Kuskus
Léčivé účinky kuskusu
Napomáhá při hubnutí
Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje dostatek bílkovin, proto naše tělo vyživí, ale nezatíží. Zároveň nás kuskus dostatečně zasytí. Kuskus také urychluje metabolismus.
Pro lepší zažívání
Kuskus je lehce stravitelný a tělo nezatěžuje. Pomůže nám, pokud máme rozhozené zažívání. Kuskus navíc zlepšuje činnost střev. Pouhý hrnek kuskusu obsahuje 10 % doporučené denní dávky vlákniny. Pokud trpíme celiakií anebo alergií na lepek, na trhu existuje i bezlepková varianta kuskusu.
Proti cévním a srdečním chorobám
Kuskus působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Jeho velkou výhodou je vysoký obsah selenu. Ten zbavuje naši krev škodlivého LDL cholesterolu. Zabraňuje vzniku srdečního infarktu, srdeční arytmie a aterosklerózy. Draslík zase působí blahodárně na krevní plazmu a snižuje krevní tlak. Kuskus si proto můžeme hojně dopřávat, i když trpíme hypertenzí nebo vysokým cholesterolem v krvi. Celkově zlepšuje zdraví našeho srdce a cév.
Antioxidační a proti rakovinotvorné účinky
Kuskus obsahuje antioxidanty. Ty naše tělo pomáhají chránit před nejrůznějšími nemocemi. Zabraňuje vzniku nemocí jak s virovým tak bakteriálním původem. Pomáhá při očistě organismu, ničí volné radikály a dokonce působí preventivně proti rakovině, zejména rakovině prostaty a rakovině plic.
Lepší hojení a silnější svalstvo
Studie prokázaly, že nedostatek selenu je jednou z hlavních příčin ochabnutí svalstva. Kuskus ho má dostatek, jeho konzumací tak přispíváme k silnějším svalům. Kuskus také urychluje hojení ran a modřin. Obsahuje totiž vysoký podíl bílkovin, které jsou k hojení nezbytné. Kuskus reguluje rovnováhu tekutin v našem těle.
Věděli jste o kuskusu?
- Je jednou ze základních potravin africké kuchyně. Pochází ze severní Afriky a Blízkého východu.
- Označení „kuskus“ má arabský původ.
- Vyrábí se ze semoliny, což je druh tvrdé bílé pšenice.
Diskuse k článku
RE : Kuskus