Grilování může způsobovat zažívací potíže.

Jak na zdravá střeva? Zažívací potíže vás mohou potrápit nejen v létě.

Nejen v létě je potřeba dbát na správné stravovací návyky. Ale obzvláště v průběhu letních prázdnin a dovolených máme tendence svou stravu poněkud zanedbávat. Není pak divu, že trpíme na zažívací potíže, nadýmání, zácpu, nebo průjmy. Letní průjmy bývají také velmi časté díky nevhodné stravě, která se snadno zkazí či obsahuje bakterie způsobující infekce, například Salmonellu. Co nejvíce zatěžuje trávení v létě a jak si můžeme pomoci?

Špatné zažívání v létě. Čím je způsobeno?

V čase letních dovolených má člověk zcela jiný režim, který s pravidelností nemá nic společného. Tím méně se to týká stravy. Pokud si večer vyhodíme z kopýtka a máme druhý den volno, obvykle dlouho spíme, v letním vedru nemáme chuť k jídlu a naopak se do sytosti najíme až večer. Nezřídka jsou to právě dobroty z různých grilovaček, což našemu zdraví rozhodně zrovna moc neprospívá. Během léta také trávíme spoustu času venku v terénu, v přírodě, u moře nebo někde na výletě, a to moc prostoru k tomu se v klidu najíst nebývá, proto vznikají i dlouhé pauzy mezi jednotlivými jídly. Vhodný není ani alkohol, hojně konzumovaný na letních zahrádkách restaurací nebo na letních party.

Jak na zdravá střeva? Vyhněte se příliš častému grilování

Zažívací potíže může způsobovat také strava, která se v horku rychle kazí, nedostatečně tepelně upravené maso, shnilé ovoce, majonéza a další potraviny, v nichž mohou sídlit bakterie. Existují mnohé potraviny, kterým je opravdu lepší se v létě vyhnout! Následkem nezdravé konzumace nevhodných jídel a nesprávných stravovacích návyků pak vznikají nejrůznější trávicí obtíže, nejčastěji nadýmání, střevní potíže, infekce trávicího traktu, průjem nebo zácpa. Nadýmání může způsobovat i přezrálé kvasící letní ovoce, přemíra konzumace ovoce a také sycené nápoje – lepší je pít čistou vodu bez bublinek!

Jak na zažívací potíže?

Zažívacím potížím v létě se spolehlivě vyhnete tehdy, pokud se budete snažit o následující doporučení:

  • Jezte spíše častěji a menší množství jídla.
  • Dávejte přednost jednoduchým jídlům - zelenině, ovoci, chladnější stravě (např. saláty).
  • Vyhněte se příliš častému grilování, smaženému jídlu, těžkým masitým a tučným pokrmům.
  • Vyhněte se ostrému koření, horkým nápojů a hlavně alkoholu.
  • Nepijte sycené a sladké limonády, raději slabé bylinné odvary, ovocné a zeleninové šťávy a čistou vodu.
  • Připravujte si vždy čerstvé jídlo, nekonzumujte jídlo z neznámých zdrojů a jídlo starší než 2 dny.
  • Dopřejte si dostatek vlákniny - ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny….
  • Zajděte si na borůvky, jsou na střeva vynikající.

Pijte čaj nebo ovocnou šťávu, abyste předešli zažívacím potížím

Zdravá střeva a detoxikace

Určitě bychom také neměli zapomínat na fermentované potraviny s obsahem probiotických kultur. Pokud budeme mít zdravá střeva, naše trávení i celkově imunita, budou dobře konat svou práci a my se budeme cítit skvěle. Vyzkoušet můžete čas od času kvašenou zeleninu, dále kvalitní bílé jogurty, které si můžete přidávat do letních studených salátů, anebo třeba k večeři nové brambory ve slupce s pažitkou ze zahrádky s kefírem.

Probiotika ale vyžadují prebiotika, která tvoří vláknina, jež se v našich střevech stává pro probiotické bakterie potravou. Bez prebiotické vlákniny se probiotika neobejdou. Proto máme pro vás skvělý tip! Je jím preparát od firmy Marion – důmyslně nazvaný Klidné břicho. Obsahuje velké množství vlákniny, která je důležitá pro bezproblémové stravování. Jde o rozpustnou vlákninu obohacenou o koncentrovaný sirup z černého rybízu, který jí dodává jak skvělou chuť, tak i další důležité a potřebné látky. Přípravek obsahuje vitamín C a je doslazen stévií, je tedy vhodný i pro diabetiky, nepředstavuje žádné kalorie navíc a především dodává výživu prospěšným symbiotickým bakteriím. 

Zvláště v dnešní době, kdy převládá západní styl stravování, trpíme nedostatkem rozpustné vlákniny a střevo je tak podvyživené - chybí mu pozitivní bakterie, které nemají šanci se namnožit a jsou tak utlačovány nežádoucími bakteriemi. Následkem jsou pak nejen různé zažívací potíže, ale především se také mění naše chutě a ty nás vedou k tomu, abychom se dále stravovali obdobným nezdravým způsobem. 

Preparát Klidné břicho napravuje špatné zažívání už do tří dnů od počátku doporučeného užívání. Zejména je vhodný pro starší osoby, které mají pomalejší střeva, méně pohybu a více trpí zácpou. Pokud tedy během léta trpíte na nějaké nepravidelnosti a správná funkce vašich střev je poněkud narušená, Klidné břicho je pro vás tou nejlepší volbou. Nezapomínejte však na pitný režim, při užívání je vhodné pít čistou vodu bez bublinek. 



Diskuse k článku

  • Frederika

    19:48 2. 8. 2021 0
    probiotika, probiotika a probiotika
  • Stella

    18:47 25. 7. 2021 0
    stačí brát probiotika a zaživání se vrátí no normálu
  • Alena

    20:49 19. 7. 2021 0
    přesně tohle vyléčí pravidelné používání probiotik laktobacily

Lunární kalendář

ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!