Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí jogurt Ostatní
01. 06. 2018 Přečteno: 6338x

Domácí jogurt

Ingredience
- +
  • mléko plnotučné: 1 litr
  • bílý jogurt s živými kulturami: 150 ml

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Super zdravé, doporučujeme

Domácí jogurt – recept

Pokud máme jogurtovač, budeme mít přípravu jednodušší a jistější. Jogurt i mléko vytáhneme předem (alespoň půl hodiny) z lednice. V míse smícháme jogurt s menším množstvím mléka (mléko přiléváme do jogurtu) a postupně vmícháváme zbytek mléka. Hotovou směs naléváme do skleniček jogurtovače a 9 hodin necháme v jogurtovači pracovat. Hotový domácí jogurt necháme nejprve vychladnout a pak jej uložíme v lednici.

Bez jogurtovače postupujeme obdobně, jen místo skleniček jogurtovače použijeme buď plastovou nebo skleněnou nádobu o objemu minimálně 1,2 litru (můžeme použít i více menších nádob, například zavařovacích sklenic, které pečlivě vymyjeme a na pár vteřin vložíme do mikrovlnné trouby, aby se zahřály). Mléko zahřejeme na cca 40 °C, čehož dosáhneme tak, že jej přivedeme k varu a pak prudce zchladíme ponořením hrnce do ledové vody (kuchyňským teploměrem kontrolujeme teplotu). Mléko postupně vmícháme do jogurtu a nalejeme do připravených nádob. Nádoby opatrně zabalíme do peřiny, aby co nejdéle držely stálou teplotu, a necháme uležet přes noc. Je důležité, abychom s nádobami zbytečně nemanipulovali.

Hotový domácí jogurt nám vydrží v lednici asi 5 dní. Nejlepší je k výrobě použít jogurt s co nejdelším datem spotřeby a hlavně kvůli konsistenci nesmíme použít jogurt „light“, ale s obsahem minimálně 3,5 % tuku.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 5 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Jelení ragú

Jelení ragú

Maso na jelení ragú očistíme a omyjeme, nakrájíme na malé kousky, osolíme a opepříme. Na sádle orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, petržel a celer, orestujeme.…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Salát Coleslaw

Saláty: Salát Coleslaw

Zelí a mrkev nakrájíme na velmi tenké proužky nebo nastrouháme a rukama promačkáme. Cibuli nasekáme najemno a…

Smetanové brambory s česnekem

Přílohy: Smetanové brambory s česnekem

Zapékací misku vymažeme máslem a stroužkem česneku, troubu předehřejeme na 180 °C. Oloupané brambory nakrájíme na…

Zázvorky

Vánoční cukroví: Zázvorky

Mouku prosijeme a smícháme s kypřícím práškem. Cukr také prosijeme, promícháme s moukou a přidáme ostatní…

Mrkvové smoothie

Nápoje: Mrkvové smoothie

Oškrábanou mrkev nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme. Přidáme šťávu a kůru z pomeranče, mandlové mléko, zázvor…