Zdravé vaření je tak trochu věda

Zdravé vaření: Jak se pustit do přípravy pokrmů, abyste zbytečně nepřicházeli o cenné živiny?

Zdravé vaření má mnoho výhod a rozhodně stojí za to osvojit si některé postupy, které kvalitu jídla mohou ještě pozvednout. A nejen to, výsledkem může být i lepší stravitelnost potravin, zvýraznění chuti, kvalitnější výživové vlastnosti a podobně. Jak tedy postupovat, aby jídlo chutnalo co nejlépe a ztráta živin byla co nejmenší?

Než naši předkové objevili oheň, jedli potravu syrovou. Vystavovali se tím však riziku, že strava bude kontaminovaná mikroorganismy. Ohřevem jídla se pochopitelně bakterie i některé nežádoucí látky likvidují. Zároveň je tepelnou úpravou změněn obsah živin a jiné je pochopitelně i aroma jídla. Jak tedy zajistit, aby šlo o zdravé vaření?

Druhy vaření

V podstatě existují dva druhy vaření. Jedno s použitím vlhkého tepla a druhé s využitím suchého tepla. Vaření za vlhkého tepla vyžaduje použití vody nebo páry (vaření, tlakový hrnec apod.), to je považováno více za zdravé vaření. Suché teplo zase vzniká bez přítomnosti vody (smažení, pečení, grilování). Zde jsou však potraviny výživově spíše degradovány. V obou případech však potraviny procházejí fyzikálními a chemickými přeměnami, které mění jejich nutriční profil. A většinou jsou tyto úpravy prováděny pochopitelně i na úkor živin. I když jsou i takové potraviny, které naopak tepelnou úpravu vyžadují a stávají se díky ní hodnotnějšími. 

Čtěte také:

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Vaření v rýžovaru je hračka! Poradíme vám, jak na to, a prozradíme vynikající recepty pro rýžovar

Metoda sous-vide čili vaření ve vakuu

Zdravé vaření versus syrová strava

Dá se říci, že vaření je pro tělo potenciálně škodlivé. Je proto nutné vědět, jak správně potraviny zpracovávat a připravovat. Přesto je zajímavé uvést, že vědci, kteří se zabývali tím, jaký dopad má konzumace syrové stravy na lidský organismus, došli k tomu, že veskrze pozitivní. Pokud se tedy bavíme výhradně o veganské stravě, tedy rostlinné. Ta může mít pozitivní účinky při chronických, duševních či kardiovaskulárních obtížích. A například u revmatoidní artritidy je prý dokonce správně složená syrová strava schopna pomáhat snižovat bolesti.

Zdravé vaření nebo je spíše škodlivé?

Během vaření se v jídle tvoří určité sloučeniny. Produkty pokročilé glykace (takzvané AGE). A odborníci zjistili přímou souvislost mezi právě těmito produkty AGE a určitými patologiemi. Jejich konzumace má totiž například negativní vliv na kardiovaskulární onemocnění, Alzheimerovu chorobu, artritidu nebo cukrovku. Navíc hrají i poměrně velkou roli v zánětlivém procesu. Některé studie dokonce uvádějí, že čím méně těchto produktů a tedy i vařené stravy budeme konzumovat, tím vyšší je šance, že se dožijeme vyššího věku.

Zelenina a zdravé vaření

Jsou však potraviny, kterým zdravé vaření rozhodně prospívá. A je mnohem lepší tepelně je zpracovat než je konzumovat syrové. Zdravé vaření zeleniny může totiž zlepšit biologickou dostupnost určitých živin nebo může také snížit působení škodlivých sloučenin. Je to případ mrkve, rajčat, brukvovité zeleniny (brokolice, květák, zelí, ředkvičky…) a zelené listové zeleniny (špenát, mangold). Tyto potraviny bychom měli tedy konzumovat výhradně tepelně zpracované. Zároveň je ale nutné myslet i na to, že čím déle se potraviny vaří, tím více klesá nutriční hodnota jídla. Je proto důležité optimalizovat dobu vaření.

Za zdravé vaření je považována například příprava jídla v páře

Platí to ostatně jako u čehokoliv jiného: nic se nesmí přehánět. Zároveň je dobré vědět, že například brambory nebo mrkev si zachovají více cenných látek, pokud je vaříme ve slupce. Tedy loupat bychom je měli až po uvaření.

Zdravé vaření a vhodné náčiní

Pro zdravé vaření je rovněž nutné mít k dispozici to správné náčiní. Je například vhodné upřednostňovat nepřilnavé pánve s poklicí, které vyžadují jen velmi malé množství tuku či vody a výrazně zkracují dobu vaření díky optimálnímu rozložení a udržení tepla. Rovněž jsou vhodné například tlakové nádoby nebo parní hrnce. Rozhodně je pak vhodné eliminovat hliníkové nádobí, kde mohou stopy hliníku migrovat do připravovaných potravin, zejména těch kyselejších.

A pozor bychom si měli dávat i na některé nepřilnavé pánve. Většina z nich obsahuje látku polytetrafluorenthylen (PTFE), která je při nízkých teplotách chemicky netoxická. Avšak při teplotě od 230 stupňů se toxickou stává. Kvůli tomu je v Evropě tato látka klasifikována jako “vzbuzující velké obavy”. Teploty 230 stupňů se dosáhne většinou po třech a pěti minutách běžného používání pánve, kratší doba přípravy by tedy měla být zcela v pořádku.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 29. 03. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
NEDĚLE 30. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.