Cibetková káva - ochutnejte luxus v jednom šálku
Luxusní, chutná a vzácná – ano, tak přesně toto je cibetková káva neboli Kopi Luwa, která pochází z Indonésie a získává se z trusu drobných cibetek. Na první pohled to může přijít někomu nechutné, ale až tuto kávu ochutnáte, neuvěříte vlastní chuti. A co víc, tato káva má navíc i příznivé účinky při léčbě astmatu.
První zmínky o této kávě se objevily koncem 19. století, kdy s ní začala obchodovat rodina Widjajova z Jakarty.
„Vzpomínám si, jak naše rodina prodávala tuto vzácnou kávu v roce 1930 bohatým holandským úředníkům a každé 2 měsíce jsme nosili přibližně 10 kg do čínského obchodního domu, který fungoval už od roku 1878,“ vzpomíná jeden z potomků rodiny Widjajových.
Tato káva původně pochází z Filipín, ale v současné době najdeme plantáže s cibetkami i na ostrovech jako je Bali, Jáva, Sulawesi a Sumatra. Takže pokud se budete chystat do některé z těchto zemí, rozhodně nezapomeňte vyzkoušet tuto raritu.
Říkáte si, co to vlastně ty cibetky jsou?
Cibetky jsou malí tvorové z čeledi cibetkovitých, které jsou charakteristické dlouhým tělem s protáhlou hlavou a špičatou tlamou. Živí se především hmyzem, tropickými a kávovými plody. Ve dne tyto tvorečky nepotkáte, protože jsou to noční tvorové a vylézají hlavně v noci díky čemuž není úplně jasné, kolik se jich na plantážích pohybuje.
„Cibetky byly původně brány jako nebezpeční tvorové, kteří škodí kávovým plantážím a málem došlo k jejich vyhubení. V současné době ale existuje program Fair Trade, do kterého se zapojila i většina farmářů a snaží se proti vyhubení bojovat.“
Cibetky jsou skutečnými gurmány
I přesto, že se cibetky živí především hmyzem, dokážou obohatit svůj jídelníček o ty nejlepší kávové plody, které se na plantážích vyskytují. Tyto plody následně projdou zažívacím traktem cibetek.
V žaludku cibetky následně probíhá proces fermentace, který je způsoben bakteriemi a enzymy, které promění proteiny na malé molekuly a zbaví plod nepříjemných hořkých látek a slupek, které způsobují nepříjemnou pachuť v puse.
Od klasické kávy se liší pouze sběrem
A i když to může na první pohled vypadat, že je to káva jako každá jiná, není to tak úplně pravda – od klasické kávy se tato káva liší hlavně sběrem. Cibetkovou kávu totiž nenajdete na stromech a keřích, ale na zemi v trusu malých cibetek. Sběrači musí pravidelně procházet jednotlivé plantáže a křoviny ve vysokých horských oblastech a hledat cibetčí trus. Tento trus by měl být co nejčerstvější, aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení kávových plodů.
Po posbírání je důležitý také následující postup. Nejprve je potřeba trus propláchnout v horské vodě a vysušit jej na sluníčku. Poté co bude trus vysušený, připadá na sběrače další důležitý úkol. Z trusu musí vybrat kávové plody, které následně oloupe.
Cibetková káva je vhodná i při léčbě astmatu
Cibetková káva je snad jedna z mála káv, která se může pyšnit hned několika přívlastky nej. Jak už víme, je nejdražší, nejvzácnější a nejchutnější. Chuť cibetkové kávy je často přirovnávána k čokoládovo-karamelové chuti, kterou si zamiluje opravdu každý.
Takže nejen že vás tato káva dokonale povzbudí a dodá vám potřebnou energii, tato káva má dokonce i léčivé účinky a je často používána k léčbě astmatu. Takže pokud trpíte astmatem, dejte si 2 lahodné šálky této cibetkové kávy denně a uvidíte, třeba budete mít konečně po problémech.
Dejte si pozor, co kupujete a raději si připlaťte
Vzhledem k tomu, že produkce této kávy se pohybuje kolem několika stovek kil ročně, snažili se Indonésané o umělý odchov a zahájení velkovýroby. Tento pokus nedopadl dle jejich představ, protože cibetky v zajetí odmítly kávové plody konzumovat a rozmnožovat se.
I přes tento neúspěch se ale na trhu mohou objevit uměle vytvořené kopie, které se budou snažit oklamat spotřebitele. Takže pokud se rozhodnete pro koupi pravé Kopi Luwa neboli cibetkové kávy, dejte si pozor na cenu – kilogram pravé cibetkové kávy seženete od 10 000 až do 20 000 korun.
Napsat komentář: Cibetková káva - ochutnejte luxus v jednom šálku
RE: Cibetková káva - ochutnejte luxus v jednom šálku