Horká čokoláda a horké kakao na sedm způsobů. Dobrota, která vás zahřeje a zajistí dobrou náladu!
Horká čokoláda i horké kakao jsou nápoje ideální na zimu. Zahřejí a vykouzlí nám úsměv na rtech. Jsou jakýmsi synonymem pohody. A navíc zdravým! Připravte si netradiční horkou čokoládu podle našich tipů a receptů. Určitě vám budou chutnat!
První civilizací, která mohla ochutnat božský kakaovník, byli nejspíš mexičtí Olmékové. Je o nich totiž známo, že z kakaových bobů připravovaly vynikající nápoj. Tehdejší horká čokoláda rozhodně ale nebyla tak chutná, jak ji známe dnes. A vůbec už nebyla sladká. To už je asi tři tisíce let zpátky. Od té doby se hodně změnilo.
Horká čokoláda a její cesta do Evropy
Než se kakaové boby dostaly až na naše uzemí, trvalo to poměrně dlouho. První, koho zaujaly natolik, že se je rozhodl rozšířit do světa, byl španělský dobyvatel Hernán Cortés. Ten v roce 1521 založil ve Střední Americe první plantáže. O několik let později se pak kakaové boby díky němu dostaly až do Evropy. Čokoláda a horká čokoláda měly dveře otevřené!
Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo
Čokoládové recepty zdravěji a chutněji
Čokoládová masáž: Luxusní relaxace, která zbaví stresu a omlazuje pokožku
Horká čokoláda i horké kakao jsou studnice zdraví
Kakové boby jsou vlastně stoprocentní čokoládou. A to je doslova vitamínová a minerální bomba. Má silné antioxidační účinky. Kakaové boby obsahují více než 300 pro tělo prospěšných látek. Navíc díky působení kanabinoidu anandamidu, esenciální aminokyselině trypofanu, fenylalaninu a theobrominu vám zajistí neustále dobrou náladu. Tyto látky totiž přímo ovlivňují psychickou pohodu a výkonnost organismu. Kakao, horké kakao i horká čokoláda tak tělu zajistí pocit štěstí a maximální uvolnění. Umí i odplavit stres.
Horká čokoláda netradičně
Horké kakao i horká čokoláda jsou nápojem vhodným pro úplně každého. Lidé alergičtí na laktózu či vegani si mohou horký nápoj připravit do rostlinného mléka. A rozhodně se ani trochu neošidí o jeho dokonalou chuť. Ovšem aby horká čokoláda nebyla nuda, vyzkoušejte si tentokrát trochu jinak.
Se skořicí:
Horká čokoláda a horké kakao se skořicí ještě lépe prohřejí celé tělo. Navíc skořice působí antibakteriálně, což je tedy spojení příjemného u užitečným. Tento nápoj vám přijde vhod ve chvíli, kdy se vrátíte promrzlí ze zimní procházky.
S kardamomem:
Naprosto jiný rozměr chuti vám dodá taková horká čokoláda. Kardamom se sice běžně přidává spíše do kávy, ovšem ani u kakaa či čokolády nebude litovat, že jste jej do svého nápoje přidali.
S arašídovým máslem:
Horká čokoláda a navíc pořádně vydatná. Přidejte do svého nápoje půl lžičky arašídového másla. Nápoj vás zasytí na hodně dlouhou dobu. A navíc bude chutnat ještě víc smetanově.
S bílou čokoládou:
Horká čokoláda nebo horké kakao s porcí čokolády navíc? Přidejte do horkého nápoje několik peciček nebo dvě okénka bílé čokolády. Nápoj bude mnohem jemnější.
Se zázvorem:
Pikantní a pěkně přohřívací. Taková bude horká čokoláda, pokud do ní přidáte zázvor. Můžete přidat buď ¼ lžičky nastrouhaného zázvoru nebo špetku sušeného koření. Zázvor má navíc tu výhodu, že působí proti bakteriím a virům. Taková horká čokoláda přijde vhod i ve chvíli, kdy se o vás nějaký bacil pokouší.
S chilli kořením:
V Mexiku se horká čokoláda se špetkou chilli připravuje naprosto běžně. Tak to vyzkoušejte také. Tradičnímu horkému nápoji tak dodáte pořádný říz.
S javorovým sirupem:
Horká čokoláda i horké kakao se nejčastěji připravují s cukrem nebo s medem. Zkuste do svého nápoje ale tentokrát přidat trochu javorového sirupu. Horká čokoláda získá medovo-ořechový nádech.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku