Využití kuskusu v kuchyni

17. 07. 2018 Přečteno: 1002x

Velkou výhodou kuskusu je, že jej můžeme využít nejrůznějšími způsoby: v salátech, hlavních jídlech anebo jako přílohu. Dalším bonusem je rychlost jeho přípravy. Kuskus uvaříme za pouhých pár minut.  A navíc se hodí opravdu ke všemu. Všude, kde běžně používáme rýži nebo těstoviny, je můžeme nahradit kuskusem.

Jak kuskus správně uvařit?

Zalijeme ho horkou vodou anebo vývarem v poměru podle návodu na obalu. Poté směs jemně promícháme a přikryjeme. Počkáme asi 5 - 8 minut, pak hotový kuskus ještě jednou promícháme s trochou másla nebo olivového oleje. Kuskus do sebe vsákne všechnu vodu, co k němu přilijeme. Pokud jí bude málo, bude tvrdý, pokud jí bude naopak příliš, může mít kuskus vodnatou konzistenci.

Základem je dobré dochucení

Pokud kuskus přidáváme do dalších pokrmů, k dochucení zvolme koření, jaké se bude hodit k výslednému jídlu. Pokud dáváme kuskus jako přílohu, dochutit ho můžeme špetkou soli, bylinkami anebo kořením, které máme rádi. Přidat do něj můžeme i trošku citronové šťávy. Pro jemnější chuť kuskusu přidejme trochu másla nebo olivového oleje.

Kuskus jako příloha na tisíc způsobů

Je vynikající ke všem masům (např. ryba, hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové). Jako přílohu můžeme kuskus oživit přidáním nejrůznějších bylinek jako petržel nebo tymián. Také do něj můžeme zamíchat uvařenou i čerstvou zeleninu, sušené ovoce, sýr feta nebo ořechy. Fantazii se meze nekladou, kuskus se hodí opravdu ke všemu.

Kuskus ve vegetariánských receptech

Kuskus můžeme využít jako základ směsi pro náplň do zapečené zeleniny: do cuket, lilků a paprik. Pustit se můžeme do přípravy nejrůznějších kuskusových salátů. S červenou řepou, špenátem, sójovou omáčkou, kari a řadou dalších ingrediencí. Vyzkoušet můžeme i kuskusové rizoto nebo kuskusovou verzi karbanátků.

Sladká kuskusová kaše

Kuskus využijeme i při přípravě sladkých pokrmů. Místo horké vody ho můžeme zalít horkým mlékem a hned dostane jinou chuť. Pak si ho můžeme dát jako kaši s ovocem, skořicí, marmeládou nebo ho jen lehce osladit.

Sladké kuskusové recepty

Sladké pokrmy z kuskusu můžeme podávat jako dezert, snídani, hlavní jídlo i svačinu. Můžeme si uvařit jinou variantu rýžového nákypu, kdy místo rýže použijeme právě kuskus. Zapéct ho můžeme také s tvarohem a nejrůznějšími druhy ovoce.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…