Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt
Tento článek navazuje na náš mini seriál, ve kterém se věnujeme domácí výrobě mléčných výrobků. Zatím jsme takhle společně vyzkoušeli vyrobit domácí máslo, abychom zjistili, že finančně se příliš nevyplatí, ale chuťově je výtečné. Následovalo domácí mascarpone a dnes si společně vyrobíme domácí jogurt.
Tak se přiznejte hned na začátek, patří jogurty do vašeho běžného jídelníčku? Pokud ne, pak je to škoda. Domácí jogurt totiž ve 100 gramech obsahuje až 10 g bílkovin, 3,6 g sacharidů a jen 0,4 g tuků. Navíc po bílém neochuceném jogurtu příliš nepřiberete, obsahuje totiž jen 58 kcal. A proto je vhodný i při hubnutí.
Domácí máslo jako hit posledních týdnů! Finančně se příliš nevyplatí, ale je chutnější než kupované
Pokud i vaše rodina ráda konzumuje jogurty, možná jste se i vy ocitli v konzumní - supermarketové tísni, aniž o tom víte. Jaké jogurty kupujete? Čisté bílé, které si pak doma ochutíte podle potřeby nebo už ochucené jogurty, tzv. pro děti? Pokud spadáte do druhé kategorie, pak by vás mohlo zajímat, že domácí jogurt a jeho výroba by vám mohla přinést odlehčení rodinného rozpočtu. Počítejte s námi.
Domácí jogurt se finančně vyplatí
Vezměme si příklad běžné čtyřčlenné rodiny, která má dvě děti. Každé sní průměrně čtyři jogurty týdně. To máme osm jogurtů za týden a více než 30 za měsíc a to za předpokladu, že dospělí tyto mléčné produkty nejedí. Zůstaňme ještě chvíli na příkladu průměrné české rodiny. Ta nekupuje velké balení bílého jogurtu, ale jogurty malé, ochucené. A to z praktických důvodů nebo jen ze zvyku. Malý ochucený jogurt (ovocný nebo čokoládový) o váze 150 g průměrně stojí 8 až 9 korun. Částka při jednom nákupu zanedbatelná. Měsíčně ale naše rodina za jogurty zaplatí mezi 250 až 290 korunami. A to už je hodně, nemyslíte?
Pokud k tomu připočítáme produkci odpadů, které nám po konzumaci mléčných výrobků zbude, má tato rovnice jasný výsledek. Domácí jogurt se vyplatí hned z několika důvodů!
U počítání ještě chvíli zůstaneme, chceme se totiž dozvědět, kolik zaplatíme za domácí jogurt, který si vyrobíte doma. Na litr jogurtu budeme potřebovat 1 litr čerstvého mléka a lžíci bílého jogurtu s živou kulturou. Malý jogurt s živou kulturou seženeme za 10 Kč, litr čerstvého mléka za 23 až 24 Kč. Za částku 35 Kč tedy vyrobíme litr domácího jogurtu, což odpovídá zhruba 8 malým kelímkům jogurtů. A to už se vyplatí, co říkáte?
Domácí jogurt v bio kvalitě? Žádný problém
Ještě více se domácí jogurt bez jogurtovače vyplatí v případě, že si kupujete bio výrobky. Stejným postupem si můžete během chvilky vyrobit 1 lir bio jogurtu, ve kterém nebudou žádná éčka, přidané látky, emulgátory ani konzervanty. Své rodině tak dáte to nejlepší, budete mít dobrý pocit a ušetříte.
Domácí jogurt - recept
Tento recept slouží na vytvoření 1 litru jogurtu. Poměry můžete upravovat. Pokud víte, že vaše rodina sní týdně hodně mléčných produktů, udělejte dávku ze 2 až 3 litrů mléka najednou. Ušetříte si tak čas.
Jakmile vám zbude poslední sklenička jogurtu, použijte ho vždy k výrobě nové dávky jogurtu. Je to podobné s kváskem.
Ingredience
- 1 litr čerstvého mléka, pasterovaného
- 1 velká lžíce jogurtu s živými kulturami
- teploměr
- čisté sterilní sklenice
Jaký je postup?
- Čerstvé pasterované mléko zahřejte na 40 až 45 stupňů. Přidejte živý jogurt a promíchejte metličkou.
- Mléko nalijte do připravených čistých sterilních sklenic a udržujte v teplotě 40 stupňů po dobu 6 hodin. Lze to udělat tak, že domácí jogurt dáte do peřin nebo ke kamnům.
- Poté jogurt uchovávejte v lednici.
- Domácí jogurt lze kombinovat s granolou, jahodovou marmeládou, stejně jako s dalšími marmeládami. Dále můžete jogurt přidat do smoothie, vyrobit z něho jogurtový dip a připravit další skvělé recepty.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt
RE: Zapomeňte na kupované jogurty a vyrobte si domácí jogurt
Kama
Redakce - Spektrum Zdraví
domácí jogurty vydrží v lednici průměrně 7 dní. Jen si dávejte pozor, ať při odebírání jogurtu neinfikujete jogurt - proto vždy používejte čistou lžíci.
Pěkný den, Anička, SZ
Heva-Kladno
Kristina
Redakce Spektrum Zdraví
Pěkný den, Anička, Redakce SZ
Danuše