Hermelín je skvělý tip na silvestrovskou pochoutku

Hermelín je skvělý tip na silvestrovskou pochoutku

Hermelín si jako lahůdku můžete doma připravovat v mnoha podobách, proto se v tomto článku podíváme na nejoblíbenější recepty s tímto chutným sýrem, co má na povrchu bílou plíseň. Hermelín je ryze českého původu, i když je inspirován francouzským camembertem, jenž se snaží méně i více napodobit. Převážně je doporučován jako pochutina k vínu či pivu, ani při tepelné úpravě se však jeho charakteristické vlastnosti nijak neomezují, možná právě naopak. S hermelínem vykouzlíte pokrm, na kterém si pochutnají všichni.

Nakládaný hermelín – nestárnoucí klasika

Málokdo nezná hermelín v úpravě, v jaké je k dostání v hospodách i barech jako pochutina k pivu. Ano, řeč je o nakládaném hermelínu, při jehož přípravě je možné popustit uzdu fantazii dle vlastních preferencí a přání. Existuje spousta různých receptů, některé spoléhají na sílu koření, jiné se odvíjí od jednoduchosti. Obecně je však lepší to s množstvím použitých druhů nepřehánět. A jak tedy nakládaný hermelín připravit? Sýr se podélně rozkrojí a na každou polovinu se dodá zvolené koření. Mezi oběma plátky však určitě nesmí chybět česnek, popřípadě i na tenká kolečka nakrájená cibule. Poté se oba plátky spojí zase zpět a takto vytvořený hermelín se vloží do nádoby s olejem, aby byl ponořený celý. Také do oleje někteří lidé přidávají koření nebo například bobkový list či feferonky. Posledním krokem celé přípravy nakládaného hermelínu je čekání. Aby sýr změknul, chce to minimálně 4 až 5 dní, ovšem platí, že čím déle bude hermelín naložen, tím lepší bude jeho výsledná chuť. I když tato nezbytná doba souvisí s typem sýru.

Smažený hermelín přijde vhod jako hlavní chod

I když se spíše smaží plátek eidamu, nic nebrání tomu připravit stejným způsobem i hermelín. Výsledek také stojí za to. Lze si ho vylepšit naříznutím a vložením například plátku šunky. To celé se následně obalí v mouce, vajíčku a strouhance. Tento postup je vhodné jednou zopakovat, aby hermelín vlivem vysoké teploty na pánvičce nevytekl. Jak už bylo nastíněno, konečná úprava spočívá v usmažení na rozpáleném oleji, stejně jako klasické řízky apod. Co se týče přílohy, smažený hermelín doplní brambory, hranolky, ale také zeleninová obloha.

Hermelín v bramborákové kapse, to je výtečná chuť

Dalším naším tipem na pohoštění hermelínem je kombinace tohoto sýru s bramborákem. Hermelín v kapse se velice snadno připraví, a to z něj dělá nenáročnou pochoutku, která nikoho nezklame. Ať už se jedná o členy rodiny, nebo neočekávanou návštěvu, co je třeba pohostit. Celý postup je více než jednoduchý, stačí najemno nastrouhat brambory, zbavit je přebytečného škrobu, opepřit, osolit, přimíchat jedno vajíčko a hladkou mouku, aby výsledná směs nebyla příliš řídká, ale na druhé straně ani moc hustá. Olej na pánvi nesmí být moc rozpálený, aby se vložené těsto hned nespálilo. Lžičkou vkládáme hrudky, které následně rozprostíráme do požadované velikosti a tvaru kolečka. Dané kolečko musí mít okraje o přibližně 2 centimetry širší než je průměr hermelínu. Ten se rozkrojí a vnitřní stranou vloží do připravené placky. Poté je třeba vnější stranu hermelínu opět schovat do bramborového těsta, čímž vznikne jakýsi vyšší bramborák. Ve chvíli, kdy se vrstvy těsta v rozích a krajích spojí, je třeba celou placku s hermelínem opatrně otočit a osmažit i z druhé strany. Je lepší postupovat opatrně, aby se těsto nepřipálilo, ale aby se dostatečně propeklo a nebylo syrové. K této kapse stačí přidat zeleninu a celý pokrm je hotov.

Pomazánka z hermelínu potěší na chlebíčcích i jednohubkách

Hermelínová pomazánka je typická svou jedinečnou chutí, a tak se na oslavy více než hodí. Recepty na tuto pochoutku se různě liší, nicméně nic nezkazíte, když hermelín, vajíčko, cibuli a salám jemně nasekáte. K této směsi následně přimícháte plnotučnou hořčici, trochu másla, majonézy a jogurtu. Celé pořádně zamícháte a dochutíte solí, pepřem, případně i sladkou paprikou. Pomazánka vynikne na bílém i tmavém pečivu, výslednou chuť zvýrazní i naložené kapie nebo kyselé okurky. Jako ozdoba chlebíčku či jednohubky může být použita čerstvá petrželová nať.

Hermelín lze upravovat různě, výsledek je však obvykle shodně výborný. I z toho důvodu je tento sýr neměnnou součástí nabídek restauračních zařízení. I bez patřičných úprav je však výtečným doplňkem sklenky vína či piva, a tak by na silvestrovské tabuli určitě neměl chybět. Nechte se inspirovat dnešním článkem a nabídněte hermelín všem strávníkům, co se u vašeho stolu poslední den v roce sejdou. Určitě je nezklamete.

Dobrou chuť!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...