Babiččiny kynuté knedlíky s mákem
Ingredience
- polohrubá mouka: 500 g
- vejce: 1 ks
- droždí: 20 g
- vlažná voda: 250 ml
- špetka soli
- povidla
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl a vejce. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí zalejeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Postupně vmícháme vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme asi 30 minut kynout pod utěrkou. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme váleček, který nakrájíme na kousky. Z nich vytvoříme kolečka, která plníme povidly. Poté vytvarujeme knedlíky. Knedlíky necháme ještě chvíli kynout. Mezitím nalejeme do většího hrnce vodu a přivedeme ji k varu. Kynuté knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme 10 minut. Uvařené knedlíky propíchneme špejlí, aby vyprchala pára a knedlíky se nesrazily.
Mák smícháme s moučkovým cukrem. Babiččiny kynuté knedlíky s mákem podáváme s rozpuštěným máslem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.