Hermelín je skvělý tip na silvestrovskou pochoutku

Hermelín je skvělý tip na silvestrovskou pochoutku

Hermelín si jako lahůdku můžete doma připravovat v mnoha podobách, proto se v tomto článku podíváme na nejoblíbenější recepty s tímto chutným sýrem, co má na povrchu bílou plíseň. Hermelín je ryze českého původu, i když je inspirován francouzským camembertem, jenž se snaží méně i více napodobit. Převážně je doporučován jako pochutina k vínu či pivu, ani při tepelné úpravě se však jeho charakteristické vlastnosti nijak neomezují, možná právě naopak. S hermelínem vykouzlíte pokrm, na kterém si pochutnají všichni.

Nakládaný hermelín – nestárnoucí klasika

Málokdo nezná hermelín v úpravě, v jaké je k dostání v hospodách i barech jako pochutina k pivu. Ano, řeč je o nakládaném hermelínu, při jehož přípravě je možné popustit uzdu fantazii dle vlastních preferencí a přání. Existuje spousta různých receptů, některé spoléhají na sílu koření, jiné se odvíjí od jednoduchosti. Obecně je však lepší to s množstvím použitých druhů nepřehánět. A jak tedy nakládaný hermelín připravit? Sýr se podélně rozkrojí a na každou polovinu se dodá zvolené koření. Mezi oběma plátky však určitě nesmí chybět česnek, popřípadě i na tenká kolečka nakrájená cibule. Poté se oba plátky spojí zase zpět a takto vytvořený hermelín se vloží do nádoby s olejem, aby byl ponořený celý. Také do oleje někteří lidé přidávají koření nebo například bobkový list či feferonky. Posledním krokem celé přípravy nakládaného hermelínu je čekání. Aby sýr změknul, chce to minimálně 4 až 5 dní, ovšem platí, že čím déle bude hermelín naložen, tím lepší bude jeho výsledná chuť. I když tato nezbytná doba souvisí s typem sýru.

Smažený hermelín přijde vhod jako hlavní chod

I když se spíše smaží plátek eidamu, nic nebrání tomu připravit stejným způsobem i hermelín. Výsledek také stojí za to. Lze si ho vylepšit naříznutím a vložením například plátku šunky. To celé se následně obalí v mouce, vajíčku a strouhance. Tento postup je vhodné jednou zopakovat, aby hermelín vlivem vysoké teploty na pánvičce nevytekl. Jak už bylo nastíněno, konečná úprava spočívá v usmažení na rozpáleném oleji, stejně jako klasické řízky apod. Co se týče přílohy, smažený hermelín doplní brambory, hranolky, ale také zeleninová obloha.

Hermelín v bramborákové kapse, to je výtečná chuť

Dalším naším tipem na pohoštění hermelínem je kombinace tohoto sýru s bramborákem. Hermelín v kapse se velice snadno připraví, a to z něj dělá nenáročnou pochoutku, která nikoho nezklame. Ať už se jedná o členy rodiny, nebo neočekávanou návštěvu, co je třeba pohostit. Celý postup je více než jednoduchý, stačí najemno nastrouhat brambory, zbavit je přebytečného škrobu, opepřit, osolit, přimíchat jedno vajíčko a hladkou mouku, aby výsledná směs nebyla příliš řídká, ale na druhé straně ani moc hustá. Olej na pánvi nesmí být moc rozpálený, aby se vložené těsto hned nespálilo. Lžičkou vkládáme hrudky, které následně rozprostíráme do požadované velikosti a tvaru kolečka. Dané kolečko musí mít okraje o přibližně 2 centimetry širší než je průměr hermelínu. Ten se rozkrojí a vnitřní stranou vloží do připravené placky. Poté je třeba vnější stranu hermelínu opět schovat do bramborového těsta, čímž vznikne jakýsi vyšší bramborák. Ve chvíli, kdy se vrstvy těsta v rozích a krajích spojí, je třeba celou placku s hermelínem opatrně otočit a osmažit i z druhé strany. Je lepší postupovat opatrně, aby se těsto nepřipálilo, ale aby se dostatečně propeklo a nebylo syrové. K této kapse stačí přidat zeleninu a celý pokrm je hotov.

Pomazánka z hermelínu potěší na chlebíčcích i jednohubkách

Hermelínová pomazánka je typická svou jedinečnou chutí, a tak se na oslavy více než hodí. Recepty na tuto pochoutku se různě liší, nicméně nic nezkazíte, když hermelín, vajíčko, cibuli a salám jemně nasekáte. K této směsi následně přimícháte plnotučnou hořčici, trochu másla, majonézy a jogurtu. Celé pořádně zamícháte a dochutíte solí, pepřem, případně i sladkou paprikou. Pomazánka vynikne na bílém i tmavém pečivu, výslednou chuť zvýrazní i naložené kapie nebo kyselé okurky. Jako ozdoba chlebíčku či jednohubky může být použita čerstvá petrželová nať.

Hermelín lze upravovat různě, výsledek je však obvykle shodně výborný. I z toho důvodu je tento sýr neměnnou součástí nabídek restauračních zařízení. I bez patřičných úprav je však výtečným doplňkem sklenky vína či piva, a tak by na silvestrovské tabuli určitě neměl chybět. Nechte se inspirovat dnešním článkem a nabídněte hermelín všem strávníkům, co se u vašeho stolu poslední den v roce sejdou. Určitě je nezklamete.

Dobrou chuť!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.