Jak na vysoký cholesterol? Vyzkoušejte detoxikaci a rostlinnou stravu!
Cholesterol dovede potrápit nejednoho strávníka. Ne vždy za vysokým cholesterolem stojí nevhodná strava, jedná se totiž také o dědičnou záležitost. Jaké druhy cholesterolu známe a co může nadměrná konzumace živočišných produktů všechno způsobit? Jak správně detoxikovat organismus a zaměřit se také na cholesterol a toxiny z vnitřního prostředí?
HDL a LDL cholesterol, „hodný” a „zlý” cholesterol
Zvýšený cholesterol v našem organismu může způsobovat celou řadu potíží. Hladina celkového cholesterolu by neměla přesáhnout 5 mmol/l. Kdo z vás se však může pyšnit ukázkovým cholesterolem? Cholesterol se ještě dělí na takzvaný „hodný” a „zlý” cholesterol, tedy HDL cholesterol a škodlivý LDL cholesterol, který ucpává cévy. Oba typy cholesterolu ale mají svůj důležitý úkol, navíc HDL cholesterol dokáže nadbytečný LDL cholesterol z těla odbourávat.
Co tedy způsobuje vysoká hladina cholesterolu a čím nás ohrožuje? V prvé řadě nám hrozí ucpávání cév a vysoké riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zejména infarktu nebo mrtvice a trombózy. Ale není samozřejmě řečeno, že všichni tito pacienti s kardiovaskulárním onemocněním mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu také často souvisí s obezitou, nezdravým životním stylem a nadměrnou konzumací živočišných produktů, ale opět to není jediný směrodatný faktor. Vysoký cholesterol mohou mít i lidé, kteří žijí relativně zdravě a mají štíhlou postavu. Svou roli hraje totiž i dědičnost a celý balíček dalších faktorů.
Jak snížit cholesterol: Pomůže přechod na veganskou stravu?
Pokud chceme hladinu cholesterolu udržet ve zdravé normě, protože naše tělo cholesterol samozřejmě i potřebuje, určitě je vhodné žít zdravě. Vyplatí se nekouřit, nepřehánět to s alkoholem, sportovat či mít dostatek přiměřeného pohybu a mít zdravý jídelníček. Jestliže je potřeba rychle snížit váš vysoký cholesterol, zkuste přejít na rostlinnou stravu, a to buď dočasně, anebo trvale. Vegetariánství nebo veganství může pomoci váš problém s cholesterolem vyřešit. Omezte konzumaci masa, vajec a mléčných produktů, anebo se jich zcela vzdejte. Vaječný bílek cholesterol neobsahuje a bývá součástí mnoha vegetariánských náhražek masa. Patří však mezi alergeny, na to je třeba dávat pozor.
Samozřejmě dávejte při změně stravovacího systému pozor i na to, aby vám nechyběly některé důležité nutrienty, zejména vápník, železo, vitamíny skupiny B a hlavně vitamín B12. Strava by ale neměla být všechno. Vyloučení masa a živočišných produktů vám rozhodně prospěje, protože nebudete tolik zatěžovat svůj trávicí systém, střeva, játra a také klouby. Nadměrná konzumace masa a zvýšený příjem proteinů má za následek i usazování kyseliny močové v kloubech a vznik dny. I z tohoto důvodů je pak důležitá celková detoxikace těla.
Detoxikace jater a střeva souvisí i s cholesterolem
S cholesterolem také úzce souvisí stav jater, protože nadměrné ukládání cholesterolu v těle odpovídá nedostatečné funkci jater. Právě v játrech se cholesterol tvoří a odbourává. Proto při vysoké hladině cholesterolu detoxikujeme játra a samozřejmě i střeva. Vyzkoušet můžete preparát Nechol od firmy Marion, který čistí játra a střeva a bývá první pomocí při vysoké hladině cholesterolu. Dále je vhodné zaměřit se na očistu střev a obnovu střevního mikrobiomu pomocí tobolek Anti-Anti B a přípravku Imunokomplex. Další volbou může být přípravek Meta, který pomáhá z těla odbourávat metabolity, mezi něž nadměrný cholesterol také patří. Pomůže vám i s klouby, protože rovněž odbourává z těla soli kyseliny močové.
Potraviny pro nízký cholesterol
Nízký cholesterol můžete podpořit i konzumací omega 3 a 6 mastných kyselin, které mají spoustu dalších pozitivních účinků na náš organismus. Najdete je například v kvalitních rostlinných olejích (olivový, lněný nebo řepkový olej) a v rybách, mořských plodech nebo rybím tuku. Nenasycené mastné kyseliny jsou pro nízkou hladinu cholesterolu a pro zdraví našich cév velice důležité. Zároveň nezapomínejte v jídelníčku na dostatek čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin, abyste měli dostatek vlákniny, která je pro optimální cholesterol neméně důležitá.
Diskuse k článku