Vaření na ohni nejen pro zálesáky

Vaření na ohni nejen pro zálesáky

Oheň je zlý pán, avšak i dobrý sluha. To věděli lidé už v pravěku. Vaření na ohni je aktuální jen co se na zemi objevil člověk. Oheň nás nejen zahřeje, ale i nakrmí. Vaření na ohni bylo pravda v pravěku asi dost jiné a v kurzu byl především mamut, ale v dnešní době se vlastně ničím neliší, jen přibyly způsoby, jak jídlo na otevřeném ohni připravujeme a mamuta jsme vyměnili za jiné dobroty.

Čtěte také:

Pečené brambory v popelu

Kotlíkový guláš na ohni

Vaření na ohni je ojedinělé a vrátí vás k vlastní podstatě. Oheň je skvělý kuchař, jehož kulinářské umění nepředčí snad žádný jiný způsob přípravy jídla. Plameny dodají pokrmům jinou, doslova lesáckou chuť. Vařte na ohni, budete jistě mile překvapeni.

Vaření na ohni – nahlédněme pod pokličku historie

Kolébkou zrození ohně je Africký kontinent, zde dle nálezů archeologů poprvé tamější lidé zažehli plameny, které dávají teplo, bezpečí a umožňují vaření na ohni. Přesněji se tato doba datuje až na sta tisíce let před Kristem. Oheň je tedy na naší planetě už od nepaměti. V pravěku lidé pochopili, že ohnivé plameny zpracují potravu do stravitelnějšího stavu, který jejich tělu více vyhovoval. Oheň mimo jiné chránil i před divou zvěří a zajišťoval teplo v zimních měsících.

Vaření na ohni – co k němu potřebujete?

K vaření na ohni potřebujete především oheň, to se ví. Jak ho ale rozdělat, aby neuhasl během přípravy pokrmu a třeba nás při jídle svými zbytečky plamenů i zahřál?

Co je důležité?

  • K vaření na ohni potřebujte vhodné místo: určitě oheň nerozdělávejte uprostřed suchého lesa, nebo v prostředí, kde hrozí vznícení okolních předmětů. Rozdělat oheň byste měli přímo na zemi, ne na trávě, jehličí, či větvích. Případně vše, co může nečekaně hořet, odhrabejte a vytvořte si čistý podklad, třeba jen s hlínou. Místo můžete obložit i kameny. Myslete na bezpečí.
  • Připravte si podklad pro oheň: potřebujte suché klestí, nebo větvičky, z kterých vytvoříte základ pro podpal. Umístěte je doprostřed ohniště a zapalte. Plameny můžete rozdmýchat i mírným foukáním. Aby se oheň rozhořel, potřebuje vzduch.
  • Najděte vhodné dřevo a udělejte třísky: dřevo by mělo být suché a čisté. Nasekejte z něj tenké třísky, které pak opatrně naskládejte na již hořící klestí a větvičky.
  • Mějte po ruce větší kusy dřeva: abyste oheň podpořili, potřebujete mít po ruce větší kusy dřeva, které nesmí být rovněž mokré. Špalíčky přikládejte pomalu, abyste neuhasili plameny. Postupujte tak, jako byste stavěli týpí. Umístěte kusy dřeva dokola.
  • Až se oheň rozhoří, můžete ho opatrně podpořit opět rozfoukáním.
  • Začněte si chystat jídlo k vaření na ohni: chvíli bude trvat, než se vytvoří rozpálené uhlíky, které jsou potřebné pro přípravu jídla s příchutí ohně.

 vaření oheň

Vaření na ohni – jaké způsoby přípravy jídla vyzkoušet?

Pokud jste se dostali přes počáteční fázi, kdy již vaše ohniště vesele plápolá, je potřeba se rozhodnout pro to, jakým stylem budete váš pokrm v ohni připravovat. Vaření na ohni nabízí mnoho způsobů:

  • Jako děti si jistě pamatujete, jak jste jedli brambory pečené přímo v ohništi: a to je právě jeden ze způsobů, jak vaření na ohni pojmout. V tomto případě si ale musíte zodpovědně a trpělivě počkat, až se v ohništi vytvoří opravdu žhavé uhlíky – až posléze do nich můžete vkládat jídlo přímo, nebo například v alobalu. Pokrm je důležité hlídat, aby se nespálil. Pokud se na suroviny, které jste vložili do ohně bez alobalu, lepí popílek, nejspíš uhlíky nejsou dostatečně rozpálené.
  • Zůstaňme tak trochu stále ve vzpomínkách na dětství: rožnění je další způsob, jak si něco dobrého na ohni upéct. Mnozí z nás jako malí určitě rožnili na klacíku špekáček, který byl tou největší pochoutkou! Rožnit ale můžete kde co. Kus dobrého masa snad neurazí nikoho. Potřeba je pravidelně otáčet, aby se vám dobrota nepřipálila. I když někdo rád právě to spálené! Proti gustu…
  • Pokud jste tramp, jak se patří, budete mít s sebou v terénu určitě kotlík, v kterém je vaření na ohni dokonce i praktické. A výsledek stojí za to! Můžete připravit třeba svůj oblíbený gulášek.

Vaření na ohni je zážitek a bude vás bavit

Ať se rozhodnete pro vaření na ohni, nebo si budete chtít zpříjemnit večer rozděláním magických plamenů bez kuchtění, vždy se to stane zážitkem. Oheň má uklidňující účinky. Je ale potřeba s ním zacházet rovněž opatrně a s respektem. Plameny se záhy mohou proměnit v nepřítele číslo jedna, s kterým je boj urputný a v některých případech i marný. Přítelem se vám oheň stane pokaždé, když k němu budete přistupovat rozumně.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 28. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 11. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.