Domácí tvaroh – recept tak jednoduchý, že už tvaroh nebudete muset nikdy kupovat
Připravit domácí tvaroh je jednoduché, jen se nenechte zaskočit tím, že to zabere pár dní. Potěší vás nejen fakt, že znáte složení svého tvarohu bez konzervantů a dalších přidaných látek. Stejně jako u jiných domácích výrobků je motivací pro domácí tvaroh cena. Navíc jej můžete podle libosti dochutit.
Domácí tvaroh – ingredience
Na výrobu domácího tvarohu budeme potřebovat mléko. Pokud používáte čerstvé mléko přímo od farmáře nebo z mlékomatu, je třeba jej nejprve pasterizovat. Zahřejte jej tedy na 65 stupňů a nechte vychladnout. Pokud používáte mléko z obchodu, vyhněte se mléku krabicovému, domácí tvaroh z něj není chutný. Ideální je čerstvé bio mléko.
Výhodou je, že pro domácí tvaroh recept obsahuje pouze mléko. Můžete samozřejmě koupit speciální kulturu nebo syřidlo, ale domácí tvaroh lze připravit i bez nich. Tučnost domácího tvarohu ovlivníme výběrem tučnosti mléka, případně přidáním smetany.
Pokud byste přeci jen celý proces chtěli urychlit, připravte si šťávu z citronu nebo malé množství tvarohu.
Domácí tvaroh – recept
- První krok je jednoduchý a přitom trvá nejdéle – je nutné, aby mléko na domácí tvaroh zkyslo při pokojové teplotě. To může trvat 1-3 dny podle okolní teploty – v létě je proces rychlejší, v zimě pomalejší.
- Nepoužívejte mléko, které vám zkyslo v lednici, domácí tvaroh by byl hořký.
- Dobře zkyslé mléko poznáte tak, že zhoustne a bude připomínat kefír.
- Zkyslé mléko přelijeme do hrnce a pomalu ohříváme, dokud se nám nezačne oddělovat pevnější tvaroh a tekutá syrovátka.
- Pokud máte raději měkký tvaroh, mléko zahřejte asi jen na 40 stupňů Celsia.
- Pokud chcete vyrobit tvrdý tvaroh na strouhání, dosáhněte vyšší teploty asi kolem 60 stupňů.
- Na jiný hrnec položíme cedník a vyložíme ho plátnem nebo jinou čistou textilií, přes kterou tvaroh se syrovátkou přecedíme.
- Tvaroh necháme důkladně okapat.
- Syrovátku můžeme vypít, má mnoho pozitivních účinků pro naše zdraví, nebo také využít při přípravě domácího chleba.
- Hotový měkký domácí tvaroh můžeme rovnou použít na přípravu pomazánky, do buchet či na jiné dezerty.
- Uchovaný v lednici vydrží cca 3 dny.
- Pokud bychom chtěli tvrdý domácí tvaroh, textilii s tvarohem zavážeme, v sítku zatížíme a necháme ještě několik hodin lisovat.
- Čím více syrovátky odkape, tím bude konzistence tvarohu hustší a tužší.
Domácí tvaroh – tipy na nejchutnější recept
- Pokud chcete urychlit kysnutí mléka na domácí tvaroh, přidejte do něj menší množství citronové šťávy – cca 60 ml na 1 litr mléka. Můžete mléko také „naočkovat“ menším množstvím tvarohu.
- Na přípravu domácího tvarohu používejte nádobí, především hrnce, z nerezu.
- Domácí tvaroh lze připravit i z domácího kefíru, postup je podobný, jen se kefír zahřívá ve vodní lázni. Když začne vodní lázeň bublat, sledujte pečlivě moment, kdy se začne oddělovat tvaroh a syrovátka a hrnec z ohně odstavte – po 10 minutách obsah hrnce slejte přes cedník a postupujte dále podle receptu výše.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Domácí tvaroh – recept tak jednoduchý, že už tvaroh nebudete muset nikdy kupovat
RE: Domácí tvaroh – recept tak jednoduchý, že už tvaroh nebudete muset nikdy kupovat