Domácí tvaroh – recept tak jednoduchý, že už tvaroh nebudete muset nikdy kupovat
![img](/img/clanky/4beca91cc8866d627d2b9195accbacb3/domaci-tvaroh-recept1.jpg)
Připravit domácí tvaroh je jednoduché, jen se nenechte zaskočit tím, že to zabere pár dní. Potěší vás nejen fakt, že znáte složení svého tvarohu bez konzervantů a dalších přidaných látek. Stejně jako u jiných domácích výrobků je motivací pro domácí tvaroh cena. Navíc jej můžete podle libosti dochutit.
Domácí tvaroh – ingredience
Na výrobu domácího tvarohu budeme potřebovat mléko. Pokud používáte čerstvé mléko přímo od farmáře nebo z mlékomatu, je třeba jej nejprve pasterizovat. Zahřejte jej tedy na 65 stupňů a nechte vychladnout. Pokud používáte mléko z obchodu, vyhněte se mléku krabicovému, domácí tvaroh z něj není chutný. Ideální je čerstvé bio mléko.
Výhodou je, že pro domácí tvaroh recept obsahuje pouze mléko. Můžete samozřejmě koupit speciální kulturu nebo syřidlo, ale domácí tvaroh lze připravit i bez nich. Tučnost domácího tvarohu ovlivníme výběrem tučnosti mléka, případně přidáním smetany.
Pokud byste přeci jen celý proces chtěli urychlit, připravte si šťávu z citronu nebo malé množství tvarohu.
Domácí tvaroh – recept
- První krok je jednoduchý a přitom trvá nejdéle – je nutné, aby mléko na domácí tvaroh zkyslo při pokojové teplotě. To může trvat 1-3 dny podle okolní teploty – v létě je proces rychlejší, v zimě pomalejší.
- Nepoužívejte mléko, které vám zkyslo v lednici, domácí tvaroh by byl hořký.
- Dobře zkyslé mléko poznáte tak, že zhoustne a bude připomínat kefír.
- Zkyslé mléko přelijeme do hrnce a pomalu ohříváme, dokud se nám nezačne oddělovat pevnější tvaroh a tekutá syrovátka.
- Pokud máte raději měkký tvaroh, mléko zahřejte asi jen na 40 stupňů Celsia.
- Pokud chcete vyrobit tvrdý tvaroh na strouhání, dosáhněte vyšší teploty asi kolem 60 stupňů.
- Na jiný hrnec položíme cedník a vyložíme ho plátnem nebo jinou čistou textilií, přes kterou tvaroh se syrovátkou přecedíme.
- Tvaroh necháme důkladně okapat.
- Syrovátku můžeme vypít, má mnoho pozitivních účinků pro naše zdraví, nebo také využít při přípravě domácího chleba.
- Hotový měkký domácí tvaroh můžeme rovnou použít na přípravu pomazánky, do buchet či na jiné dezerty.
- Uchovaný v lednici vydrží cca 3 dny.
- Pokud bychom chtěli tvrdý domácí tvaroh, textilii s tvarohem zavážeme, v sítku zatížíme a necháme ještě několik hodin lisovat.
- Čím více syrovátky odkape, tím bude konzistence tvarohu hustší a tužší.
Domácí tvaroh – tipy na nejchutnější recept
- Pokud chcete urychlit kysnutí mléka na domácí tvaroh, přidejte do něj menší množství citronové šťávy – cca 60 ml na 1 litr mléka. Můžete mléko také „naočkovat“ menším množstvím tvarohu.
- Na přípravu domácího tvarohu používejte nádobí, především hrnce, z nerezu.
- Domácí tvaroh lze připravit i z domácího kefíru, postup je podobný, jen se kefír zahřívá ve vodní lázni. Když začne vodní lázeň bublat, sledujte pečlivě moment, kdy se začne oddělovat tvaroh a syrovátka a hrnec z ohně odstavte – po 10 minutách obsah hrnce slejte přes cedník a postupujte dále podle receptu výše.
SERIÁL - Přečtěte si také, jak vyrobit další domácí mléčné výrobky
- Domácí máslo
- Domácí mascarpone
- Domácí jogurty
- Domácí lučina
- Domácí tavený sýr
- Domácí řecký jogurt
- Domácí balkánský sýr
- Domácí mozzarella
- Domácí creme fraiche (krém freš)
- Domácí bylinkové máslo
- Domácí pribináček
- Domácí kefír z tibetské houby
- Domácí indický sýr panýr
- Domácí kefír
- Domácí korbáčiky
- Domácí sýr z tvarohu
- Domácí mléčná rýže
- Domácí tvaroh
- Domácí nakládané sýry
- Domácí přepuštěné máslo ghí
- Domácí termix
- Domácí kondenzované mléko
- Domácí sýr eidam
Napsat komentář: Domácí tvaroh – recept tak jednoduchý, že už tvaroh nebudete muset nikdy kupovat
RE: Domácí tvaroh – recept tak jednoduchý, že už tvaroh nebudete muset nikdy kupovat