Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!
23. 02. 2018 Přečteno: 25837x

Pokud patříte mezi jogurto-milce, pak vaší pozornosti určitě neunikl řecký jogurt. Jak název napovídá, pochází z oblasti Balkánu a vyznačuje se vekou tučností a hustotou. Řekové ho nejraději podávají s medem a ořechy. V obchodě za malý kelímek zaplatíte až 20 korun, proto se dnes naučíme, jak si vyrobit domácí řecký jogurt snadno a rychle. 

V našem mléčném seriálu už jsme se zabývali výrobou domácího másla, mascarpone, lučiny a taveného sýra. Naučili jsme se také, jak si vyrobit klasický bílý jogurt, recept si můžete osvěžit TADY. No a řeckým jogurtem na tradiční bílý jogurt navážeme. Postup pro výrobu je totiž téměř identický, až na jedno malé tajemství, které může za požadovanou hustotu a které vám dnes prozradíme. 

Čtěte také:

Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt

Jak vypadá pravý řecký jogurt?

Původní surovinou pro domácí řecký jogurt bylo ovčí mléko, dnes se ale jogurty běžně průmyslově vyrábějí i z mléka kravského. Tajemství oné hustoty a krémovosti je jednak v tučnosti použitého mléka, a také v cezení. Zatímco běžný jogurt se vyrábí tak, že se po naočkování mléka nechá jen 6 hodin uzrát a poté se konzumuje, řecký jogurt potřebuje ještě další úpravu. Po uzrání se jogurt ještě pasíruje (cedí) přes sítko a tím získává svou krémovou strukturu a požadovanou hustotu

Domácí řecký jogurt - recept

Pro výrobu domácího jogurtu si dejte skutečně záležet při výběru mléka. Zvolte mléko pasterizované, pokud byste měli k dispozici mléko přímo od kraviček, musíte ho doma nejprve pasterizovat. Mléko by mělo být co nejtučnější, chybu neuděláte, pokud dáte přednost mléku v bio kvalitě. 

Ingredience

  • 2 litry čerstvého mléka, pasterovaného
  • 3 lžíce řeckého jogurtu (koupeného nebo z předchozí várky)
  • plátýnko nebo jemná utěrka

Jaký je postup?

  1. Čerstvé pasterované mléko zahřejte na 40 až 45 stupňů. Přidejte živý řecký jogurt a promíchejte metličkou.
  2. Mléko nalijte do připravené velké čisté sterilní nádoby a udržujte v teplotě 40 stupňů po dobu 12 hodin. Lze to udělat tak, že domácí řecký jogurt dáte do peřin nebo ke kamnům.
  3. Poté jogurt nalijte do plátýnka a přepasírujte, to znamená - pokuste se z něj dostat co nejvíce tekutiny. 
  4. Zbylou scezenou syrovátku nevylévejte, ale použijte při pečení chleba nebo jako základ smoothie.  

Domácí řecký jogurt s musli

TIP, POKUD NEMÁTE TEPLOMĚR

Pokud nemáte teploměr, nevadí! Můžete si snadno vyrobit i domácí jogurt bez teploměru. Teplota 40 až 45 stupňů zhruba odpovídá teplotě těla. Jak tedy poznáte, že má mléko takovou teplotu? Pokud do něj ponoříte prst a nepoznáte, že jej máte v mléce. Podobně se měří i teplota mléka pro miminka

JAK SI VYTVOŘIT NEKONEČNOU ZÁSOBU ŘECKÉHO JOGURTU

Pokud chcete vést skutečně ekonomickou a šetrnou domácnost, máme pro vás tip, jak už nebudete muset nikdy jogurt kupovat v obchodě, ale vždy si sami vyrobíte jen domácí řecký jogurt. Poslední dvě až tři lžíce z domácího jogurtu nespotřebujte, ale schovejte si je. Poslouží vám jako základ pro domácí řecký jogurt. A to je celé kouzlo. 

Jak lze domácí řecký jogurt využít?

Domácí řecký jogurt se vyznačuje neobvyklou hustotou a krémovostí. Je smetanový, avšak trošku nakyslý a chutí nejvíce připomíná zakysanou smetanu. Můžete ho proto směle použít nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni. Máme pro vás několik tipů, jak lze řecký jogurt využít:



Napsat komentář: Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

RE: Vyrobte si lahodný domácí řecký jogurt - snadno a rychle!

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Miša

    4. 8. 2022 22:49
    nevyrábím, nemám na to čas, koupim si tvarohový jogurt s příchutí čokolády a jsem spokojena