Domácí nakládané sýry: Lahodná pochoutka za pár korun

img
25. 07. 2019 Přečteno: 6505x

Nakládané sýry jsou velmi oblíbenou pochoutkou. Zpravidla jsou vhodné jak do studenějších, tak teplejších dnů. Víte však o tom, že nakládané sýry si můžete udělat i v pohodlí svého domova? Je to vhodná svačinka nejen pro rodinu, ale hlavně nezapomenutelná pochoutka hodící se na každou párty či zahradní posezení. Jak na to? My vám recept na nakládané sýry rádi prozradíme.

Neodolatelné nakládané sýry

Velkou otázkou zůstává, jaké sýry vlastně naložit. Mezi nejoblíbenější nakládané sýry patří nakládaný hermelín a olomoucké tvarůžky (syrečky), případně doplněný o pivní sýr. Naložit však můžete v zásadě jakýkoli sýr, a to včetně měkkých sýrů jako je domácí mozzarella či domácí balkánský sýr nebo tvrdých jako parmazán či gouda. Důležité je vědět, že nakládané sýry potřebují ke své dokonalosti čas. Čas na to, aby se jednotlivé složky přirozeně propojily. Proces nejde uspěchat. Připravte si s námi hned dvě sýrové pochoutky.

Čtěte také:

Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla

Nakládané sýry recept - pikantní hermelín

Ingredience

  • 3 hermelíny
  • 2 středně velké cibule 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 feferonky
  • olivový olej (nebo jiný kvalitní olej)
  • bobkový list, nové koření, rozmarýn (ideálně čerstvý), sladká paprika

Postup

  1. Rozkrájejte hermelíny na půlky.
  2. Smíchejte drcený česnek s trochou olivového oleje, sladkou paprikou a rozmarýnem. Směsí potřete obě půlky rozkrojeného hermelínu.
  3. Pokud chcete ostřejší verzi, nakrájejte feferonky na jemno a přidejte do směsi. V opačném případě stačí „jen“ rozkrojit na půlky a vložit volně z boku sklenice.
  4. Do každého hermelínu vložte 2-3 kolečka cibule, bobkový list a nové koření (maximálně 3 kuličky).
  5. Vložte do vhodné nádoby (ideálně předem sterilované).
  6. Zalijte kvalitním olejem, dobře uzavřete a poctivě promíchejte. Uchovávejte v ledničce.
  7. Ideální doba zrání je týden.

Tip: Nakládané sýry recept pro party úpravu 

Nakrájejte hermelín na kostičky a cibuli nikoli na kolečka, ale na hrubší kostky. Poté vždy smíchejte vrstvu sýra, ingrediencí a zase sýra, dokud není sklenice plná. Bobkové listy (stačí 2 větší) a případně feferonky vložte do sklenice z boku. Vše zalejte kvalitním olejem. Připravte si také nakládaný sýr feta

Nakládané sýry recept - olomoucké tvarůžky

Ingredience

  • olomoucké tvarůžky (2 balení)
  • velká cibule
  • nakládané beraní rohy
  • sušená rajčata (pro jemnější chuť) 
  • chilli paprička (pro drsnější chuť)
  • nové koření, drcený kmín, mletá červená paprika
  • černý pepř (případně kayenský), alternativně i bobkový list
  • černé pivo a kvalitní olej

Postup

  1. Nakrájejte syrečky na kostky.
  2. Směs: nakrájejte cibuli na kolečka (větší na měsíčky), česnek na plátky, sušená rajčata na menší kostky, chilli rozkrojit. Promíchejte s bylinkami a kořením.
  3. Obalte syrečky ve směsi.
  4. Vkládejte do sklenice a mezi vrstvy přidejte beraní roh a případně bobkový list.
  5. Zalejte pivem smíchaným s olejem, aby bylo vše ponořené. Pořádně promíchejte.
  6. Nechte zrát cca 2 dny v pokojové teplotě a pak v lednici. Čím déle, tím intenzivnější chuť.
  7. Jezte s čerstvým chlebem.

Tip pro vás

Pozor, sýr při zrání trošku nabude, proto použijte spíše větší sklenici. Typická vůně se naložením neztratí, proto je recept vhodný skutečně pro milovníky této pochoutky. 

5 tipů na nakládané sýry

  • Nakládané sýry vám při správném skladování (chlad a temno) vydrží i několik týdnů.
  • Absolutně minimální doba zrání jsou 3 dny, avšak lepších výsledků docílíte až po týdnů.
  • Během prvních dnů pravidelně obsah sklenic promíchávejte, aby nevznikly usazeniny. 
  • Základním kořením pro nakládané sýry je česnek, cibule, nové koření a bobkový list - slouží k podpoře chuti a také životnosti. 
  • Před konzumací nakládané sýry vyndejte z lednice a nechte 15  minut v pokojové teplotě (chuť bude intenzivnější).


Napsat komentář: Domácí nakládané sýry: Lahodná pochoutka za pár korun

RE: Domácí nakládané sýry: Lahodná pochoutka za pár korun

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.