Zdravé vaření je tak trochu věda

Zdravé vaření: Jak se pustit do přípravy pokrmů, abyste zbytečně nepřicházeli o cenné živiny?

Zdravé vaření má mnoho výhod a rozhodně stojí za to osvojit si některé postupy, které kvalitu jídla mohou ještě pozvednout. A nejen to, výsledkem může být i lepší stravitelnost potravin, zvýraznění chuti, kvalitnější výživové vlastnosti a podobně. Jak tedy postupovat, aby jídlo chutnalo co nejlépe a ztráta živin byla co nejmenší?

Než naši předkové objevili oheň, jedli potravu syrovou. Vystavovali se tím však riziku, že strava bude kontaminovaná mikroorganismy. Ohřevem jídla se pochopitelně bakterie i některé nežádoucí látky likvidují. Zároveň je tepelnou úpravou změněn obsah živin a jiné je pochopitelně i aroma jídla. Jak tedy zajistit, aby šlo o zdravé vaření?

Druhy vaření

V podstatě existují dva druhy vaření. Jedno s použitím vlhkého tepla a druhé s využitím suchého tepla. Vaření za vlhkého tepla vyžaduje použití vody nebo páry (vaření, tlakový hrnec apod.), to je považováno více za zdravé vaření. Suché teplo zase vzniká bez přítomnosti vody (smažení, pečení, grilování). Zde jsou však potraviny výživově spíše degradovány. V obou případech však potraviny procházejí fyzikálními a chemickými přeměnami, které mění jejich nutriční profil. A většinou jsou tyto úpravy prováděny pochopitelně i na úkor živin. I když jsou i takové potraviny, které naopak tepelnou úpravu vyžadují a stávají se díky ní hodnotnějšími. 

Čtěte také:

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Vaření v rýžovaru je hračka! Poradíme vám, jak na to, a prozradíme vynikající recepty pro rýžovar

Metoda sous-vide čili vaření ve vakuu

Zdravé vaření versus syrová strava

Dá se říci, že vaření je pro tělo potenciálně škodlivé. Je proto nutné vědět, jak správně potraviny zpracovávat a připravovat. Přesto je zajímavé uvést, že vědci, kteří se zabývali tím, jaký dopad má konzumace syrové stravy na lidský organismus, došli k tomu, že veskrze pozitivní. Pokud se tedy bavíme výhradně o veganské stravě, tedy rostlinné. Ta může mít pozitivní účinky při chronických, duševních či kardiovaskulárních obtížích. A například u revmatoidní artritidy je prý dokonce správně složená syrová strava schopna pomáhat snižovat bolesti.

Zdravé vaření nebo je spíše škodlivé?

Během vaření se v jídle tvoří určité sloučeniny. Produkty pokročilé glykace (takzvané AGE). A odborníci zjistili přímou souvislost mezi právě těmito produkty AGE a určitými patologiemi. Jejich konzumace má totiž například negativní vliv na kardiovaskulární onemocnění, Alzheimerovu chorobu, artritidu nebo cukrovku. Navíc hrají i poměrně velkou roli v zánětlivém procesu. Některé studie dokonce uvádějí, že čím méně těchto produktů a tedy i vařené stravy budeme konzumovat, tím vyšší je šance, že se dožijeme vyššího věku.

Zelenina a zdravé vaření

Jsou však potraviny, kterým zdravé vaření rozhodně prospívá. A je mnohem lepší tepelně je zpracovat než je konzumovat syrové. Zdravé vaření zeleniny může totiž zlepšit biologickou dostupnost určitých živin nebo může také snížit působení škodlivých sloučenin. Je to případ mrkve, rajčat, brukvovité zeleniny (brokolice, květák, zelí, ředkvičky…) a zelené listové zeleniny (špenát, mangold). Tyto potraviny bychom měli tedy konzumovat výhradně tepelně zpracované. Zároveň je ale nutné myslet i na to, že čím déle se potraviny vaří, tím více klesá nutriční hodnota jídla. Je proto důležité optimalizovat dobu vaření.

Za zdravé vaření je považována například příprava jídla v páře

Platí to ostatně jako u čehokoliv jiného: nic se nesmí přehánět. Zároveň je dobré vědět, že například brambory nebo mrkev si zachovají více cenných látek, pokud je vaříme ve slupce. Tedy loupat bychom je měli až po uvaření.

Zdravé vaření a vhodné náčiní

Pro zdravé vaření je rovněž nutné mít k dispozici to správné náčiní. Je například vhodné upřednostňovat nepřilnavé pánve s poklicí, které vyžadují jen velmi malé množství tuku či vody a výrazně zkracují dobu vaření díky optimálnímu rozložení a udržení tepla. Rovněž jsou vhodné například tlakové nádoby nebo parní hrnce. Rozhodně je pak vhodné eliminovat hliníkové nádobí, kde mohou stopy hliníku migrovat do připravovaných potravin, zejména těch kyselejších.

A pozor bychom si měli dávat i na některé nepřilnavé pánve. Většina z nich obsahuje látku polytetrafluorenthylen (PTFE), která je při nízkých teplotách chemicky netoxická. Avšak při teplotě od 230 stupňů se toxickou stává. Kvůli tomu je v Evropě tato látka klasifikována jako “vzbuzující velké obavy”. Teploty 230 stupňů se dosáhne většinou po třech a pěti minutách běžného používání pánve, kratší doba přípravy by tedy měla být zcela v pořádku.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 18. 04. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 19. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá a spolehlivá půjčka do 24 hodin Potřebujete spolehlivou a rychlou půjčku pro ná...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlé a spolehlivé online financování Nabízím všechny typy úvěrů a investic od 20 0...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Zelená jídla rychle a levně: Nejlepší tipy na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek je skvělou příležitostí, jak se inspirovat zdravými a chutnými jídly plnými zelené barvy. Ať už se jedná o tradiční pokrmy nebo moderní variace, zelené ingredience, jako jsou špenát, brokolice, n...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Oprava a restaurování starého nábytku: Jak oživit rodinné kousky?

Máte doma nějaký starý nábytek, který se na první pohled hodí na skládku? Než jej definitivně vyhodíte, zkuste mu dát ještě šanci. Oprava nábytku a laické domácí restaurování nemusí být tak náročné, jak se na p...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.