Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón
Rádi si pochutnáváte na tiramisu? Nebo jste snad propadli dortovým krémům z mascarpone? Pak pro vás máme zajímavý návrh. Nekupujte už v obchodě drahé kupované mascarpone, ale vyrobte si ho sami doma. V tomto článku se podíváme na to, jak domácí mascarpone vychází finančně i na to, jak ho správně vyrobit, aby chutnalo jako od Itala.
Mascarpone je čerstvý sýr z tučné smetany, který pochází z Itálie. Vyrábí se vysrážením mléčné bílkoviny, chuťově je velmi lahodný, ale také kalorický. V 250 gramech tohoto čerstvého sýra najdete až 1020 kcal, což není málo.
Mascarpone je možné použít jak do sladké, tak slané kuchyně. Asi nejznámějších receptem je italské tiramisu, z čerstvého sýra můžete ale připravit také chutnou pomazánku nebo omáčku k těstovinám. Je zkrátka univerzální.
Vyplatí se vám domácí mascarpone finančně?
Domácí mascarpone se vyrábí z vysokoprocentní smetany, ze které se vysráží bílkoviny. Vždy je proto třeba počítat že na jednu dávku mascarpone potřebujete zhruba dvě dávky smetany. Tedy na 250 gramů mascarpone využijete asi 500 g tučné smetany. A právě v tomto měřítku je schovaný ekonomický poměr, zda se domácí mascarpone vyplatí. Pojďme si to ukázat prakticky.
Poctivá smetana ke šlehání se dá v obchodě ve slevě koupit za 16 Kč za 250 ml. Mascarpone o váze 250 g běžně pak za 35 Kč, ve slevě ale až o 10 Kč levněji. Jaká rovnice nám z toho tedy vychází?
Pokud bychom sehnali smetanu za 16 Kč za 250 ml a mascarpone v tu chvíli nebylo v obchodě ve slevě, domácí mascarpone by se vyplatilo o několik o několik málo korun. Musíme k tomu ale připočítat elektrickou energii a náš čas, přičemž budeme předpokládat, že citrón má každý doma.
Domácí mascarpone se finančně tedy nevyplatí. Je ale chutnější a může být i kvalitnější.
Domácí mascarpone - recept
I přes výše zmíněné důvody může ale být domácí výroba mascarpone zábavnou a zajímavou zkušeností. Pojďme se teď prakticky podívat na to, co k tomu budete potřebovat.
SMETANA
Postup pro hledání kvalitní smetany bude stejný jako pro domácí máslo, které jsme vyráběli v minulém článku. V obchodě se podívejte po vysokoprocentní smetaně (33% a výše) bez UHT*. Nejlepší je ale samozřejmě použít smetanu přímo od farmáře.
* Česky vysokoteplotní úprava, v originále Ultra-high temperature processing je metoda konzervace, která v mléčných výrobcích zničí živé kultury a zajistí jejich delší skladovatelnost.
CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA
Aby se smetana vysrážela a vzniklo domácí mascarpone, budete potřebovat srážedlo. Ve velkovýrobě se běžně používá živočišné srážedlo, vám ale bude stačit obyčejný citrón. Budeme používat několik kapek.
Dále budete na recept potřebovat:
- kuchyňský teploměr
- hrnec se zesíleným dnem / vodní lázeň
- plátýnko
- vařečku
- misku
Domácí mascarpone - postup
- Připravte si hrnec se zesíleným dnem, nebo vodní lázeň. Je to proto, aby se nám smetana nepřipalovala.
- Do hrnce nalijte 500 ml smetany ke šlehání a začněte zahřívat.
- Jakmile se na hladině začnou objevovat malé bublinky, změřte teplotu a snažte se udržet 90 stupňů.
- Do smetany přidejte lžíci citrónové šťávy.
- Udržujte teplotu 90 stupňů a zvolna míchejte 5 až 10 minut. Smetana začne pomalu houstnout, vysrážené kousky ale nečekejte.
- Hrnec odstavte z ohně a nechte 5 minut odstát.
- Poté nalijte do plátýnka, které položte na misku a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte přes noc v lednici.
- Ráno můžete hotové domácí mascarpone zpracovat.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón
RE: Vyrobte si domácí mascarpone! Bude vám stačit smetana a citrón