Česnek medvědí: recepty, které nastartují jarní detoxikaci. 20 skvělých receptů z medvědího česneku!
Medvědí česnek je jedním z prvních poslů jara. Rostlinka, ze které se využívají hlavně listy, je velmi ceněná pro své pozitivní účinky na zdraví. Medvědí česnek pročišťuje krev, žaludek i střeva, je účinný proti parazitům, posiluje imunitu a je přírodním antibiotikem i antimykotikem. Pro své léčivé účinky je vynikajícím pomocníkem při jarní detoxikaci. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, díky nimž se organismus po zimě „nastartuje“.
Česnek medvědí – recepty, které musíte vyzkoušet
Listy medvědího česneku mají charakteristickou chuť, která ozvláštní různé druhy pokrmů, od pomazánek, přes polévky a saláty, až po hlavní jídla. Připravili jsme vám pro inspiraci 20 receptů z medvědího česneku, ve kterých zužitkujete letošní úrodu, pochutnáte si a uděláte něco pro své zdraví.
Dobrou chuť!
Česnek medvědí a recepty na detoxikační nápoje
Smoothie z medvědího česneku s ovocem
Ingredience na 2 porce:
- 6 listů medvědího česneku
- 2 banány
- 2 menší jablka
- 2 lžíce sezamových semínek
- 400 ml vody
Smoothie z medvědího česneku s ovocem – recept
Medvědí česnek zbavíme tvrdších stonků, které by mohly dát smoothie nahořklou chuť. Listy překrájíme na menší kousky, stejně tak nakrájíme banán a jablka zbavená jadřinců. Vše vložíme do mixéru, rozmixujeme na kaši, podle potřeby přidáme vodu a opět promixujeme dohladka.
Červené smoothie z medvědího česneku
Ingredience na 2 porce:
- 6 listů medvědího česneku
- 1 červená řepa
- 1 salátová okurka
- 1 mrkev
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 cm zázvoru
- špetka chilli
- 400 ml vody
Červené smoothie z medvědího česneku - recept
Tato varianta smoothie z medvědího česneku je nepřekonatelným pomocníkem při jarní detoxikaci organismu.
Červenou řepu, mrkev a zázvor nastrouháme nahrubo, okurku a medvědí česnek nakrájíme na menší kousky. Vše kromě vody vložíme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Podle potřeby přidáme vodu a rozmixujeme dohladka.
Polévky z medvědího česneku
Krémová polévka z medvědího česneku
Ingredience na 4 porce:
- 300 g medvědího česneku
- 1 šalotka
- 2 - 3 menší brambory
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Krémová polévka z medvědího česneku – recept
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, šalotku a medvědí česnek nadrobno, zeleninový vývar ohřejeme. Na rozehřátém oleji necháme zpěnit šalotku, přidáme brambory a krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, mírně osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, až jsou brambory měkké. Na úplný konec přidáme medvědí česnek a pouze 1 minutu povaříme, abychom neztratili vzácné léčivé a detoxikační látky. Polévku rozmixujeme dohladka a zjemníme smetanou. Už jen krátce prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
TIP: Krémová polévka z medvědího česneku se může doplnit opečenými krutony z chleba a posypat strouhaným parmezánem.
Polévka z medvědího česneku bez smetany
Ingredience na 4 porce:
- 250 g medvědího česneku
- 150 g čerstvého špenátu
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 menší brambory
- 1 mrkev
- 1 lžíce kokosového oleje
- sůl
- pepř
Polévka z medvědího česneku bez smetany - recept
Na kokosovém oleji necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory, na tenká kolečka nakrájenou mrkev a společně orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, mírně osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, až je zelenina měkká. Přidáme pokrájený medvědí česnek a špenát a pouze 1 minutu povaříme.
Polévka z medvědího česneku bez smetany se podává nerozmixovaná, ale lze ji i rozmixovat dohladka.
Česnek medvědí – recepty na rychlé chuťovky
Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem
Ingredience:
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 3 listy medvědího česneku
- 1 mrkev
- sůl
- pepř
Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem - recept
Mrkev nastrouháme, medvědí česnek nakrájíme nadrobno. Smícháme tvaroh, jogurt, mrkev, medvědí česnek, podle chuti osolíme a opepříme. Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem se podává namazaná na čerstvém pečivu, skvěle ji doplní čerstvá zelenina, kterou můžeme chlebíčky nebo jednohubky dozdobit.
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
Ingredience:
- 200 g domácí lučiny
- 3 - 4 vejce
- 2 listy medvědího česneku
- 1 lžíce kaparů
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem – recept
Domácí lučinu si můžeme připravit podle receptu z článku Domácí lučina lepší než z obchodu. Vajíčka uvaříme natvrdo, medvědí česnek nakrájíme nadrobno, kapary můžeme nechat vcelku nebo také nakrájet nadrobno. Smícháme lučinu, medvědí česnek, kapary, hořčici, osolíme a opepříme dle chuti. Nakonec do pomazánky vmícháme nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka. Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem chutná nejlépe vychlazená, namazaná na čerstvém pečivu.
Pikantní křenová pomazánka s medvědím česnekem
Ingredience:
- 150 g tvarohu
- 100 g smetanového sýru
- 1 lžíce zakysané smetany
- asi 8 cm křenu
- 6 listů medvědího česneku
- sůl
- pepř
Pikantní křenová pomazánka s medvědím česnekem – recept
Tvaroh vyšleháme se sýrem a zakysanou smetanou, přidáme najemno nastrouhaný křen, nadrobno nakrájený medvědí česnek, podle chuti osolíme a opepříme.
TIP: Pikantní křenová pomazánka s medvědím česnekem se může dále dochutit sladkou paprikou, trochou chilli nebo se do ní může přimíchat nadrobno nakrájená šunka.
Zdravé saláty z medvědího česneku
Salát z medvědího česneku
Ingredience na 4 porce:
- 20 listů medvědího česneku
- 2 salátové okurky
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- pepř
Salát z medvědího česneku – recept
Okurku nastrouháme, osolíme, necháme ji asi 20 minut v cedníku odkapat a vymačkáme z ní co nejvíce vody. Medvědí česnek nakrájíme na tenké nudličky a smícháme s okurkou, jogurtem, zakysanou smetanou, trochou citrónové šťávy a mletým pepřem. Salát z medvědího česneku necháme v lednici 2 hodiny uležet a podle chuti ho dosolíme.
Tento salát z medvědího česneku je variací na řecké tzatziki a lze jej podávat k masu, rybě nebo grilované zelenině.
Rajčatový salát s medvědím česnekem
Ingredience na 4 porce:
- 8 rajčat
- 8 listů medvědího česneku
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Rajčatový salát s medvědím česnekem – recept
Rajčata nakrájíme na menší kousky, medvědí česnek nadrobno nebo na nudličky. Smícháme olej, ocet, cukr, sůl a pepř a cukr necháme v zálivce rozpustit. Zálivkou přelijeme rajčata smíchaná s medvědím česnekem a necháme v lednici alespoň 1 hodinu uležet.
Rajčatový salát s medvědím česnekem se hodí i jako příloha k masitým pokrmům.
Vajíčkový salát s medvědím česnekem
Ingredience na 4 porce:
- 10 vajec
- 1 šalotka
- 6 listů medvědího česneku
- 3 sterilované okurky
- 1 lžíce láku z okurek
- 3 lžíce domácí majonézy
- 3 lžíce bílého jogurtu
- sůl
- pepř
Vajíčkový salát s medvědím česnekem – recept
Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Medvědí česnek, šalotku a okurky nakrájíme nadrobno a smícháme s bílým jogurtem a domácí majonézou. Přimícháme na kostičky nakrájená vajíčka, dochutíme lákem z okurek, solí a pepřem. Vajíčkový salát s medvědím česnekem podáváme dobře vychlazený a doplněný o čerstvé pečivo.
TIP: Vajíčkový salát s medvědím česnekem můžeme ozvláštnit přidáním lžičky dijonské hořčice.
Medvědí česnek v hlavních jídlech
Zapečené těstoviny s medvědím česnekem
Ingredience na 4 porce:
- 500 g menších těstovin (kolínka, farfalle, vřetena,…)
- 250 g žampionů
- 8 listů medvědího česneku
- 1 menší cibule
- 4 vejce
- 100 ml zakysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 g tvrdého sýru
- olej
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Zapečené těstoviny s medvědím česnekem – recept
Žampiony nakrájíme na plátky, medvědí česnek a cibuli nadrobno, sýr nastrouháme, těstoviny uvaříme ve slané vodě al dente (na skus). Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, necháme na něm zpěnit cibuli, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a podusíme asi 10 minut při mírné teplotě.
Smícháme obě smetany, zašleháme do nich vejce, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Všechny ingredience kromě sýru smícháme dohromady a přemístíme do pekáčku vymazaného trochou oleje.
Zapečené těstoviny s medvědím česnekem pečeme na 190 °C asi 20 minut, posypeme je sýrem a dopečeme dozlatova asi 10 – 15 minut.
Rizoto s medvědím česnekem
Ingredience na 4 porce:
- 300 g kulatozrnné rýže
- 1 – 1,5 svazku medvědího česneku
- 800 – 1000 ml zeleninového vývaru
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 šalotky
- 2 lžíce parmezánu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Rizoto s medvědím česnekem – recept
Šalotku a medvědí česnek nakrájíme nadrobno, parmezán nastrouháme, vývar ohřejeme. V nepřilnavém hrnci necháme rozehřát olej, rozpustíme v něm polovinu másla, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme rýži a za stálého míchání necháme orestovat. Zalijeme vínem, které necháme odpařit. Přilijeme 1 naběračku vývaru, promícháme a vývar necháme také odpařit. Takto postupujeme po jedné naběračce až do vyčerpání vývaru, nebo až je rýže tzv. na skus.
Těsně před koncem vmícháme medvědí česnek, osolíme a opepříme dle chuti a zjemníme zbytkem másla. Rizoto s medvědím česnekem posypeme na talíři hoblinkami parmezánu.
Vaječná omeleta s medvědím česnekem
Ingredience na 4 porce:
- 8 vajec
- 1 svazek medvědího česneku
- 50 g anglické slaniny
- 4 cherry rajčátka
- 100 g tvrdého sýru
- sůl
- pepř
Vaječná omeleta s medvědím česnekem – recept
Vajíčka rozšleháme vidličkou, osolíme, opepříme a zamícháme do nich nadrobno nakrájený medvědí česnek. Cherry rajčata nakrájíme na plátky, anglickou slaninu nadrobno. Na rozehřátou pánev dáme anglickou slaninu, jakmile pustí trochu tuku, zalijeme ji vajíčky, navrch naskládáme cherry rajčata, zasypeme sýrem a při mírné teplotě necháme zapéct, až se vajíčka srazí.
Vaječná omeleta s medvědím česnekem se může podávat s pečivem jako hlavní chod, ale také jako vydatná snídaně.
Medvědí česnek jako příloha
Špenát z medvědího česneku
Ingredience na 4 porce:
- 300 g medvědího česneku
- 300 g mladých kopřiv
- 80 ml smetany ke šlehání
- 2 šalotky
- 1 lžička másla
- 1 lžička oleje
- sůl
- pepř
Špenát z medvědího česneku – recept
V hlubší pánvi rozehřejeme trochu oleje, ve kterém necháme rozpustit máslo. Necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme na nudličky nakrájený medvědí česnek a kopřivy, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vody a odkryté dusíme, až listy změknou. Přebytečná voda se do té doby odpaří. Špenát z medvědího česneku nakonec zjemníme smetanou a už jen krátce prohřejeme.
TIP: Kopřivy můžeme nahradit baby špenátem, nebo je úplně vynechat, v tom případě použijeme více medvědího česneku.
Gratinované brambory s medvědím česnekem
Ingredience na 4 porce:
- 1 kg brambor
- 8 listů medvědího česneku
- 250 – 300 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
- 80 g parmezánu
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- máslo
Gratinované brambory s medvědím česnekem – recept
Oloupané brambory nakrájíme na velmi tenké plátky, medvědí česnek nadrobno. Zapékací misku vymažeme máslem, dno vyskládáme bramborami, osolíme, opepříme, posypeme trochou medvědího česneku, poté přijde opět vrstva brambor, sůl, pepř, medvědí česnek a tak dále až do vypotřebování surovin. Poslední vrstva budou brambory. Smetanu smícháme s trochou soli, pepře, muškátového oříšku a přelijeme jí brambory. Povrch poklademe tenkými plátky másla.
Gratinované brambory s medvědím česnekem pečeme na 190 °C asi 50 minut. Po 35 minutách posypeme brambory strouhaným parmezánem.
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Ingredience na 4 porce:
- 8 den starých rohlíků
- 200 ml mléka
- 6 vajec + 3 vejce natvrdo
- 400 g uzeného masa
- 1 větší cibule
- 10 listů medvědího česneku
- 2 jarní cibulky
- ½ prášku do pečiva
- 80 g mandlových lupínků
- 1 lžička oleje
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- máslo a strouhanka na formu
Velikonoční nádivka s medvědím česnekem – recept
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, namočíme je na 5 minut do mléka a vymačkáme. Na lžičce oleje necháme rozpustit máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, na kostičky nakrájené uzené maso, společně orestujeme a necháme vychladnout. Smícháme rohlíky, na kostičky nakrájená vajíčka natvrdo, na nudličky nakrájený medvědí česnek a mandlové lupínky.
V jiné misce rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do směsi zamícháme prášek do pečiva. Všechny ingredience nyní důkladně smícháme dohromady. Formu na nádivku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směsí a zarovnáme (ale nepěchujeme). Velikonoční nádivka s medvědím česnekem se peče na 180 °C asi 40 – 50 minut dozlatova.
Bylinkové máslo s medvědím česnekem
Ingredience:
- 250 g másla
- 60 g medvědího česneku
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
Bylinkové máslo s medvědím česnekem – recept
Máslo necháme změknout v pokojové teplotě, medvědí česnek nakrájíme na menší kousky. Máslo, medvědí česnek, sůl a pepř dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Chceme-li v másle větší kousky bylinek, nakrájíme medvědí česnek nadrobno a s máslem ho jen smícháme nebo vyšleháme. Bylinkové máslo přemístíme do formičky na máslo nebo jiné nádobky a necháme ztuhnout v lednici.
Bylinkové máslo s medvědím česnekem můžeme používat na pečivo místo obyčejného másla, ale výborné je i rozpuštěné na steaku nebo rybě. Stačí dát na hotový pokrm plátek bylinkového másla a hned dostane nový rozměr.
Další recepty z medvědího česneku
Pesto z česneku medvědího
Ingredience:
- 1 velký svazek medvědího česneku
- 1 hrst piniových oříšků
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce parmezánu
- sůl
Pesto z česneku medvědího – recept
Variant, jak vyrobit pesto z medvědího česneku, je spousta, vždy je ale tato univerzální pochoutka velmi jednoduchá na přípravu. Medvědí česnek pokrájíme na menší kousky, vložíme do mixéru společně s piniovými oříšky a mixujeme za postupného přidávání olivového oleje. Jakmile dosáhneme požadované konzistence, přidáme najemno nastrouhaný parmezán a podle potřeby osolíme.
Pesto z česneku medvědího skladujeme v uzavřené skleničce v lednici. Můžeme ho použít jak samotné natřené na pečivo, tak i do těstovin nebo jako dochucovadlo do salátu, rizota nebo k přílohové zelenině.
TIP: Piniové oříšky můžeme před rozmixováním nasucho opražit na pánvi.
Tinktura z medvědího česneku
Čerstvé listy medvědího česneku nakrájíme na nudličky, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme 40% alkoholem (vodka, režná,…). Necháme na slunném místě 14 dní a přecedíme přes sítko. Tinktura z medvědího česneku se užívá jako prevence po celý rok, denní doporučená dávka je 10 – 15 kapek zředěných s trochou vody.
Tinktura z medvědího česneku pročišťuje trávicí trakt, zbavuje tělo parazitů, zlepšuje pleť, pomáhá při nachlazení a chřipce, ekzémech a posiluje imunitu.
Česnekový olej
Svazek medvědího česneku nakrájíme na nudličky, dáme do lahve z tmavého skla a zalijeme kvalitním panenským olivovým olejem. Necháme na tmavém místě 3 týdny, přecedíme a uchováváme v uzavřené lahvi. Olej s chutí a vůní medvědího česneku se hodí především k dochucení zeleninových salátů.
Diskuse k článku