. lžička nasušeného chilli)
  • 100 g parmazánu
  • čerstvá bazalka, sůl, pepř

Smetanová chilli omáčka na těstoviny – recept

Rajčata z konzervy povaříme a přidáme do nich nadrobno nakrájená sušená rajčata (popřípadě pesto z nich). Promícháme, přidáme nasekanou chilli papričku a prolisovaný česnek. Poté přilijeme smetanu a necháme chvíli povařit. Ochutíme solí a pepřem podle vlastní chuti, přidáme nasekanou bazalku a nastrouhaný parmazán. Promícháme, krátce spolu povaříme a můžeme podávat.

Bylinková omáčka na těstoviny s parmazánem

Suroviny

  • 150 g parmazánu
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • čerstvá bazalka, pažitka, rozmarýn, tymián, koriandr, petržel (popřípadě jiné bylinky dle možností)
  • sůl, pepř

Bylinková omáčka na těstoviny s parmazánem – recept

Připravíme si zeleninový vývar a přidáme do něj všechny bylinky nasekané nadrobno. Čím víc bylinek máme, tím výraznější omáčka bude. Promícháme, přilijeme smetanu a povaříme. Poté přidáme parmazán a dobře ho vmícháme do základu. Jakmile se sýr rozpustí, dochutíme solí a pepřem.

Zeleninová omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 500 g rajčat
  • 2 ks papriky (různé barvy)
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl, pepř, oregano, chilli

Zeleninová omáčka na těstoviny - recept

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. V hluboké pánvi necháme rozpálit olej, přidáme cibuli a restujeme tak dlouho, než zesklovatí. Poté přidáme nakrájenou papriku a rajčata a společně orestujeme. Následně podlijeme připraveným zeleninovým vývarem (může být i bujón). Promícháme, přidáme protlak, sůl, pepř, oregano a chilli podle chuti. Společně vaříme asi 15 minut. 

Omáčka na těstoviny s kuřecím masem a nivou

Suroviny

  • 300 g kuřecích prs
  • 150 g nivy
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 malá cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř, bazalka, koření na drůbež

Omáčka na těstoviny s kuřecím masem a nivou – recept

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme nadrobno a nivu nastrouháme. V hluboké pánvi necháme rozpálit olivový olej a na něm osmahneme cibuli. Přidáme lehce posolené a okořeněné kuřecí maso a ze všech stran jej orestujeme doměkka. Následně přilijeme smetanu, dobře promícháme a povaříme. Poté přisypeme nastrouhanou nivu a necháme ji, aby se rozpustila. Dochutíme pepřem a bazalkou, promícháme a pár minut společně povaříme.

Omáčka na těstoviny zvaná Puttanesca

Suroviny

  • 1 velká plechovka loupaných rajčat
  • 50 g parmazánu
  • 6 větších stroužků česneku
  • 2 lžíce kaparů
  • 3 lžíce nasekaných černých oliv
  • 2 lžíce nasekaných ančoviček
  • olivový olej
  • sůl, pepř, chilli, čerstvá bazalka

Omáčka na těstoviny zvaná Puttanesca – recept

Na rozpáleném olivovém oleji krátce osmahneme najemno nasekaný česnek (asi půl minuty), přidáme nakrájená loupaná rajčata, dobře promícháme a společně za občasného míchání asi 10 minut vaříme. Poté přidáme špetku chilli koření, trošku soli a pepře, nasekané černé olivy, nasekané kapary i ančovičky a společně povaříme dalších 10 minut. Na závěr přidáme hrst nasekané bazalky a nastrouhaný parmazán.



Diskuse k článku

  • Petr

    18:49 16. 3. 2018 +3
    Super recepty, děkuji..
  • Alena

    11:58 13. 4. 2016 +3
    Já mám asi nejradši špagety aglio olio. Sice to asi nejde zařadit mezi klasické "omáčky na těstoviny" jako takové, ale prostě je to moje oblíbená kombinace. V jednoduchosti je prostě krása a česnek je zdravý!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
ProHeq: nerezové výrobky pro profesionální gastronomii
Firma proHeq je celosvětovým dodavatelem pro…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...