Kakaové máslo pro krásu i zdraví. Vyzkoušejte jej místo hydratačního krému, ale i do pečení
![Kakaové máslo pro krásu i zdraví. Vyzkoušejte jej místo hydratačního krému, ale i do pečení](/img/clanky/6df739d843760d5398ef965446b90801/kakao1.webp)
Kakaové máslo je přírodní poklad. Je to klíčová složka mnoha produktů v péči o tělo a nezanedbatelnou roli hraje i ve výživě. Kakaové boby, ze kterých kakaové máslo pochází, jsou totiž bohaté na vitamíny, minerály a také antioxidanty. Díky svým vlastnostem kakaové máslo hluboce vyživuje a regeneruje pleť. V kuchyni pak může být alternativou k máslu, pokrmům dodává jemnou chuť.
Kakaové máslo se vyrábí z kakaových bobů, tedy z plodů kakaovníku. Po fermentaci a sušení se kakaové boby praží a drtí na kakaovou hmotu. Ta se následně lisuje, čímž se odděluje kakaový tuk, tedy právě kakaové máslo. Tento tuk je bohatý na antioxidanty a esenciální mastné kyseliny, které přispívají k výživovým a regeneračním vlastnostem. Navíc se kakaové máslo využívá k výrobě čokolády. Dodává jí ten svůdný, hedvábný pocit, když se rozpouští v ústech.
Kakové máslo v historii
Historici jsou přesvědčeni, že kakaové boby se pěstují více než 3000 let. Ceněny byly především mezi starověkými populacemi, včetně Mayů a Aztéků. Pravé kakaové máslo je má velice jemnou chuť a vůni, která se blíží hořké čokoládě. Oproti jiným tukům, je velkým benefitem kakaového másla jeho antioxidační působení.
Bambucké máslo: zázrak z přírody nejen pro omlazení pleti
Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo
Domácí přepuštěné máslo neboli ghí - recept na snadnou domácí výrobu
Složení kakaového másla
Kakaové máslo je bohaté na tuky, přičemž většina z nich jsou nasycené tuky, podobně jako v sobě ukrývá kokosový olej. Obsah nasycených tuků v kakaovém másle se pohybuje mezi 57 do 64 % celkového obsahu tuku, v závislosti na konkrétní odrůdě. Tento typ tuku je odlišný od nenasycených tuků, které jsou obvykle považovány za zdravější. Kakaové máslo je proto vysoce kalorické, ale jeho složení přináší i pozitivní účinky pro pokožku. Z nasycených tuků se v kakaovém másle ukrývá:
-
Stearová kyselina: Tento nasycený tuk je známý pro své pozitivní účinky na zdraví srdce, protože může pomoci snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu, aniž by ovlivňoval hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. V kakaovém másle se nachází ve vyšším množství a má také protizánětlivé účinky, což je užitečné pro zdraví pleti.
-
Palmitová kyselina: Tento typ nasycené kyseliny je běžně přítomen v živočišných tucích a některých rostlinných olejích. V kakaovém másle působí jako zdroj energie a může pomoci zlepšit zdraví pleti, pokud je aplikováno externě.
-
Olejová kyselina: Jde o mononenasycenou mastnou kyselinu, která se vyskytuje i v olivovém oleji. Olejová kyselina má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví, snižuje záněty a podporuje zdraví cév. Při vnějším použití je známá svými zklidňujícími a regeneračními účinky na pokožku.
-
Dále se pak v kakaovém másle ukrývá: kyselina myristová (max. 4 procenta), kyselina arachidová (asi 1 procento) a kyselina laurová (max. 1 procento).
Kakaové máslo v kosmetice
Kakaové boby pocházejí z části Střední a Jižní Ameriky a po staletí byly využívány nejen jako potravina, ale také jako kosmetická surovina. Právě kakaové máslo se hojně využívalo a dodnes využívá jako zvlhčovač pokožky. Ostatně právě kakaové máslo je stále oblíbenou složkou v mnoha druzích přírodních kosmetických produktů.
Benefity kakaového másla
Kakaové máslo je skvělý zvlhčovat pokožky. Ovšem na rozdíl od jiných kosmetických produktů, ji skutečně vyživuje i léčí. Je to skvělý zdroj přírodních antioxidantů a mastných kyselin, které se snadno vstřebávají a působí v pokožce celé hodiny. Navíc není kakaové máslo dráždivé, tudíž vyhovuje i velmi citlivé pokožce. Hojně se kakaové máslo využívá například na popraskané rty. Dodává jim ochrannou vrstvu, která je chrání před působením mrazu nebo slunečních paprsků.
Obsažené polyfenoly v kakaovém másle zase mohou snižovat známky stárnutí a navíc si poradí i s nejrůznějšími kožními problémy či vyrážkami. Vnitřně pak polyfenoly bojují proti různým chronickým onemocnením nebo buněčným mutacím. Kakaové máslo rovněž zklidňuje popáleniny, pomáhá léčit puchýřky i vředy a může být značně prospěšné pro kardiovaskulární systém. Například totiž snižuje zánětlivé markery, které se podílejí na ateroskleróze. A v neposlední řadě pak prospívá i mozku, neboť nasycené tuky jsou životně důležité pro jeho zdraví. Také udržují pozitivní náladu, podporují produkci některých hormonů a regulují chuť k jídlu.
Kakaové máslo v kuchyni
V kuchyni je pak kakaové máslo perfektní pro pečení, zejména dezertů. Jeho jemná, přírodní čokoládová chuť dodává pokrmům bohatost a hloubku. Může nahradit jiné tuky, jako je máslo nebo olej, čímž přispívá k nižšímu obsahu trans-tuků v pokrmech. Využívá se při výrobě čokolády, pečení sušenek, dortů nebo v pralinkách. Kakaové máslo má vysoký bod tání, což zajišťuje jemnou texturu a hladkost těst a krémů. V kuchyni je oblíbené pro svou přirozenou kvalitu a výživné vlastnosti.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Kakaové máslo pro krásu i zdraví. Vyzkoušejte jej místo hydratačního krému, ale i do pečení
RE: Kakaové máslo pro krásu i zdraví. Vyzkoušejte jej místo hydratačního krému, ale i do pečení