Jogurt
Léčivé účinky jogurtu
Pro silné kosti a zuby
Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce obsahuje přibližně polovinu doporučené denní dávky vápníku. Jogurt je výborný při prevenci osteoporózy, tedy nemocí řídnutí kostí.
Pomůže s cévami a srdcem
Jogurt slouží jako skvělá prevence kardiovaskulárních chorob. Také se jeho konzumací snižuje riziko některých vad neurální trubice. Přispívá i k normálnímu stavu krevního tlaku. Podporuje řadu metabolických procesů v našem těle.
Skvělý pomocník při hubnutí
Jogurt nám pomůže s hubnutím, stejně jako s udržením váhy. Bílkoviny, kterých je jogurt plný, totiž podporují metabolismus a díky tomu za den spálíme více kalorií, než obvykle. Navíc, bílkoviny podporují pocit sytosti, což prokázaly i vědecké studie.
Zlepší nám zažívání
Jogurt je dobrý i na zažívání. Obsažená probiotika podporují střevní mikroflóru a jsou velmi důležitá při braní antibiotik. Bohužel je neobsahují všechny jogurty. Vybírejme si tedy takové, které mají označení, že obsahují živé aktivní jogurtové kultury. Jogurty léčí zácpu a usnadňují vyprazdňování. Mají také zklidňující efekt na syndrom dráždivého tračníku.
Silnější imunita
Díky jogurtu budeme mít silnější imunitu. Probiotika zmírňují záněty, které jsou častou příčinou nejrůznějších nemocí. Probiotika mají také příznivý vliv na to, jak často býváme nachlazení a jak dlouho bude tato nemoc trvat.
Snižuje riziko rakoviny a depresí
Jogurt je výborný i na celou řadu dalších zdravotních potíží. Zmírňuje alergické reakce, ekzémy a kožní onemocnění. Pokud jogurt obsahuje kmen bakterií Lactobacillus, může zabránit vzniku vaginální infekce. Výzkumy naznačují, že bílý jogurt může snižovat riziko rakoviny trávicího traktu. Dokonce se jeho konzumací snižuje riziko výskytu depresí.
Věděli jste o jogurtu?
- Něco na způsob jogurtu jedli naši předkové už 5000 let před naším letopočtem.
- Připravuje se ze všech druhů mléka
- Obsahuje skoro všechny živiny, které naše tělo k životu potřebuje.
- Výrobci do jogurtu uměle přidávají vitamín D, protože ten je pro lidský organismus velmi důležitý a je jednou z mála živin, které jogurt přirozeně neobsahuje.
Diskuse k článku
RE : Jogurt