![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Domácí jogurt](/img/clanky/0ff6e219adffa9055f798d8c78a0b781/domaci-jogurt_1.jpg)
Domácí jogurt
Ingredience
- mléko plnotučné: 1 litr
- bílý jogurt s živými kulturami: 150 ml
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí jogurt – recept
Pokud máme jogurtovač, budeme mít přípravu jednodušší a jistější. Jogurt i mléko vytáhneme předem (alespoň půl hodiny) z lednice. V míse smícháme jogurt s menším množstvím mléka (mléko přiléváme do jogurtu) a postupně vmícháváme zbytek mléka. Hotovou směs naléváme do skleniček jogurtovače a 9 hodin necháme v jogurtovači pracovat. Hotový domácí jogurt necháme nejprve vychladnout a pak jej uložíme v lednici.
Bez jogurtovače postupujeme obdobně, jen místo skleniček jogurtovače použijeme buď plastovou nebo skleněnou nádobu o objemu minimálně 1,2 litru (můžeme použít i více menších nádob, například zavařovacích sklenic, které pečlivě vymyjeme a na pár vteřin vložíme do mikrovlnné trouby, aby se zahřály). Mléko zahřejeme na cca 40 °C, čehož dosáhneme tak, že jej přivedeme k varu a pak prudce zchladíme ponořením hrnce do ledové vody (kuchyňským teploměrem kontrolujeme teplotu). Mléko postupně vmícháme do jogurtu a nalejeme do připravených nádob. Nádoby opatrně zabalíme do peřiny, aby co nejdéle držely stálou teplotu, a necháme uležet přes noc. Je důležité, abychom s nádobami zbytečně nemanipulovali.
Hotový domácí jogurt nám vydrží v lednici asi 5 dní. Nejlepší je k výrobě použít jogurt s co nejdelším datem spotřeby a hlavně kvůli konsistenci nesmíme použít jogurt „light“, ale s obsahem minimálně 3,5 % tuku.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.