1. března je Mezinárodní den koblih

Mezinárodní den koblih: Oslavte jej koblihami z brambor, donuty či vdolky

Právě 1. března se slaví Mezinárodní den koblih. Den, kdy se oslavují koblihy v různých podobách. Tradiční i netradiční. Sladké, plněné marmeládou, čokoládou nebo pudinkem. A slané, třeba s masem, sýrem nebo restovanou cibulkou. Ať už preferujete jakékoliv, dnešek je skvělá příležitost nejen k vychutnání tradičních variant, ale i k ochutnání nových receptů.

Historie koblih sahá až do starověkého Říma, kde bylo podobné pečivo připravováno z těsta smaženého v oleji. Moderní forma koblihy se však začaly formovat v Evropě během středověku, kdy byly populární zejména v Německu a Nizozemí. V 19. století se koblihy dostaly do Ameriky, kde se staly neodmyslitelnou součástí každodenního života. Dnes existují v mnoha variantách po celém světě, od tradičních až po moderní plněné verze.

Mezinárodní den koblih

Mezinárodní den koblih vznikl v USA v roce 2007, kdy byl oficiálně vyhlášen jako svátek věnovaný této oblíbené sladkosti. Od té doby se slaví každoročně 1. března a je skvělá příležitost k tomu, aby si lidé po celém světě užili koblihy v různých variantách. Koblihy se jedí v mnoha zemích – v USA, Velké Británii, Německu, Nizozemí, Polsku nebo Japonsku. V každé zemi mají koblihy svou specifickou podobu.

Čtěte také:

Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?

Rady, jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo

Smoothie recepty 20x jinak - rychle zasytí a zaženou chuť na sladké

Koblihy v různých koutech světa

Koblihy jsou součástí kulinární tradice mnoha národů. V Německu jsou známé jako "Berliner" a často se podávají během karnevalového období, v Polsku je oblíbený "Tłustý čwartek" (Tlustý čtvrtek), kdy se koblihy konzumují na oslavu před postní dobou. V některých regionech, jako v Nizozemí, se koblihy nazývají „oliebollen“ a tradičně se konzumují na Silvestra. V Austrálii a Novém Zélandu jsou zase známé pod názvem „sultana donuts“ a v Americe se zase koblihy staly symbolem každodenní snídaně a jsou k dostání v kavárnách a pekárnách po celé zemi. V Japonsku, i když se koblihy běžně nejedí každý den, jsou známé v podobě sladkých, plněných variant. 

Výroba tradičních koblih

Tradiční koblihy se vyrábějí z kynutého těsta. Po vykynutí se těsto tvaruje do kulatých kousků, které se smaží v horkém oleji a nakonec se obalí v cukru. Koblihy mohou mít různé náplně, jako je marmeláda, čokoláda, pudink, nebo šlehačka. V současnosti existují i ​​odlehčené pečené verze nebo varianty s jinými ingrediencemi, jako jsou ovoce, ořechy nebo krémové náplně, a mohou mít různé tvary, například šišky nebo čtverce. Kromě sladkých variant existují i ​​slané koblihy, které se připravují podobně, ale místo cukru se do nich přidává sůl, bylinky nebo koření. Slané koblihy mohou být plněné sýrem, šunkou, masem nebo zeleninou a jsou oblíbené například jako svačina nebo příloha k polévkám.

OCHUTNEJTE: Staročeské vdolky podle receptů babiček. Pochutnejte si na nadýchané dobrotě!

Koblihy s dírou uprostřed

Existuje několik teorií, proč mají americké koblihy (donuty) uprostřed díry. Jedna z nich tvrdí, že původně byly koblihy bez díry a náplně, ale těsto se nepropeklo správně a střed zůstával syrový. Proto se díra začala vyřezávat již při kynutí. Další verze vypráví příběh lodního kuchaře, který při bouři napíchl kuličku těsta na rukojeť kormidla a vznikla díra. A nakonec třetí verze říká, že díra byla vytvořena přímo na náplň. Šlo ji ale vyloupnout a koblihu pojídat samotnou.

Rekordy spojené s koblihami

Největší kobliha na světě byla vyrobena v roce 1993 v USA. Tato obří kobliha vážila neuvěřitelných 1,5 tuny a měla průměr 8,5 metru. Byla připravena na festivalu v americkém městě Pinellas Park na Floridě. Oblíbené (zejména opět v Americe) jsou i soutěže v pojídání koblih. Rekordmanem je Eric Booker, který v roce 2002 spořádal během osmi minut 49 koblih s cukrovou polevou.

Ochutnejte nejlepší koblihy

Kobliha je jednou z nejtradičnějších a nejoblíbenějších sladkostí na světě. Koblihy si snadno a poměrně rychle můžete připravit i doma. Potěší k snídani, k obědu, ale chutnat bude i jako rychlá svačinka během dne. Vyzkoušejte recepty, které vás nezklamou.

Domácí koblihy

Na obyčejné koblihy potřebujete dobře vypracované kynuté těsto. Pro nejlepší výsledky je důležité, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu – zejména mléko a vejce, ideálně by měly být vlažné. Těsto je pak třeba nechat dobře vykynout, aby koblihy byly lehké a nadýchané.

Recept: Domácí koblihy 

Domácí koblihy

Loukomades

Loukoumades jsou tradiční krétské medové koblihy, které vyrábí z jemného kynutého těsta. Po usmažení se namáčejí v medovém sirupu a posypávají ořechy nebo skořicí. Tyto malé, nadýchané pochoutky jsou oblíbené jako sladká svačina nebo dezert, který si užívají místní i turisté.

Recept: Loukomades

Loukomades

Bramborové koblihy

Bramborové koblihy jsou tradiční české pečivo, které si získalo oblibu pro svou jemnost a vláčnost. Těsto je připraveno z bramborového pyré, díky němu jsou krásně měkké. Plnit je můžete třeba marmeládou nebo mákem

Recept: Bramborové koblihy

Bramborové koblihy

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 07. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 08. 04. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

MIND dieta je klíč ke zdravému mozku a může být i prevencí demence

MIND dieta je kombinací dvou populárních stravovacích režimů – spojuje prvky středomořské a DASH diety. Je zaměřená na zlepšení zdraví mozku a prevenci nemocí, jako je Alzheimerova choroba. Jídelníček se u MIND...

Psychologie placení: Proč se někteří zákazníci vracejí k hotovosti?

Život je plný paradoxů, a tak v současné digitální době můžeme zpozorovat zajímavý trend. Někteří zákazníci se vracejí k hotovosti. Proč tomu tak je, co je k tomu vede? A už jste slyšeli o girl math?

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.