Výroba a skladování jogurtu
17. 07. 2018
Přečteno: 2388x
Výroba domácího jogurtu
Domácí jogurt je jednoduchý a zdravý. Budeme vědět jeho přesné složení, jeden kelímek nás vyjde na pouhé 4 koruny a navíc budeme šetřit životní prostředí, místo plastových kelímků nám bude stačit sklo.
Co budeme potřebovat?
- Jogurtovač: je to přístroj, který vyrábí jogurty. Jsou sice návody, jak vyrobit jogurt i bez něj, ale nikdy se nám nepodaří dosáhnout tak kvalitního jogurtu, jako s pomocí jogurtovače. Není drahý, jeho cena se pohybuje mezi 500 až 800 korun. A co umí? Zajišťuje stálou teplotu kolem 40 °C, kterou ke svému růstu jogurtové bakterie potřebují.
- Skleničky: často je dostaneme v balení společně s jogurtovačem. Nejlépe je jich mít šest, vyjdou přesně na jeden litr mléka.
- Nepasterizované mléko: čím kvalitnější, tím lepší. Proto si vyberme mléko plnotučné, ideálně z automatu na mléko nebo přímo od farmáře.
- Jogurt s živými kulturami: potřebujeme ho jako základ. Obsahuje bakterie, které se nám v jogurtovači rozmnoží. Jogurt si tak v podstatě namnožíme. Vybírejme jogurty bílé, nejlépe selské s aktivními kulturami, co zrají přímo v kelímku.
- Z dalších potřeb využijeme malý hrnec, větší hrnec, naběračku, ruční mixér anebo vidličku a teploměr.
Jak si domácí jogurt vyrobit?
- Vezmeme velký hrnec a v něm přivedeme k varu dva až tři litry vody. Vyvaříme v něm skleničky na jogurt, víčka a naběračku. Jogurtové bakterie totiž ke svému růstu potřebují čisté prostředí.
- V malém hrnci začneme pomalu ohřívat mléko Ideální teplota je 80 °C, nemělo by vařit. Pokud máme k dispozici kuchyňský teploměr, teplotu mléka změříme. Pokud nemáme, sledujeme, kdy začne z mléka stoupat pára. Pak ohřev vypneme.
- Z většího hrnce vyndáme vyvařené věci, vylijeme horkou vodu a naplníme ho vodou studenou. Pak do něj umístíme menší hrnec s mlékem, které už dosáhlo 80 °C. Mléko se v něm začne ochlazovat až na 40°C.
- Vezmeme 2 polévkové lžíce kvalitního jogurtu a ručním mixérem je rozmícháme v mléce. Směs by neměla mít hrudky.
- Směs nalijeme do připravených skleniček. Zavřeme je víčkem a umístíme do předehřátého jogurtovače.
- Zhruba za 5 až 6 hodin je jogurt hotový.
- Jogurt je připravený ke konzumaci. Můžeme do něj přidat čerstvé ovoce, med anebo vločky. Nelekejme se jeho nakyslé chuti, pro kvalitní jogurt je přirozená.
Skladování jogurtu
Jogurt skladujeme na chladném místě a po otevření ihned spotřebujeme. Kvalitní jogurt má nakyslou chuť a je hustý. Nejlepší je kupovat jogurt bílý, selský a zrající v kelímku. Dochutit si ho můžeme doma sami, vyhneme se tak chemickým dochucovadlům a přidaným cukrům.
Diskuse k článku
RE : Výroba a skladování jogurtu