Už jste ochutnali nový česnek? Vyzkoušejte recepty, které pořádně pálí!
Sezóna nového česneku je tu. A taky právě teď má teď tu největší sílu. Přírodní medicína zná česnek od nepaměti a využívá jej vcelku hojně. Je všestranný a velmi účinný. A skvěle chutná. Tak dobré chutnání!
Česnek – recept: Pečený česnek
Přísady:
- 2 větší palice česneku
- olivový olej
- sůl
Příprava:
Jak na mšice? Domácí postřik na mšice z česneku a tabáku vás účinně zbaví mšic
Sázení česneku na podzim by se nemělo uspěchat. Víme, jak docílit velké úrody
Podlehněte kouzlu česneku. Poradíme, jak na jeho pěstování, sklizeň, i oblíbené recepty
Nejprve rozpálíme troubu na 220 °C. Připravený česnek je nutné nejprve přichystat na pečení. Seřízneme třetinu a potřeme olivovým olejem. Podle chuti osolíme. Přikryjeme alobalem a dáme asi na hodinu péct. Skvělou přílohou jsou opečené brambory.
Česnek – recept: Poctivá česneková polévka se sýrem
Přísady:
- litr zeleninového bujónu
- 10 stroužků česneku
- majoránka
- sůl, pepř
- 100 g strouhaného sýru
- chléb
Příprava:
Uvaříme litr vody s bujónem. K tomu přidáme utřený česnek ze 6 stroužků česneku, přidáme majoránku, sůl a mletý pepř. Mezitím nakrájíme chléb na kostičky a ten osmažíme nebo opražíme. Do čtyř talířů prolisujeme zbytek česneku, přidáme chléb a zalijeme polévkou. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr.
Česnek – recept: Silná česnečka s medvědím česnekem
Přísady:
- 2 střední brambory
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného medvědího česneku
- litr zeleninového bujónu
- 150 ml smetany
- trošku mletého muškátové ořechu
- sůl, pepř
- chléb či bageta
Příprava:
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme je vařit do zeleninového bujónu. Česnek oloupeme, prolisujeme a v půli vaření jej přidáme k bramborám. Přihodíme také pepř a mletý muškátový ořech. Později pak ještě přisypeme i medvědí česnek. Nakonec vmícháme smetanu a vaříme ještě pár minut. Během toho nakrájíme chleba či bagetu na kostky a opražíme nebo ho osmažíme. Česnekovou polévku před podávání rozmixujeme. Podáváme ji s kostkami opraženého chleba nebo bagety.
Česnek – recept: Česneková pomazánka
Přísady:
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g strouhaného sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- sůl
- čerstvé bylinky podle chuti
Příprava:
Všechny ingredience smícháme dohromady a vzniklou pomazánku dáme vychladit asi na hodinu do ledničky. Poté ji namažeme na pečivo a ozdobíme podle chuti čerstvými bylinkami.
Česnek – recept: Bazalkové pesto s česnekem
Přísady:
- svazek čerstvé bazalky
- hrst vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 2-4 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- 30 g parmazánu
Příprava:
Bazalku umyjeme a nasekáme, česnek oloupeme a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme bazalkové listy s vlašskými ořechy i česnekem. Během mixování postupně přiléváme olivový olej. Nakonec přidáme připravený nastrouhaný parmazán a dochutíme lehce solí. Bazalkovo-česnekové pesto je vhodné před podáváním vychladit.
Česnek – recept: Česnekové máslo
Přísady:
- 1 kostka másla
- 3 stroužky česneku
- petržel
- pažitka
- sůl podle chuti
Příprava:
Roztopíme máslo, aby bylo tekuté. Česnek oloupeme a prolisujeme. Bylinky nadrobno nasekáme. Vše pak přidáme do másla a promícháme. Podle chuti můžete osolit. Přendáme do formy a necháme zchladnout.
Česnek – recept: Zázvorové špagety s česnekem
Přísady:
- ½ balíčku špaget
- olivový olej
- 5 stroužků česneku
- cca 2 cm zázvoru
- parmazán na posypání
- čerstvá bazalka
- sůl
Příprava:
Nejprve uvaříme špagety podle návodu. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Zázvor nastrouháme. Rozpálíme olej a česnek i zázvor na něm opražíme. Následně přidáme i nadrobno nakrájenou bazalku. Podle chuti osolíme. Do směsi dáme uvařené těstoviny a promícháme. Dáme na talíř a posypeme strouhaným parmazánem.
Česnek – recept: Česnekový likér
Přísady:
- 2 hlavičky česneku
- alkohol (alespoň 40%)
Příprava:
Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vhodíme jej do uzavíratelné sklenice. Zalijeme stejným váhovým množstvím alkoholu. Uzavřeme a necháme minimálně týden stát. Občas protřepeme. Pak přefiltrujeme a 1 díl filtrátu smísíme se 2 díly cukerného roztoku (2 lžíce cukru na 1 l vody). Dobře protřepeme. Přelijeme do čisté láhve. Užíváme jako lék 3 x denně 1 lžičku.
Česnek – recept: Česnekový sirup
Přísady:
- 2 hlavičky česneku
- 100 g krupicového cukru
- 200 ml vody
Příprava:
Česnek oloupeme. Vodu přivedeme k varu, přidáme do ní cukr i česnek. Mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak ihned odstavíme a přefiltrujeme do čisté nádoby. Dvakrát denně užíváme po jedné lžíci česnekového sirupu. Česnek v této formě užíváme jako lék.
ROZHODNĚ TAKÉ OCHUTNEJTE:
NAKLÁDANÝ ČESNEK
KREVETY NA ČESNEKU
DOMÁCÍ ČESNEKOVÁ PASTA
ČESNEKOVO-ŽAMPIONOVÁ POMAZÁNKA
JEHNĚČÍ NA ČESNEKU
SKOPOVÉ NA ČESNEKU
PEČENÝ KRÁLÍK NA ČESNEKU
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku