Čokoládové recepty zdravěji a chutněji

Čokoládové recepty zdravěji a chutněji

Čokolády se nezříkejte ani v období, kdy se snažíte shodit nějaké to kilo navíc. Volte však čokoládu kvalitní, to je taková, která má vysoký obsah kakaa. Čokoláda zlepšuje náladu, zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, po její konzumaci se obvykle cítíme lépe a šťastnější. Již samotná vůně čokolády zlepšuje náladu a uvolňuje. Pravidelná konzumace hořké čokolády zlepšuje fungování mozku. Čokoláda se v minulosti využívala a dnes také využívá také pro své afrodiziakální účinky.

Plněné datle s čokoládovou polevou

První pochutinou, kterou můžete vyzkoušet, jsou datle plněné marcipánem a mandarinkami. Takto připravené namáčíme v čokoládě a po jejím ztuhnutí tak získáme vynikající pochoutku.

Ingredience

  • tři běžná balení sušených datlí
  • 150 g marcipánu
  • jeden malý kompot s mandarinkami

Plněné datle s čokoládovou polevou - postup přípravy

Připravíme si datle, které na jedné straně podélně rozkrojíme a zbavíme pecek, nejjednodušeji jejich vymáčknutím. Scedíme mandarinkový kompot a na sítu jej následně necháme dobře odkapat. Z marcipánové hmoty vytvoříme velikostně odpovídající válečky. Těmito tenkými válečky následně plníme jednu polovinu odpeckovaných datlí. Do druhé poloviny připravených a odpeckovaných datlí vmáčkneme odkapané mandarinky. Misku s již naplněnými datlemi přikryjeme fólií a v chladu necháme po dobu jednoho dne odležet. Plněné datle potom namáčíme v čokoládové polevě do jejich poloviny nebo i celé. Takto připravené datle jsou skvělé a chutné. Vhodné jsou pro příjemné posezení ke kávě nebo k čaji.

čokoláda

Čokoládový krém s pomerančovým dezertem  

Ingredience na čokoládový krém

  • 140 g hořké čokolády
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 140 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone nebo jemného tučného tvaroh

Ingredience na pomerančový dezert

  • 2 pomeranče
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • čerstvé lístky meduňky
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • ½ lžíce citrónové kůry
  • 2 lžíce řidšího medu

Čokoládový krém s pomerančovým dezertem - postup přípravy

Nalámanou čokoládu vložíme do rendlíku a ten ponoříme do horké vodní lázně. Čokoládu zcela rozpustíme. Mascarpone vymícháme v misce spolu s cukrem do pěny a přimícháme rozpuštěnou teplou čokoládu. Vše ihned dobře vymícháme dohladka. Krém můžeme ulehčit přidáním smetany ušlehané do polotuha a naplníme jej do pohárů. Šťávu z pomeranče a citronu, citronovou i pomerančovou kůru najemno nastrouhané a med promícháme, na mírném ohni svaříme v kastrolu na omáčku hustší konzistence. Vše následně necháme vychladit, pomeranče oloupeme a z jednotlivých dílků odstraníme i bílou slupku.

Takto připravenými dílky z pomeranče nakonec poklademe připravený čokoládový krém a přelijeme ho navrch vychlazenou omáčkou. Vše, jak máme nyní připraveno, servírujeme v miskách, ozdobíme lžící jogurtu a lístky meduňky.    

Cookies z hořké čokolády

Americké sušenky neboli cookies jsou oblíbeným druhem malých pečených sušenek. Jsou snadné a rychlé na přípravu. Tento typ sušenek bývá nejlepší na druhý den, krásně se rozleží a chutě se prolnou.

Ingredience

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 75 g cukru
  • 50 g nasekaných ořechů
  • 1 vejce

Cookies z hořké čokolády – postup přípravy

Rozměklé máslo s cukrem smícháme do pěny a připravenou hořkou čokoládu nalámeme na kousíčky. Přidáme polohrubou mouku, nasekané ořechy, jedno vejce a nalámané kousky čokolády. Vše důkladně promícháme. Na plechu s pečícím papírem tvoříme malá kolečka těsta, ta následně ozdobíme ještě kouskem čokolády. V troubě předehřáté na 200°C pečeme asi 10 minut.

Nízkotučný čokoládový pudink

Ingredience

  • 1/3 šálku světle hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 2 plechovky kondenzovaného mléka nízkotučného
  • 2 lehce našlehané bílky
  • 1 polévková lžíce a 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce nastrouhané bílé čokolády
  • ¼ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 polévkové lžíce nastrouhané poloslané čokolády a další čokoládové kousky na ozdobu

Nízkotučný čokoládový pudink – postup přípravy

V hrnci našleháme cukr, kukuřičný škrob a sůl. Přidáme kondenzované mléko a bílky a šleháme, dokud se tato směs nespojí. Nastavíme teplotu sporáku na střední stupeň a vše povaříme po dobu asi deseti minut. Až začne směs bublat a houstnout, pak hrnec odstavíme ze sporáku a vmícháme jednu čajovou lžičku vanilky. Jeden šálek vzniklé směsi přemístíme do středně velké misky a přidáme nastrouhanou bílou čokoládu a jednu lžičku vanilky. Vše mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Kakaový prášek a nastrouhanou čokoládu přidáme do další části zbývajícího pudinku a také vše mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.  Rozdělíme tmavý pudink na talířky a vanilkový pudink dáme navrch. Vše zakryjeme potravinovou fólií a necháme ztuhnout v ledničce po dobu nejméně dvou hodin. Vršek pudinku posléze posypeme kousky čokolády.

Jablečno-čokoládové muffiny

jablečno-čokoládové muffinyMuffiny jsou velmi oblíbenou pochutinou. Vyzkoušejte jejich chutnou variantu s jablky a čokoládou.

Ingredience

  • 1 ¼ hrnku pomletých ovesných vloček
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • ½ hrnku mléka s lžičkou octa nebo kysaného mléka
  • ½ hrnku oleje
  • jedno vejce
  • na struhadle nastrouhaná jablka a posekaná čokoláda na kousky

Jablečno-čokoládové muffiny – postup přípravy

Nejdříve smícháme veškeré "suché" přísady a posléze do nich vlijeme přísady "mokré". Jablka a čokoládu rovněž přimícháme. Do připravené formy na muffiny nalejeme hotovou směs do papírových košíčků a pečeme po dobu asi dvaceti minut při teplotě 160°C.

Další možné variace muffinů jsou například s čokoládou a banánem, čokoládou a ořechy, použít můžeme i kombinaci čokolády a jiného ovoce, třeba i sušeného.

Čokoládové ovoce

Ingredience

  • mléčnou čokoládovou polevu
  • hořkou čokoládovou polevu
  • hrozny
  • kiwi
  • ananas
  • banán
  • pomeranč

Čokoládové ovoce – postup přípravy

Polevy rozpustíme zvlášť tmavou a zvlášť světlou ve vodní lázni. Hroznové víno řádně omyjeme a necháme okapat. Kiwi oloupeme, rozčtvrtíme a pokrájíme na plátky. Ananas okrájíme, rozčtvrtíme, dřeň vyřízneme a nakrájíme na kousky. Banány oloupeme a pokrájíme na plátky. Malé banány nemusíme ani krájet, můžeme je třebas ponořit do čokoládové lázně celé, chceme-li.

Část připraveného ovoce pak máčíme ve světlé polevě a část v polevě tmavé. Připravené kousky necháme oschnout na mřížce a uložíme do chladna.

Domácí banánové müsli tyčinky s čokoládou

Ingredience

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek špaldových pukanců
  • ½ šálku pohanky lámanky
  • 80 g hořké čokolády rozdrcené na malé kousky
  • 2 zralé banány
  • ½ šálku roztaveného medu
  • skořici

Domácí banánové müsli tyčinky s čokoládou – postup přípravy

Banán rozmačkáme, přidáme med a poté všechny ostatní připravené suroviny, tedy ovesné vločky, špaldové pukance, pohanku, čokoládu a skořici. Připravíme si menší pekáč a vyložíme ho nejprve pečícím papírem. Směs důkladně napěchujeme dovnitř. Na půl hodiny dáme péct do trouby při 175°C. Směs necháme po vychladnutí zcela vychladnout a posléze rozřežeme müsli směs na požadovanou velikost tyčinek. Tvary můžete zvolit dle Vaší libovůle na čtverečcích, obdélníčcích, do elips a podobně. Pokud by se Vám zapeklá směs při krájení drobila a ulamovala, pak pomůže dát ji na nějakou chvíli do mrazničky a krájet po ztuhnutí. 

Čokoládové pralinky s chilli

3889226735_b22119bc74_zIngredience

  • 300 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • máslo
  • smetana na šlehání
  • likér, koňak nebo jiný druh alkoholu
  • mleté chilli
  • kakaový prášek

Čokoládové pralinky s chilli – postup přípravy

Do hrnce dáme smetanu, máslo a práškový cukr. Na středním plameni vše postupně zahříváme. Když se máslo a cukr rozpustí, ihned vše odstavíme z plamene a přidáme na kousky rozlámanou čokoládu. Mícháme, dokud se směs úplně nerozpustí. Do čokoládové směsi posléze přidáme likér dle chuti. Ve vodní koupeli na mírném ohni pomalu rozpouštíme nalámanou čokoládu, smetanu a máslo. Vše ušleháme dohladka, odstavíme z plamene, přimícháme likér a mleté chilli. Směs necháme na pár minutek odpočinout, pak ještě jednou přešleháme a dáme chladnout do ledničky do druhého dne. Na plech nebo talíř dáme papír na pečení a nasypeme kakao.

Ze ztuhlé čokoládové masy lžičkou vykrajujeme malé kousky, ze kterých tvarujeme následně kuličky, které obalujeme v kakau. Pralinky pak ukládáme do košíčků a ukládáme do chladu. Vychladlé jsou velmi chutné a hodí se servírovat u příležitosti různých oslav.  

Vločkové sušenky s trochou čokolády

Ingredience

  • 160 g ovesných vloček
  • 120 g cukru
  • 160 g Hery
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • hrst oříšků, rozinek, čokolády a slunečnicových semínek

Vločkové sušenky s trochou čokolády – postup přípravy

Rozsekané vločky opražíme na pánvi na sucho a necháme chladnout. Oříšky, čokoládu, rozinky a slunečnicová semínka nakrájíme na kousky a smícháme s ostatními přísadami. Vypracujeme těsto, které necháme po dobu jedné hodiny odpočinout v lednici. Z těsta pak tvarujeme malé bochánky - koláčky, ukládáme je na pečící papír a pečeme v troubě předehřáté na 200°C po dobu cca deseti minut.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 21. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.