Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
babiččiny kynuté knedlíky s mákem Hlavní jídla
18. 02. 2021 Přečteno: 4757x

Babiččiny kynuté knedlíky s mákem

Ingredience
- +
  • polohrubá mouka: 500 g
  • vejce: 1 ks
  • droždí: 20 g
  • vlažná voda: 250 ml
  • špetka soli
  • povidla
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • máslo

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl a vejce. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí zalejeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Postupně vmícháme vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme asi 30 minut kynout pod utěrkou. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme váleček, který nakrájíme na kousky. Z nich vytvoříme kolečka, která plníme povidly. Poté vytvarujeme knedlíky. Knedlíky necháme ještě chvíli kynout. Mezitím nalejeme do většího hrnce vodu a přivedeme ji k varu. Kynuté knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme 10 minut. Uvařené knedlíky propíchneme špejlí, aby vyprchala pára a knedlíky se nesrazily. 

 

Mák smícháme s moučkovým cukrem. Babiččiny kynuté knedlíky s mákem podáváme s rozpuštěným máslem. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 11 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

povidlovo-makove-lokse.jpg Hlavní jídla

Povidlovo-makové lokše

Brambory vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut do měkka (podle velikosti brambor). Když nůž prodej bez problému bramborou, je hotová. Brambory necháme vychladnout, oloupeme,…

kynute-knedliky-s-povidly.jpg Hlavní jídla

Kynuté knedlíky s povidly

Mléko zahřejeme tak, aby bylo pouze vlažné, rozdrobíme do něj droždí, zamícháme 1 lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo. Smícháme vejce, žloutek, oba cukry,…

kynute-knedliky-z-domaci-pekarny.jpg Hlavní jídla

Kynuté knedlíky z domácí pekárny

Čerstvé droždí dáme do mísy, zalijeme mlékem a rozmícháme. Směs nalejeme do domácí pekárny, přidáme vejce, lžičku soli a mouku. Pekárnu zavřeme a zvolíme program na těsto podle návodu (obvykle trvá hodinu a…

Tip na recept

Domácí škvařené sádlo

Domácí škvařené sádlo

Sádlo určené na škvaření musí být důkladně očištěno od masa, aby se tyto kousky nepřepalovaly a neznehodnotila se celá várka sádla. Teplota při škvaření nesmí přesáhnout 120 °C.  Syrové sádlo nakrájíme na…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Indické palačinky

Hlavní jídla: Indické palačinky

Nejprve si připravte indické palačinkové těsto z vody, krupice, hladké mouky a té rýžové. Přidat do těsta můžete…

Cuketa v těstíčku

Hlavní jídla: Cuketa v těstíčku

Cuketu nakrájíme na plátky přibližně 0,5 cm. Těstíčko si připravíme tak, že rozšleháme vejce, přidáme mléko a…

Domácí jogurt

Ostatní: Domácí jogurt

Pokud máme jogurtovač, budeme mít přípravu jednodušší a jistější. Jogurt i mléko vytáhneme předem (alespoň půl…