Vejce a cholesterol? Zapomeňte na mýty a poznejte veškeré zdravotní přínosy vajec
Vejce patří superpotraviny a rozhodně v sobě ukrývají velké množství živin, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Snad už dávno je vyvrácený i fakt, že by vejce měla na svědomí zvyšování cholesterolu. Potravní cholesterol z vajec totiž nemá téměř nic společného s cholesterolem, který koluje v našem krevním oběhu. Proč bychom tedy vejce měli pravidelně jíst?
Celé vejce obsahuje mnoho prospěšných živin. V bílku se ukrývají především kvalitní bílkoviny, které ukrývají veškeré esenciální aminokyseliny. Žloutek pak obsahuje další živiny, jako jsou veškeré důležité vitamíny, minerály či dobré tuky. Vejce jsou také bohatá na cholin, tedy přirozenou živinu, která je nezbytná pro správnou funkci mozku a jater.
Vejce nabité živinami
Celé vejce obsahuje v malém množství veškeré vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje. Nechybí vápník, železo, draslík, zinek, selen, mangan, vitamín E, folát (vitamín B9), ale také vitamín B12, B2, B5 či vitamín A. Průměrné vejce (cca 60 g) obsahuje zhruba 387 kJ. Hlavním zdrojem energie je žloutek, na který připadá až 75 % využitelné energie. Díky bílkovinám zase vejce zasytí a je tedy vhodné i pro redukční dietu. Zdravý jedinec pak může bez obav sníst 1-3 vejce za den.
Zvýšený cholesterol lze snížit i přírodní cestou
Pomocí ájurvédy a meditace můžete snížit hladinu cholesterolu
Populární doplňky stravy: Jak může pomoci lecitin srovnat hladinu cholesterolu?
Vejce a cholesterol
Cholesterol je látkou buněčných membrán a najdeme ho naprosto ve všech buňkách našeho těla. Důležitou funkci plní cholesterol především při tvorbě steroidních hormonů, jako jsou estrogen, testosteron nebo kortizol. Vejce byla dlouho očerňována pro svůj negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Často se stále ještě mylně uvádí, že vejce jsou špatná pro cévy a tepny. Naštěstí však toto už mnoho aktuálních vědeckých studií vyvrátilo. Přesto jsou bohužel stále lékaři, kteří budou tvrdi opak. Vejce samozřejmě obsahuje ve žloutku cholesterol, ale rozhodně jde o dobrý a prospěšný tuk.
Cholesterol z vajec rozhodně není pro naše zdraví nebezpečný. Moderní studie dokonce ukazují, že čím více cholesterolu zkonzumujeme, tím méně ho naše tělo vyrábí. Největší množství cholesterolu se tvoří v játrech a právě ten nám skutečně škodí. Pokud budeme jíst potraviny přirozeně bohaté na cholesterol, o to méně jen budou játra vyrábět. Naše tělo je natolik chytré, že si dokáže udržovat konstantní hladinu cholesterolu v krvi.
Vejce a jeho benefity pro naše zdraví
Vejce chrání mozek. A to díky cholinu, který je obsažený právě ve žloutku. Je to přirozená základní živina, která se podílí na tvorbě acetylcholinu. Čili neurotransmiteru, který hraje důležitou roli v centrálním nervovém systému a v periferním nervovém systému. Bohužel většina populace má cholinu nedostatek. Vejce je skvělé rovněž díky vysokému množství kvalitních bílkovin a navíc kompletnímu spektru esenciálních aminokyselin.
Navíc ve správném poměru pro lidské tělo. Vejce nám mohou pomoci s hubnutím. Obsahují totiž převážně bílkoviny a dobré tuky. Jsou potravinou podporující sytost. Jestliže se snažíte zhubnout, dejte si vejce k snídani. Zasytí vás na dlouhou dobu a nebudete dokonce ani zbytečně mlsat.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku