Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí
Zelená káva může pro někoho být novinka, o které nikdy neslyšel. Není to ovšem žádný speciální druh kávy, ale jsou to běžná kávová zrna typu arabica, která neprošla pražením. Tím, že se zrna neopražila a neprošla vysokou teplotou, neztratila nic ze svých prospěšných složek.
Zelená káva tedy obsahuje více antioxidantů a kyselin než káva opražená. Najdeme v ní i více kyseliny chlorogenové (pražením může být zničeno až do 70 % chlorogenové kyseliny), která způsobuje pokles hladiny krevního cukru, který tělo nahrazuje odbouráváním tuků. Proto je zelená káva opěvována jako přírodní prostředek na hubnutí, a to například vedle černého a zeleného čaje.
A podobně jako zelený čaj zelená káva chutná. Je jemná, lehce sladká, bez hořkosti nebo výrazného aroma. Zelená káva nevytváří žádnou pěnu. Na její chuť si musí často lidé zvykat, ale pak ji běžně zařazují do svého jídelníčku.
Původ zelené kávy
Plody kávovníků Coffea arabica dozrávají průběžně, takže sklizeň může probíhat skoro nepřetržitě. Z kávovníku se ručně trhají červené bobule a vozí se na zpracování na farmy. Promýváním z v nich získává zelená káva.
Bobule se nejprve nasypají do nádrží s vodou a protlačují se plechy a odstraňuje se dužina. Kávová zrnka se pak přemístí do kvasných sudů a fermentují. Zrnka se pak suší na slunci a následně v sušárnách. Zelená káva se dále nepraží, zůstává přírodní. Z jednoho keře lze získat až 2,5 kg zelené kávy a z té 0,5 kg pražené kávy.
Zelená káva na hubnutí
Jak už jsme zmínili, zelená káva se hodně užívá jako prostředek, který napomáhá hubnutí. A to hlavně díky:
- Kyselině chlorogenové: Zelená káva na hubnutí je dobrá hlavně proto, že obsahuje kyselinu chlorigenovou (tu můžeme najít i v břečťanu nebo sušených švestkách). Ta je významný antioxidant, který zabraňuje vstřebávání cukru z potravy a následně jeho přeměny v tuk. Snižuje také krevní tlak a přispívá k omlazování. Podívejte se na další přírodní antioxidanty.
- Kofeinu: Další pozitivní vliv zelené kávy na hubnutí může mít i kofein, který zelená káva obsahuje ještě více než standardně pražená káva. Kofein nám totiž dodává energii a zabraňuje spánku, tudíž může pomoct při sportovní aktivitě. Pokud se tedy zelená káva spojí s pohybem a zdravým a rozumným jídelníčkem, může dopomoct ke shození přebytečných kilogramů. Pomáhá také při spalování tuků a tlumí chuť k jídlu.
- Melanoidinům: Mají přirozený efekt na snížení krevního tlaku.
- Máte raději klasickou kávu? Vyzkoušejte kávu na 5 způsobů.
Zelená káva účinky
Kromě toho podle některých vědců působí zelená káva pozitivně proti vzniku cukrovky nebo kardiovaskulárních chorob. U mužů může dokonce omezit riziko vzniku žlučových kamenů. Může také pomáhat proti celulitidě. V poslední době se také mluví o pozitivním vlivu, který má zelená káva na žlučník. Slouží totiž jako prevence proti žlučovým kamenům.
Zelená káva má tedy na naše tělo pozitivní účinky. Nicméně nemůže ji brát jako zázračný elixír, jenom samotná zelená káva vám zhubnout nepomůže. Musíte spolu s jejím pitím změnit jídelníček a přidat pohyb. Zelená káva vám pak bude ve zdravém životním stylu dobrým parťákem.
U zelené kávy nejsou známé prozatím žádné vedlejší účinky, nicméně neměli bychom ji pít tak často jako vodu. Zelená káva totiž obsahuje hodně kofeinu, proto se nedoporučuje těhotným ženám, dětem, nebo lidem s problémy s krevním tlakem či diabetikům. Pro ostatní může být dobrým „povzbuzovákem“.
Další pozitivní účinky zelené kávy:
- Neutralizuje ztučnění jater
- Ovlivňuje hladinu tuků v krvi (cholesterol)
- Má vliv na buňky ve slinivce a podílí se na zvýšení hladiny cukru v krvi
- Pomáhá snižovat riziko vzniku cirhózy jater
- Přispívá ke zmenšení ledvinových kamenů
Zelená káva příprava
Zelená zrna jsou tvrdší a pružnější než ta pražená, proto je dobré, aby byla zelená káva na půl hodiny až na hodinu ponořená ve vlažné vodě. Tím zrna změknou.
Pak můžete zrna rozdrtit nebo rozemlít v mlýnku na kávu. Na jeden šálek potřebujete asi 7 gramů zelené kávy, což jsou zhruba 2 kávové lžičky. Nadrcenou kávu zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat. Poté nápoj scedíme a můžeme rovnou pít. Chuti kávy se ale nelekejte, bude trochu kyselkavá, asi jako zelený čaj.
Diskuse k článku