Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla

img
21. 05. 2019 Přečteno: 20053x

Na přípravu domácího sýra obvykle potřebujeme použít syřidlo. Tentokrát si ale ukážeme recept na domácí sýr z tvarohu, k jehož přípravě syřidlo nepotřebujeme a všechny potřebné ingredience máme běžně doma. Výhodou domácí přípravy sýra je nejen, že víme, co obsahuje, ale také že si ho můžeme dochutit podle vlastní chuti a fantazie. 

Domácí sýr z tvarohu – ingredience

K výrobě tohoto domácího sýra budeme potřebovat:

  • 250 g kostku tučného měkkého tvarohu
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíci másla
  • půl lžičky jedlé sody
  • sůl a koření podle chuti

Tipy k výrobě sýra:

Pro domácí sýr z tvarohu je lepší tvaroh v kostce než z vaničky – i ten se dá použít, ale vyrobíte méně sýra a zpracování může být pracnější. Mléko použijte ideálně čerstvé, farmářské (ne trvanlivé) a plnotučné, lze však vyrobit sýr i z polotučného mléka.

Čtěte také:

Indický sýr panýr vás překvapí svou všestranností i jednoduchou přípravou

Domácí sýr z tvarohu můžete připravit čistý bez bylinek a koření nebo jej dochutit podle libosti. Mezi oblíbené varianty patří drcený barevný pepř, mletý kmín a chilli, sušená bazalka nebo pažitka, ořechy, sušená rajčata atd.

Jako vedlejší produkt při výrobě sýra se oddělí syrovátka, kterou můžete vypít. Syrovátka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a čistí organismus.

Domácí sýr z tvarohu – postup

  1. Rozdrobený tvaroh a mléko vložíme do hrnce. Ideální je hrnec s dvojitým dnem nebo teflonový.
  2. Tvaroh s mlékem za stálého míchání zahříváme, dokud se nezačne srážet hustá sýrová hmota (sýřenina) a neoddělí se syrovátka.
  3. Pokud by nedošlo ke srážení, můžeme přidat lžičku citronové šťávy, která tomu pomůže.
  4. Na čistý hrnec nebo mísu položíme sítko a vyložíme jej plátnem nebo utěrkou.
  5. Na plátno přelijeme směs z hrnce, necháme odkapat syrovátku a hmotu v plátnu ještě vymačkáme, abychom se zbavili veškeré syrovátky.
  6. Do původního hrnce dáme máslo, přidáme sýrovou hmotu a jedlou sodu a směs za stálého míchání zahříváme.
  7. Sýr by se měl začít tavit. Pokud se dostatečně netaví, přidáme ještě malé množství jedlé sody.
  8. Hrnec s roztaveným sýrem odstavíme z plotny, přidáme do něj sůl, bylinky nebo koření podle našeho výběru a vše zamícháme.
  9. Domácí sýr z tvarohu formujeme buď v silikonových formičkách nebo, pokud použijeme pevnou nádobu, vložíme do ní potravinovou fólii, aby se nám později ztuhlý sýr dobře vytahoval z formy.
  10. Hmotu přendáme do formy a domácí sýr z varohu dáme ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.
  11. Z uvedeného množství ingrediencí získáme asi 200 gramů domácího sýra.

Vyzkoušíte domácí sýr z tvarohu?



Napsat komentář: Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla

RE: Vyrobte si domácí sýr z tvarohu - i bez syřidla

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.