Kakao a čokoláda nejsou jen potěšením pro chuťové buňky. Blahodárně působí i na naše zdraví

img
09. 02. 2024

Kakao i čokoláda jsou mnohými považováni za jednu z největších lahůdek a zároveň za jeden z nejlepších kulinářských zdrojů potěšení. Po tisíce let jsou kakaové boby uctívány a hovoří se o nich jako o přírodních stimulantech či relaxantech. Dokáží navodit pocit štěstí, pohody i dobré nálady. Čím to je?

Kakaové boby obsahují chemikálii označovanou jako theobromin. A právě v ní se skrývá většina blahodárných účinků, které nám kakao a čokoláda mohou dopřát. Theobromin byl objeven v polovině 19. století biology, kteří studovali hořká semena. V překladu z řečtiny značí “theobroma”, že jde o pokrm bohů. Což není tak daleko od pravdy.

Theobromin ve výživě

Potraviny obsahující theobromin jsou považovány za potraviny bohaté na živiny, které mohou mít blahodárné účinky nejen na zlepšení nálady, ale rovněž na posílení kognitivních funkcí. Theobromin je vlastně hořká těkavá sloučenina, která se získává právě z kakaových semen. Je to sloučenina, která má podobné účinky jako kofein. A z chemického hlediska se mu vlastně i hodně podobá. Co se účinků na lidské tělo týče, dokáže theobromin stimulovat srdce, rozšiřuje cévy a blahodárně působí na nervový systém

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo

Horká čokoláda a horké kakao na sedm způsobů. Dobrota, která vás zahřeje a zajistí dobrou náladu!

Kakao, čokoláda a další dobroty

Kakaové boby však nejsou jediným zdrojem theobrominu. V menším množství je tato chemická sloučenina přítomna rovněž v mnoha druzích čajových lístků, v zeleném matcha čaji, kola ořeších a některých málo známých rostlinách. Co se čokolády týče, nejvyšší koncentrace theobrominu je v hořké čokoládě. Ta totiž obsahuje více kakaové sušiny i více antioxidantů. 

Kakao i čokoláda pro zdraví

Kakaové boby a především složky, které obsahují, včetně theobrominu, mohou pozitivně ovlivnit kardivaskulární systém. Umí regulovat krevní tlak a podporují zdravý krevní oběh rozšířením krevních cév. Rovněž mohou pomoci s udržením zdravé funkce plic. Mají protizánětlivé účinky, fungují jako afrodiziakum a mají velký vliv na zlepšení nálady.

Kakaové boby jsou zdraví značně prospěšné

Konzumace theobrominu z čokolády může dokonce vyvolat euforické pocity až mírné antidepresivní účinky. Konzumace kakaa může podobně jako kofein ovlivnit soustředění a zvýšit bystrost. Je to přírodní diuretikum, tedy odvodňuje a dokáže předcházet i zabránit únavě

I kakao může mít nežádoucí účinky

Theobromin, který kakao i čokoláda obsahují, je bezpečný a má méně nežádoucích účinků než kofein. Přesto může při vyšší konzumaci přivodit problémy se spánkem či dokonce nespavost. Dále pak dokonce i nevolnost, ztrátu chuti k jídlu, pocení, zažívací potíže nebo bolesti hlavy. Jaké množství theobrominu je konkrétně pro naše tělo už hodně, je těžké odhadnout, neboť citlivost na theobromin se u každého jedince liší. Někteří jsou vůči stimulantům tolerantnější, jiní nezvládnou více než nepatrné množství.

Pozor na kakao a čokoládu u zvířat!

Zatímco většina lidí snese theobromin a kofein bez problémů, pro psy a kočky není konzumace těchto látek vůbec bezpečná. Domácí mazlíčci totiž tyto chemikálie metabolizují jinak než lidé a konzumace kakaa či čokolády jim může přivodit otravu organismu. Pokud už zvíře čokoládu snědlo a objeví se u něj příznaky jako zvracení, průjem, hyperaktivita nebo třes, okamžitě navštivte veterináře.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Kakao a čokoláda nejsou jen potěšením pro chuťové buňky. Blahodárně působí i na naše zdraví

RE: Kakao a čokoláda nejsou jen potěšením pro chuťové buňky. Blahodárně působí i na naše zdraví

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.