Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma
Kefír je mléčný nápoj podobný jogurtu, jen je o něco kyselejší a lehce perlí na jazyku. Zatímco domácí příprava jogurtu je již poměrně častá, domácí výroba kefíru zatím tak obvyklá není. Čím dál častěji se ale můžeme setkat s tibetskou houbou, která je součástí jednoho ze způsobů, jak si domácí kefír připravit. Domácí kefír je nejen osvěžující nápoj, ale má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.
Domácí kefír – proč ho pít
Pozitivních účinků kefíru na naše zdraví je skutečně mnoho. Příčinou je podpora střevní mikroflóry, která je klíčová pro naši imunitu. Potřebné mikroorganismy najdeme i v jogurtu, ale kefír jich obsahuje mnohonásobně víc. Domácí kefír navíc na rozdíl od těch z obchodu nemusí procházet pasterizací, která tyto probiotické látky ničí.
Léčivé účinky kefíru
- urychluje hojení zlomenin
- zlepšuje trávení a látkovou výměnu
- pomáhá léčit onemocnění tlustého střeva
- ničí škodlivé bakterie a léčí vnitřní záněty
Dlouhodobé pití kefíru navíc:
- pomáhá v boji s alergiemi a astmatem
- pozitivně působí na krevní tlak
- pomáhá při léčení cukrovky
- chrání proti velkým bolestem hlavy a migréně
- zlepšuje kožní potíže včetně ekzémů a problémů pleti
Domácí výroba kefíru
Kefír se vyrábí fermentací mléka. Použít můžeme mléko kravské, kozí i ovčí. Nejvhodnější je mléko nepasterizované přímo z farmy nebo z automatů na mléko.
Ingredience na domácí kefír
Na domácí kefír použijeme 1 litr mléka. Dále budeme potřebovat buď sáček kefírové kultury nebo právě onu tibetskou houbu či tzv. tibi krystaly.
Postup pro výrobu domácího kefíru
- Mléko necháme 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
- Do uzavíratelné nádoby nalijeme mléko, přisypeme kefírové kultury v prášku a vše dobře promícháme metličkou, aby se prášek rozpustil.
- Nádobu uzavřeme a necháme při pokojové teplotě stát minimálně 24 hodin.
- Poté kefír necháme ještě 6 hodin odpočinout v lednici. Hotový domácí kefír uchováváme v lednici.
- Můžeme ho pít čistě přírodní nebo ho ochutit rozmixovaným ovocem.
- Pokud použijeme houbu či krystaly, postup je stejný, jen musíme hotový kefír scedit přes plastové sítko.
- Po použití houbu/krystaly lehce propláchneme, vložíme do nádoby a zalijeme novým mlékem.
Co byste ještě měli vědět, když připravujete domácí kefír
- Když si odložíte 100 ml kefíru, můžete ho použít na přípravu nového kefíru. Opakovaně tak můžete několikrát připravit další kefír a nepotřebujete nové kultury. Je to podobné jako s domácím kváskem.
- Pokud se vám z kefíru začne oddělovat syrovátka, stačí jej pouze promíchat.
- Nikdy při přípravě s tibetskou houbou nepoužívejte kovové náčiní, ani kovový cedník. Plast nebo dřevo jsou v pořádku.
- Dětem a osobám, které nejsou běžně zvyklé pít kefír, více chutná domácí kefír připravený s práškovými kefírovými kulturami. Můžete ho také pro lepší chuť naředit s jogurtem nebo osladit.
- Domácí výroba kefíru není náročná, o tibetskou houbu i tibi krystaly je ale nutné se starat. Živí se laktózou, a proto potřebují pravidelný přísun čerstvého mléka.
- Pokud pijete jen malé množství kefíru nebo se nestíháte o houbu/krystaly starat, použijte raději kultury v prášku.
- Nádobí na domácí kefír pečlivě umývejte a vyplachujte. Při nedostatečné hygieně při práci s houbou/krystaly, by se vám v nich mohly množit i bakterie, které našemu zdraví neprospívají.
- Existují i vodní kefírové kultury, které se rozmíchávají ve sladké vodě nebo šťávě. Při jejich použití se uvolňuje malé množství alkoholu, na konkrétní množství se ptejte vybraného výrobce – nejčastěji je obsah nižší než u nealkoholického piva.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma
RE: Domácí kefír pro zdravou střevní mikroflóru i zažívání. Vyrobte si ho snadno doma