Povidlovo-makové lokše
Ingredience
- brambory: 500 g
- hladká mouka: 150 g
- máslo
- špetka soli
- švestková povidla
- mletý mák
- moučkový cukr
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Povidlovo-makové lokše - recept
Brambory vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut do měkka (podle velikosti brambor). Když nůž prodej bez problému bramborou, je hotová. Brambory necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a osolíme. Přidáme mouku a rukama vypracujeme nelepivé těsto (pokud lepí, přidáme ještě trochu mouky). Vytvoříme váleček, který dál rozdělíme na menší kousky a každý kousek vyválíme na tenkou placku. Podklad i těsto před tím posypeme moukou. Rozehřejeme pánvičku, která má nepřilnavý povrch a opečeme placky bez oleje z obou stran. Hotovou placku potřeme ještě horkou rozpuštěným máslem, z jedné strany namažeme povidla, posypeme mletým mákem, zarolujeme a posypeme mákem a moučkovým cukrem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.