Domácí kondenzované mléko – vyrobte si jej doma za 15 minut
Skvělé do kávy, omáček, dezertů i likérů, oblíbená ingredience herce Oldřicha Nového – to je kondenzované mléko. Kondenzované mléko se získává částečným odpařením vody z čerstvého plnotučného mléka či smetany. Přinášíme recept, jak si kondenzované mléko připravit u sebe doma.
Obsahuje vápník, ale i tuk
Kondenzované mléko na trhu najdete jak slazené, neslazené, tak s příchutí. Velkou výhodou společně s dobrou chutí je, že obsahuje velké možností vápníku, které tělo potřebuje. Kondenzované mléko má totiž 2,5x víc vápníku než plnotučné mléko.
Na druhou stranu kondenzované mléko obsahuje hodně tuku a některé varianty i hodně cukru. Pro představu 2 lžíce zahuštěné smetany jej obsahují dvakrát víc než 30 lžic plnotučného mléka. Pokud se tedy snažíte udržet štíhlou linii je dobré se podívat po neslazených variantách.
Vyrobit si ho doma je jednoduché
Vynikající je do kávy, využijete ho při přípravě dezertů, pečení drobného cukroví, výrobě domácího vaječného likéru, vaječného koňaku, likéru z ledových kaštanů i dalších smetanových likérů. Pokud vám v obchodě připadá kondenzované mléko drahé, vyrobte si ho jednoduše doma. Potřebujete jen čtvrt hodiny a ingredience, které máte běžně doma. Klidně si ho také můžete udělat více do zásoby, jelikož kondenzované mléko má dlouhou trvanlivost.
Kondenzované mléko – recept
Budete potřebovat:
- 200 ml plnotučného mléka
- 200 g moučkového cukru
- 20 g másla
Jak na přípravu:
- Připravte si co nejvyšší hrnec, který doma máte. Do něj nalijte mléko, přidejte cukr, máslo a dejte ho na sporák na mírný oheň. Důkladně míchejte, dokud se cukr a máslo úplně nerozpustí.
- Směs pak za stálého míchání přiveďte k varu.
- Od varu si nastavte deset minut. Připravte se na to, že se během redukování tekutiny bude tvořit opravdu hustá pěna. Právě proto je třeba použít co nejvyšší hrnec, aby vám neutekla.
- Přesně po deseti minutách hrnec se směsí odstavte. Nenechte se zmást tím, že bude stále řídká. Postupně houstnout totiž začne až během chladnutí.
- Ještě horké kondenzované mléko naběračkou opatrně nalijte do čistých skleniček, pevně je uzavřete víčkem a vložte na několik hodin do většího hrnce se studenou vodu tak, aby byly ponořené až po hrdlo.
- Hotové kondenzované mléko skladujte v temnu a chladu, nejlépe v lednici. Po otevření rychle spotřebujte.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Domácí kondenzované mléko – vyrobte si jej doma za 15 minut
RE: Domácí kondenzované mléko – vyrobte si jej doma za 15 minut