Vyrobte si kokosové máslo. Zdravá lahůdka za pár korun osvěží váš jídelníček
Máte rádi kokos? Tak to pak rozhodně musíte vyzkoušet kokosové máslo. Báječně chutná, je zdravé a hlavně si jej za pár korun můžete vyrobit sami doma a vždy tak používat čerstvé. Kokosové máslo je dokonce považováno za superpotravinu. Poradíme vám, jak si jej snadno můžete připravit.
Čerstvý kokos, kokosová mouka, kokosové lupínky, kokosové mléko, kokosový cukr nebo dokonce kokosová voda? S kokosem jako by se roztrhl pytel. Ovšem kokosové máslo ještě tolik známé není. A je to škoda, protože jde o zdravý tuk, který je možné využít pro sladké i slané pokrmy a klidně si jej můžete namazat i na chleba a třeba pak i posypat pažitkou. Netradiční lahůdková svačinka bude na světě raz dva!
Málo známé kokosové máslo
Kokosové máslo je vlastně výhradně jen důkladně rozmixovaná dužina z kokosu. Avšak v konzistenci másla. Ovšem na rozdíl od klasického másla v tom kokosovém přeci jen zůstávají drobné vločky. Na chuť to pochopitelně žádný vliv nemá. Kokosové máslo má velice podobné zdraví prospěné vlastnosti jako kokosový olej. A rozhodně je přínosné pro naše zdraví.
Domácí máslo? Připravte si jej ze smetany nebo ořechů
Ořechová másla jsou ideální svačinou pro sportovce! Obsahují zdravé tuky i bílkoviny
Kokosový olej poslouží jako skvělá maska na vlasy, tělové mléko i tuk na vaření
Kokosové máslo pomůže hubnout do plavek
I když se může zdát podivné, že by konzumace tuků přinášela nějaká pozitiva pro hubnutí, je tomu tak. Kokosové máslo nám skutečně může pomoci zhubnout. jde o zdravý tuk, tudíž našemu tělu dodává přesně to, co potřebuje. Pochopitelně je důležité upozornit, že umírněnost konzumace je samozřejmě na místě. Jinak by účinky byly zcela opačné. Kokosové máslo je mastná kyselina se středně dlouhým řetězcem. Tento typ tuku se na rozdíl od mastných kyselin s dlouhým řetězcem spaluje na energii. Tudíž krom toho, že pomáhá hubnout, je kokosové máslo rovněž stimulátorem metabolismu, urychluje spalování kalorií a přitom pomáhá zachovat energii.
Pevné zdraví díky kokosovému máslu
Kokosové máslo je bez nadsázky označováno jako superpotravina. Obsahuje, mimo jiné, kyselinu laurovou. A právě ta je jednou z nejlepších složek pro posílení imunity. Dokonce je zařazena na žebříček hned pod mateřské mléko. To totiž obsahuje dvacet procent kyseliny laurové. Ta má zároveňi antibakteriální vlastnosti. O kyselině laurové se ví, že umí léčit virové infekce, jako je chřipka, nachlazení, opary, herpes, bradavice a podobně. Může pomoci i v boji s bronchiditou, kapavkou, kvasinkovými infekcemi či kožním onemocněním.
Kokosové máslo vnitřně i zevně
Kokosové máslo je při vnitřním užíváním skvělým zdrojem vlákniny. Napomáhá tedy konzistentním pohybům střev, snižuje hladinu cholesterolu a dokonce umí kontrolovat i hladinu cukru v krvi. Při zevním používání pak můžete kokosové máslo (ostatně podobně jako kokosový olej) používat i na vlasy ve formě masky. Urychlíte tím růst vlasů, zamezíte nadměrnému vypadávání i lupům a navíc bude kokosové máslo fungovat jako kondicionér. Na pokožku pak funguje jako jemný peeling, přičemž kůži zároveň i dokonale hydratuje.
Kokosový olej versus kokosové máslo
Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Ten zásadní jistě v tom, že kokosový olej je 100% tuk, kdežto kokosové máslo obsahuje kromě tuku i vlákninu a další živiny. Kokosový tuk může být rafinovaný, který pro zdravý není přínosný a pak za studena lisovaný, který naopak přínosný je. Tuk se extrahuje a za studena lisuje ze zralého kokosu. Je vhodný pro vaření či pečení při vysoké teplotě.
Skladovat jej můžeme při pokojové teplotě, není nutné jej uchovávat v lednici. Kokosové máslo má bílou barvu a vyrábí se z kokosové dužiny. Mixuje se do konzistence podobné máslu. Používá se pro sladké i slané pokrmy. Snadno se připálí, tudíž není vhodné jej zahřívat. Pouze při nízké teplotě je možné jej roztavit. Je možné skladovat jej při pokojové teplotě.
Kokosové máslo: Jak na to?
Přísady:
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 1-2 polévkové lžíce kokosového oleje (nemusí být)
Příprava:
Kokos i kokosový olej jednoduše vložte do mixéru. Kokosový olej není třeba používat, pokud máte skutečně výkonný mixér, který je k přípravě ořechových másel uzpůsobený. Volitelně můžete přidat i trošku vanilkového extraktu, není to však nutné. A pusťte se do mixování, bude to chvíli trvat, ale stojí to za to. Průběžně stírejte ze stěn usazeniny kokosu. Ve výsledku budete mít dokonalé kokosové máslo.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku