Hermelín je skvělý tip na silvestrovskou pochoutku
Hermelín si jako lahůdku můžete doma připravovat v mnoha podobách, proto se v tomto článku podíváme na nejoblíbenější recepty s tímto chutným sýrem, co má na povrchu bílou plíseň. Hermelín je ryze českého původu, i když je inspirován francouzským camembertem, jenž se snaží méně i více napodobit. Převážně je doporučován jako pochutina k vínu či pivu, ani při tepelné úpravě se však jeho charakteristické vlastnosti nijak neomezují, možná právě naopak. S hermelínem vykouzlíte pokrm, na kterém si pochutnají všichni.
Nakládaný hermelín – nestárnoucí klasika
Málokdo nezná hermelín v úpravě, v jaké je k dostání v hospodách i barech jako pochutina k pivu. Ano, řeč je o nakládaném hermelínu, při jehož přípravě je možné popustit uzdu fantazii dle vlastních preferencí a přání. Existuje spousta různých receptů, některé spoléhají na sílu koření, jiné se odvíjí od jednoduchosti. Obecně je však lepší to s množstvím použitých druhů nepřehánět. A jak tedy nakládaný hermelín připravit? Sýr se podélně rozkrojí a na každou polovinu se dodá zvolené koření. Mezi oběma plátky však určitě nesmí chybět česnek, popřípadě i na tenká kolečka nakrájená cibule. Poté se oba plátky spojí zase zpět a takto vytvořený hermelín se vloží do nádoby s olejem, aby byl ponořený celý. Také do oleje někteří lidé přidávají koření nebo například bobkový list či feferonky. Posledním krokem celé přípravy nakládaného hermelínu je čekání. Aby sýr změknul, chce to minimálně 4 až 5 dní, ovšem platí, že čím déle bude hermelín naložen, tím lepší bude jeho výsledná chuť. I když tato nezbytná doba souvisí s typem sýru.
Smažený hermelín přijde vhod jako hlavní chod
I když se spíše smaží plátek eidamu, nic nebrání tomu připravit stejným způsobem i hermelín. Výsledek také stojí za to. Lze si ho vylepšit naříznutím a vložením například plátku šunky. To celé se následně obalí v mouce, vajíčku a strouhance. Tento postup je vhodné jednou zopakovat, aby hermelín vlivem vysoké teploty na pánvičce nevytekl. Jak už bylo nastíněno, konečná úprava spočívá v usmažení na rozpáleném oleji, stejně jako klasické řízky apod. Co se týče přílohy, smažený hermelín doplní brambory, hranolky, ale také zeleninová obloha.
Hermelín v bramborákové kapse, to je výtečná chuť
Dalším naším tipem na pohoštění hermelínem je kombinace tohoto sýru s bramborákem. Hermelín v kapse se velice snadno připraví, a to z něj dělá nenáročnou pochoutku, která nikoho nezklame. Ať už se jedná o členy rodiny, nebo neočekávanou návštěvu, co je třeba pohostit. Celý postup je více než jednoduchý, stačí najemno nastrouhat brambory, zbavit je přebytečného škrobu, opepřit, osolit, přimíchat jedno vajíčko a hladkou mouku, aby výsledná směs nebyla příliš řídká, ale na druhé straně ani moc hustá. Olej na pánvi nesmí být moc rozpálený, aby se vložené těsto hned nespálilo. Lžičkou vkládáme hrudky, které následně rozprostíráme do požadované velikosti a tvaru kolečka. Dané kolečko musí mít okraje o přibližně 2 centimetry širší než je průměr hermelínu. Ten se rozkrojí a vnitřní stranou vloží do připravené placky. Poté je třeba vnější stranu hermelínu opět schovat do bramborového těsta, čímž vznikne jakýsi vyšší bramborák. Ve chvíli, kdy se vrstvy těsta v rozích a krajích spojí, je třeba celou placku s hermelínem opatrně otočit a osmažit i z druhé strany. Je lepší postupovat opatrně, aby se těsto nepřipálilo, ale aby se dostatečně propeklo a nebylo syrové. K této kapse stačí přidat zeleninu a celý pokrm je hotov.
Pomazánka z hermelínu potěší na chlebíčcích i jednohubkách
Hermelínová pomazánka je typická svou jedinečnou chutí, a tak se na oslavy více než hodí. Recepty na tuto pochoutku se různě liší, nicméně nic nezkazíte, když hermelín, vajíčko, cibuli a salám jemně nasekáte. K této směsi následně přimícháte plnotučnou hořčici, trochu másla, majonézy a jogurtu. Celé pořádně zamícháte a dochutíte solí, pepřem, případně i sladkou paprikou. Pomazánka vynikne na bílém i tmavém pečivu, výslednou chuť zvýrazní i naložené kapie nebo kyselé okurky. Jako ozdoba chlebíčku či jednohubky může být použita čerstvá petrželová nať.
Hermelín lze upravovat různě, výsledek je však obvykle shodně výborný. I z toho důvodu je tento sýr neměnnou součástí nabídek restauračních zařízení. I bez patřičných úprav je však výtečným doplňkem sklenky vína či piva, a tak by na silvestrovské tabuli určitě neměl chybět. Nechte se inspirovat dnešním článkem a nabídněte hermelín všem strávníkům, co se u vašeho stolu poslední den v roce sejdou. Určitě je nezklamete.
Diskuse k článku