Silvestr 2020: Nejlepší recepty na výtečné pomazánky na chlebíčky i jednohubky
Pomazánky nesmí na slavnostní tabuli chybět. Silvestr bez pořádných chlebíčků a jednohubek by nebyl úplný. Dejte si společně s námi poslední den v roce dobroty, které ocení vaše rodina i případní hosté. Přichystali jsme pro vás oblíbené recepty našich redaktorek. A jestli máte i vy nějakou svoji oblíbenou pomazánku, podělte se o recept v komentáři pod článkem. Těšíme se!
Silvestr musí prostě chutnat! A hlavně musí být čím zajíst dobré pití. Pomazánky, ochucená másla či netradiční majonézy. Cokoliv vás napadne, můžete přidat na chlebíčky a jednohubky. A jaká pomazánka je vaše oblíbená?
Silvestrovské pomazánky: Avokádová pomazánka
Přísady:
Avokádová, mrkvová nebo vajíčková. Pomazánka na jednohubky rychle a zdravě
- 1 avokádo
- 1 balení čerstvého sýra (například lučina)
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 citrón
- sůl, pepř
Příprava:
Nejprve se pustíme do avokáda. Rozpůlíme jej a vyjmeme pecku. Avokádo oloupeme, vydlabeme nebo nakrájíme a dáme ho do misky. Zakápneme jej citrónovou šťávou a promícháme. Česnek prolisujeme a přidáme k avokádu. Přidáme i cibulku, nakrájíme ji však najemno. Pomazánku osolíme, opepříme a přidáme čerstvý sýr. Pomazánka se zpracuje pomocí vidličky. Nakonec ji můžeme dozdobit čerstvými lístky bazalky.
Silvestrovské pomazánky: Sardelové máslo na chlebíčky
Přísady:
- 100 g másla
- 30 g sardelové pasty
- 2 kapky woscesterové omáčky
- citrónová šťáva dle chuti
Příprava:
Do utřeného másla přidáme sardelovou pastu, worcester a několik kapek citrónové šťávy. Poté máslo upravíme do válečku a dáme zabalené vychladit alespoň na hodinu. Teprve pak se může pomazánka podávat. Skvěle se hodí v kombinaci s vejci.
Silvestrovské pomazánky: Kořeněné máslo na jednohubky
Přísady:
- 100 g másla
- 1 menší jemně nasekaná cibulka
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Příprava:
V misce utřeme máslo do pěny a zamícháme zbývající ingredience, dobře promícháme. Pomazánka se perfektně hodí na chlebíčky obložené drůbežím masem. Můžeme pak ještě dozdobit například čerstvou pažitkou.
Silvestrovské pomazánky: Rozmarýnová pěna se sýrem
Přísady:
- 100 g másla
- 2 lžíce strouhaného parmazánu nebo čedaru
- 1 lžička rozsekaného čerstvého rozmarýnu
- sůl, pepř
Příprava:
Máslo necháme lehce změknout a vyšleháme do pěny. Následně přidáme sýr s rozmarýnem a dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme. Pomazánka vypadá hezky ozdobená vlašskými ořechy.
Silvestrovské pomazánky: Bylinková pomazánka s tvarohem
Přísady:
- 175 g měkkého tvarohu
- mletá sladká paprika
- bazalka
- provensálské byliny
- mleté chilli
- mořská sůl
- mletý černý pepř
- jarní cibulka
Příprava:
Tvaroh dáme do vyšší mísy a trochu jej vidličkou nebo metličkou našleháme. Přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek. Promícháme. Teď přidáme i všechno připravené koření – postačí od každého špetku. Větší množství je čistě na našich chuťových buňkách. Pomazánka se opět důkladně promíchá. Na chlebíčcích ji můžeme dozdobit jarní cibulkou.
Silvestrovské pomazánky: Pomazánka z pohanky
Přísady:
- 200 g uvařené pohanky
- 50 g másla
- 200 g jemného tvarohu
- růžová sůl
- 3 stroužky česneku
- 1 ks pórek
Na ozdobení:
- rajče, kapie, petrželka
Příprava:
Nejprve uvaříme pohanku, v osolené vodě doměkka. Necháme ji vychladnout. Zchladlou pohanku dáme do mixéru a přidáme máslo, tvaroh, sůl a česnek. Do vzniklé pomazánky přidáme jemně nakrájený pórek. Pohanková pomazánka skvěle chutná, když je doplněná čerstvými houbami. Chlebíčky na Silvestr dozdobíme rajčetem, paprikou a pórkem.
Silvestrovské pomazánky: Lilková pomazánka
Přísady:
- 1 lilek
- 2 lžíce zakysané smetany
- 100 g sýra balkánského typu
- 1 ks jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- celerová nať
- sůl, pepř
Příprava:
Silvestr s touto pomazánkou získá nový rozměr. Ač je vegetariánská, pochutají si na ní i jedlíci masa. Lilek podélně rozpůlíme a řezné strany potřeme olejem. Obě půlky vložíme do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Pečeme zhruba půl hodiny. Vyjmeme a necháme zcela zchladnout. Dužinu lilku následně vydlabeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme nastrouhaný sýr balkánského typu, smetanu, drobně pokrájenou cibulku, nasekanou petrželovou nať i prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a promícháme. Chlebíčky ozdobíme čerstvými kousky zeleniny.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku