Pěstování bylinek: Citrónová tráva neboli lemongrass
Citronová tráva je bylinka skvělá k přípravě thajské a indické kuchyně. Citrónová tráva těmto pokrmům z ryb, drůbeže a mořských plodů dodává citronové aroma a výjimečnou chuť. Při přípravě jídel se používají stonky se zduřelou bází, a i kdy můžete koupit svazky na trzích, nejlepší je citronovou trávu vypěstovat doma, abyste ji měli čerstvou.
Citronová tráva, která se používá i jako léčivo při nachlazení a trávicích potížích, se doma pěstuje lehce jako třeba, v květináči třeba přímo u kuchyňského okna. Máte na výběr z dvou možností, buď si můžete tuto bylinku koupit vegetativně rozmnoženou ve specializovaném zahradnictví, nebo si vypěstujete citronovou trávu východoindického typu sami ze semínek. Sáček semínek vás vyjde na zhruba 30 korun a z jednoho sáčku vám může vyrůst několik desítek rostlin. Citronovou trávu můžete pěstovat celoročně.
Pěstování citronové trávy
Citronová tráva vyklíčí asi za 10 až 20 dní. K jejímu pěstování potřebujete hlavně kvalitní propustný substrát a pokojovou teplotu okolo 20 až 22 °C. Na dno květináče je dobré dát drenáž, abyste ji mohli v klidu zalévat, ale citronová tráva by ve vodě trvale stát neměla. Určitě dejte bylinku na co nejsvětlejší místo.
- Semínka dejte na misku na povrch substrátu. Malinko je zasypte a zatlačte do hlíny a lehce zalijte.
- Misku pak překryjte průhledným mikrotenovým sáčkem nebo sklem. Substrát pak občas poroste, aby vám semínky nevyschla.
- Mladé rostlinky, které vám vyjdou přemístěte do květináče a pravidelně je ho zalévejte (ale pozor na přelití).
- Na léto pak můžete nádobu s trávou umístit na terasu nebo zahradu, případně trávu druhým rokem vysadit přímo do půdy na chráněné místo.
Citrónová tráva naroste i do metru. Pokud chcete, aby vám citronová tráva bujně rostla, na jaře a létě ji pravidelně přihnojujte, v zimě pak hnojivo omezte a rostlinu držte na teplém a světlém místě nebo pod umělým osvětlením. Zazimovat ji můžete také ve velké nádobě v chladné místnosti s malým množstvím zálivky.
Citronová tráva je aromatická a křehká
Pro využití v kuchyni se z rostliny odřezávají stonky se zduřelou bází, které jsou křehké a aromatické. Na jemno nakrájenou ji můžete dá do salátů nebo ji podusit s další zeleninou. Citronová tráva je také dobrá spolu s kokosovým mlékem a mořskými plody. Kromě toho se citrónová tráva používá také v aromaterapii.
Spodní část čerstvých výhonků pak můžete využít při přípravě rýže, masa a vývarů. Z tuhých zelených listů pak můžete uvařit osvěžující čaj. V Asii, Africe nebo Karibiku se citronová tráva používá také jako pomocný prostředek na léčbu malárie, chřipky nebo při problémech se žaludkem.
Diskuse k článku