Kynuté knedlíky s povidly
Ingredience
- polohrubá mouka: 125 g
- čerstvé droždí: 10 g
- malé vejce: 1 ks
- žloutek: 1 ks
- mléko: 2 PL
- máslo: 50 g
- moučkový cukr: 1 KL
- vanilkový cukr: 1 KL
- citrónová kůra: 1 KL
- špetka soli
- švestková povidla: 2 PL
- slunečnicový olej: 1 KL
- trochu hladké mouky
- Na posypání
- máslo: 1 PL
- mletý mák: 100 g
- moučkový cukr: 1 KL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kynuté knedlíky s povidly - recept
Mléko zahřejeme tak, aby bylo pouze vlažné, rozdrobíme do něj droždí, zamícháme 1 lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo. Smícháme vejce, žloutek, oba cukry, zbytek mléka, citrónovou kůru, špetku soli a přimícháme mírně vychladlé rozpuštěné máslo. Přidáme mouku, kvásek a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě.
Na pomoučené ploše rozdělíme těsto na porce, dlaní stlačíme kousek těsta na placku a doprostřed dáme 1 lžičku povidel. Knedlíky pečlivě zabalíme a necháme přikryté dalších asi 20 minut na teplém místě kynout. Kynuté knedlíky s povidly potřeme olejem a uvaříme v páře asi 20 minut.
Na posypání si připravíme máslo, které necháme při mírnější teplotě rozpustit, přidáme k němu mák a asi 1 minutu povaříme.
Kynuté knedlíky s povidly posypeme makovou směsí a moučkovým cukrem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.