Rajská omáčka 3x jinak podle zkušených babiček

img

Rajská omáčka je legendární české jídlo, s kterým si snad většina z nás spojí dětství. Existují ovšem dvě skupiny lidí: buď tento pokrm milují, nebo nenávidí. Pokud jste jeho milovníci, jistě si jej s radostí dopřejete nejen s houskovým knedlíkem, ale třeba i s kolínky. V této variaci mají rajskou v oblibě hlavně děti.

Pakliže chcete připravit oběd pro rodinu alespoň na dva dny, pak je rajská omáčka tou pravou volbou. Nasát inspiraci můžete při vaření tohoto skvělého pokrmu třeba díky receptům zkušených babiček. Představujeme rajskou ve třech různých obměnách. Jakou zvolíte vy?

Rajská omáčka 3x jinak: Staročeská verze s voňavou skořicí, hřebíčkem a tymiánem

Tato rajská omáčka je nejen lahodná, ale také nadmíru voňavá. Sbíhat se vám budou sliny už při jejím vaření. Připravte si tyto ingredience:

Čtěte také:

Hovězí svíčková na smetaně

  • nové koření: 4 kuličky
  • bobkový list: 1 ks
  • sušený tymián: špetku
  • celý pepř: 8 kuliček
  • cibule: 1 ks
  • celý hřebíček: 1 ks
  • celá skořice: 1 ks
  • cukr v kostkách: dle chuti (cca 3 až 5 ks)
  • dobře zralá rajčata (ideálně domácí): 5 ks
  • vepřové sádlo: 1 až 2 lžíce
  • hladká mouka: asi 1 malý šálek
  • masový vývar: cca 750 ml
  • ocet: 2 až 3 lžíce
  • máslo: 1 lžíce

Nejprve si očistěte cibuli a pokrájejte ji najemno. Na másle ji následně orestujte (ve větších hrnci) a po chvíli přidejte i cukr, sušený tymián, kuličky celého pepře, nového koření, celý hřebíček, bobkový list i celou skořici. Dále vložte ke koření i omytá a pokrájená rajčata a duste pod poklicí, než z nich bude jemné pyré. Mezitím si připravte světlou jíšku. Na pánvi rozpusťte vepřové sádlo a promíchejte jej s hladkou moukou. Jíška by měla mírně zezlátnout. Podušená rajčata v další fázi přelijte masovým vývarem a rozmíchejte ve směsi i světlou jíšku (asi 2 lžíce). Omáčku povařte, a nakonec propasírujte. Ochuťte dle potřeby octemsolí. Tato rajská omáčka se dá rovněž připravit z již propasírovaných kupovaných rajčat či rajského protlaku. Chutná bude jak s těstovinami, tak s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Rajská omáčka má leckdy v základu rajský protlak.

Rajská omáčka 3x jinak: Se strouhaným perníkem

Tato rajská omáčka se nezahušťuje klasicky jíškou, ale strouhaným perníkem. A na chuti jí to rozhodně neubírá. Právě naopak. Potřebovat budete následující suroviny:

  • rajský protlak: 140 g
  • kvalitní drcená rajčata (konzerva): 400 g
  • třtinový cukr: 2 lžíce
  • strouhaný perník na vaření: 100 až 150 g
  • máslo: 1 lžíce
  • bobkový list: 2 ks
  • žlutá cibule: 1 ks
  • celý hřebíček: 2 ks
  • mletá skořice: 1 špetka
  • nové koření: 5 až 6 kuliček
  • hovězí vývar (možné použít i bujón a horkou vodu): 750 ml
  • sůl: dle potřeby

Začněte tím, že si oloupete cibuli a pokrájíte ji najemno. Pak ji orestujte zlehka na rozpuštěném másle v hlubším hrnci. Po chvíli přisypte třtinový cukr a promíchejte. Asi za dvě až tři minuty vložte k cibuli drcená rajčata z konzervy, rajský protlak a výše uvedené celé koření (lze vložit do speciálního sítka, abyste jej nemuseli po uvaření lovit v pokrmu). Nakonec ještě zalijte vývarem z hovězího masa, osolte dle potřeby a vařte asi čtvrt hodiny na středním plamenu. Rajská omáčka by neměla být příliš řídká, proto v další fázi přisypte do směsi strouhaný perník a zamíchejte. Po zhoustnutí vyjměte koření a rozmělněte rajčata mixérem. Na závěr dochuťte solí, mletou skořicí, případně ještě třtinovým cukrem a podávejte s hovězím masem či masovými kuličkami a oblíbenou přílohou. Dobrou chuť.

Rajská omáčka 3x jinak: S petrželí, celerem a mrkví

Víte, jak chutná rajská omáčka připravená z kořenové zeleniny? Pokud ne, můžete ji okusit díky tomuto jednoduchému receptu. Připravte si následující ingredience:

  • petržel: cca 150 g
  • celer: cca 150 g
  • mrkev: cca 300 g
  • cibule: 100 g
  • rajský protlak: 200 g
  • masový vývar: 1 litr a 200 ml
  • krupicový cukr: 1 lžíce
  • slunečnicový olej: 100 ml (nebo dle potřeby)
  • máslo: 80 g
  • sůl: dle chuti
  • celý pepř: cca 7 kuliček
  • bobkový list: cca 2 ks
  • nové koření: 6 až 7 kuliček
  • celá skořice: 1 ks
  • strouhaný perník: dle potřeby na zahuštění

Rajská omáčka na tento způsob připomíná v počátku přípravy tak trochu vaření svíčkové. Postupujte tedy tak, že na slunečnicovém oleji a másle orestujete oloupanou a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Posléze přidejte i loupanou a jemně nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a celou skořici. V další fázi přisypte k surovinám i krupicový cukr a karamelizujte několik minut. Na závěr vše přelijte vývarem, rajským protlakem, promíchejte a vařte asi 45 minut na středním plamenu. Uvařenou omáčku propasírujte přes jemný cedník nebo sítko, dle potřeby dohustěte perníkem a podávejte dle libosti. Přejeme dobré chutnání.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.