Znáte tibi krystaly? Snadný návod, jak si díky nim můžete připravit vodní kefír

Znáte tibi krystaly? Snadný návod, jak si díky nim můžete připravit vodní kefír
10. 03. 2025

Tibi krystaly, známé také jako vodní kefír, jsou přírodní probiotika, která mají spoustu zdravotních benefitů. Nápoj z nich je totiž plný prospěšných bakterií, které podporují trávení a imunitu. Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit něco zdravého a osvěžujícího, rozhodně byste tibi krystaly neměli přehlédnout.

Tibi krystaly jsou skvělou alternativou k běžným nápojům a díky domácí přípravě si můžete užívat čerstvý a přírodní kefír kdykoliv na něj dostanete chuť. Příprava vodního kefíru je navíc opravdu jednoduchá a zvládne ji každý. Přečtěte si, jak moc pro vás mohou být tibi krystaly užitečné.

Tajemné tibi krystaly

Pod pojmem “tibi krystaly” se ukrývá probiotická kultura, která se skládá z různých druhů bakterií a kvasinek. Nechybí zde například známý lactobacillus, také kvasinky Saccharomyces cerevisiae nebo bakterie acetobacter (octová bakterie). Tato symbiotická kultura fermentuje cukr a přeměňuje ho na kyseliny, vitamíny a další prospěšné látky. Tibi krystaly obsahují probiotika, které podporují zdravou střevní mikroflóru. V našem těle tyto mikroorganismy zajišťují obnovu střevní mikroflóry, což je klíčové pro dobré trávení, silnou imunitu a vůbec celkové zdraví. Pomáhají rovněž při detoxikaci, podporují produkci některých vitamínů a mohou zmírňovat záněty v těle.

Čtěte také:

Mandlové mléko, rýžové mléko, kokosové mléko,... Znáte rostlinná mléka a jejich benefity?

Tibetská houba - připravte si z ní léčivý kefír, který mohou i alergici na laktózu!

Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma

Vodní kefír z tibi krystalů

Tibi krystaly by měly být fermentovány ve vodě, ne v mléce, protože jejich schopnost fermentace je specifická pro cukry obsažené ve vodě (například v cukru nebo ovocném sirupu), nikoliv pro laktózu z mléka. Hotový vodní kefír z tibi krystalů je bohatý na probiotika, vitamíny (zejména B a C), kyselinu listovou, minerály jako vápník, hořčík a draslík, a organické kyseliny. Výsledný nápoj (vodní kefír) podporuje trávení, posiluje imunitu a pomáhá při detoxikaci těla. Pro optimální přínos pro naše zdraví se doporučuje pít 1-2 sklenice vodního kefíru denně. Vodní kefír je sice bezpečný, ale nadměrná konzumace může vést k nadýmání nebo průjmům kvůli vysokému obsahu probiotických bakterií

Tibi krystaly seženete poměrně snadno

Sežeňte si tibi krystaly pro vodní kefír

Tibi krystaly bez problémů seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na některých e-shopech. Důležité je vybírat od ověřených prodejců, kteří nabízejí kvalitní a čisté krystaly, které nejsou kontaminovány nežádoucími látkami. Koupené tibi krystaly by měly vypadat zdravě – měly by být bílé až mírně průhledné, nikoliv zbarvené nebo plesnivé. Kvalitu můžete ověřit i tím, že jsou tibi krystaly aktivní a fermentují správně. Případně se můžete připojit k některým skupinám na sociálních sítích, kde si lidé vyměňují nebo darují (často zdarma) své namnožené krystaly. A zároveň si vzájemně radí, jak se o ně správně starat nebo jak připravit vodní kefír.

Vodní kefír: Správná příprava

Příprava vodního kefíru je jednoduchá a zvládne ji každý. Začněte tím, že si připravíte vodu (ideálně filtrovanou nebo převařenou), do které přidáte 3–4 lžíce cukru. Poté přidejte tibi krystaly (asi 2–3 lžíce) a promíchejte. Nádobu zakryjte gázou nebo víčkem s dírkami, aby kefír mohl fermentovat, a nechte ji stát na teplém místě (okolo 20–25 °C) po dobu 24–48 hodin. Poté vodní kefír sceďte, a můžete ho dochutit ovocem, zázvorem nebo bylinkami. Při každém novém kvašení krystaly opět přidejte do čerstvé sladké vody, aby mohly pokračovat ve fermentačním procesu a vytvořily nový vodní kefír.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Znáte tibi krystaly? Snadný návod, jak si díky nim můžete připravit vodní kefír

RE: Znáte tibi krystaly? Snadný návod, jak si díky nim můžete připravit vodní kefír

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.